DSCN9178

Ne apropiem cu pași repezi de un subiect mult așteptat și anume, familia în zilele noastre. De aceea, printr-o inițiativă lăudabilă, părintele Felician Tiba ne-a vorbit despre A fi familie astăzi.

După ce ni s-a vorbit atât de frumos despre iubirea lui Dumnezeu, despre cea mai minunată creație a lui Dumnezeu, omul, apoi despre omul ca bărbat și femeie chemați la viața de familie așa cum o dorește Domnul, iată că în cea de-a șasea zi ni s-a propus să vizualizăm mental un portret al familiei din zilele noastre, cu problemele așa cum sunt: neînțelegerile dintre soți cauzate de diversele motive, violența domestică, abuzurile sexuale dar și cele fizice, divorț, sărăcia și boală, lipsa timpului datorată serviciului și altele.

Dar viața de familie nu înseamnă doar probleme ci sunt presărate și bucurii binecuvântate care însă de cele mai multe ori sunt umbrite de gândurile negative și grijile zilnice fără a mai reacționa la apariția lor, precum sunt: nașterea unui copil sănătos, timpul acordat soțului sau soției, cuvintele tandre și gesturile frumoase oferite celui iubit și altele.

Multe familii consideră aceste mici fericiri ca pe o normalitate care li se cuvine de aceea fără dragoste și fără dăruire totală toate acestea nu au nici o valoare.

În altă ordine de idei, nu poate nimeni să ne ofere o anumită rețetă pentru a fi fericiți sau pentru a avea o familie frumoasă, însă, ceea ce și-a propus părintele predicator a fost să ne facă să redescoperim iubirea și mai apoi, familia visată, prin învățăturile Bibliei cu privire la familiile model care apar în Vechiul și Noul Testament.

Mulți pot comenta pe acest subiect și chiar se pot revolta, spunând că familiile din trecut nu au avut aceleași probleme ca cele de astăzi. Dar oare așa să fie? Oare nu au existat și pe timpul vieții pământești a lui Isus, suferința manifestată în diversele ei forme ca sărăcia sau infidelitatea, boala sau nedreptatea?

Ceea ce ne sugerează părintele este să aducem în viața noastră de familie din nou acele mici gesturi de tandrețe cu care am fost cuceriți înainte de a fi o familie sau care poate mai existau chiar și în primii ani de căsătorie.

Soțul și soția trebuie să pună pe primul loc relația dintre ei doi și doar astfel vor păstra vie iubirea oferită unul altuia așa cum și-au jurat-o la sfântul altar. Nici copii și nici starea financiară nu ar trebui să îi preocupe mai mult decât iubirea lor conjugală, pentru a fi o familie așa cum o dorește Dumnezeu în zilele noastre.

Totul stă în noi, în dorința de a iubi și deschiderea noastră spre Dumnezeu prin celălalt!

Familia Cristian și Marilena Bartic