0124unitate05sLa biserica romano-catolică „Sf. Anton” a avut loc marţi, 24 ianuarie 2006, începând cu ora 17.00, o altă celebrare cu caracter ecumenic din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor. Preotul celebrant, Iosif Comoraşu, parohul comunităţii-gazdă, a fost înconjurat de alţi 17 preoţi (8 ortodocşi şi 9 catolici). Cei de la altar au fost însoţiţi de credincioşi catolici şi ortodocşi. Tema aleasă pentru această zi: „Să recunoaştem prezenţa lui Dumnezeu în celălalt: să-l primim pe celălalt în numele lui Isus” (Mt 18,5) ne invită să-l primim atât pe aproapele nostru, cât şi pe străin, acceptând diferenţele dintre ei, şi să recunoaştem că prezenţa lui Cristos în fiinţa lor determină angajarea noastră în realizarea misiunii ecumenice.

0124unitate10sPentru a crea un climat favorabil rugăciunii, credincioşii din Parohia „Sf. Anton” au aşezat în faţa altarului planşe pe care era scris în mai multe limbi cuvântul Unitate. În sunetul cântecului „Lumea-ntreagă să se înfrăţească”, intonat de corul bisericii „Sf. Anton”, cei 18 preoţi au intrat în biserică.

În cuvântul de salut, pr. Iosif Comoraşu, după ce a urat tuturor oaspeţilor un bun venit în mijlocul comunităţii „Sf. Anton”, a amintit de cuvintele, sugestive pentru tematica acestei zile, spuse de un cardinal cu o zi mai înainte în Cetatea Vaticanului: „Nu este un bun creştin cel care nu se interesează de toţi creştinii”. Părintele a subliniat că prin ceea ce se face în ora de rugăciune se arată interesul faţă de toţi creştini. A urmat apoi actul penitenţial, după care s-au rostit invocaţii prin care preoţii catolici şi ortodocşi au cerut iertare lui Dumnezeu pentru păcatele săvârşite de oamenii Bisericii de-a lungul istoriei. Textele liturgice alese pentru această zi (Ex 3,1-17; Ps 34; Fap 9,1-6; Mt 25,31-46) au ajutat la recunoaşterea adevărului că Isus Cristos este prezent printre toţi oamenii în moduri diferite şi a făcut să crească dorinţa de a ajunge la o comuniune autentică în Biserică şi în societate.

În cuvântul de învăţătură rostit, pr. Toma Gradinaciuc, parohul bisericii ortodoxe „Sf. Ap. Toma”, din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, a subliniat faptul că octava de rugăciune este o binecuvântare pentru toţi credincioşii: „A fost voia Bunului Dumnezeu ca şi anul acesta să ne întâlnim în aceste seri, în această octavă de rugăciune, pentru ca împreună rugându-ne Mântuitorului Isus Cristos să simţim prezenţa sa în fiinţa noastră şi el, Cristos Domnul, Cel care este Viaţa noastră, să ne binecuvânteze pe mai departe ca tot ceea ce facem noi bun pentru apropierea dintre noi să fie ceva rodnic ca, în decursul timpului, aceste prezenţe ale noastre în rugăciune să dea roade deosebite spre slava lui Dumnezeu şi a apropierii noastre întru Cristos Domnul”.

0124unitate11sÎn continuarea celebrării s-a rostit rugăciunea universală, prin care s-a implorat de la Dumnezeu darul unităţii. La rugăciunea Tatăl nostru, toţi cei prezenţi, în semn de frăţietate, s-au ţinut de mână. După momentele în care cei prezenţi şi-au oferit semnul iubirii şi al păcii, au urmat, pe rând, cântarea „Ce bine e când fraţii”, cântată de credincioşii catolici şi un alt imn intonat de către credincioşii ortodocşi.

După binecuvântarea finală, pr. Iosif Comoraşu a adresat un cuvânt de mulţumire pentru prezenţa, pentru rugăciunea şi pentru cântarea care împreună, preoţi sau laici, catolici sau ortodocşi, au înălţat-o împreună către Isus Cristos, întemeietorul Bisericii, cel care s-a rugat şi voieşte „ca toţi să fie una”. Parafrazând cuvintele ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, spuse în catedrala mitropolitană veche „Sf. Gheorghe”, părintele a exclamat: „Ce bine este că la început de an este această săptămână de rugăciune, această octavă de rugăciune pentru unitatea creştinilor! Această săptămână trebuie să constituie pentru fiecare un imbold, un exemplu a ceea ce trebuie să facem…; această săptămână ne demonstrează faptul că suntem creştini, am primit Botezul lui Isus Cristos şi credem în rugăciunea şi testamentul lui Cristos”.0124unitate02s

În finalul alocuţiunii, părintele paroh, făcând referire la ceea ce românii sărbătoresc în ziua de 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române, a afirmat: „Dacă nişte principi, nişte oameni, pentru această naţiune română, au realizat o unitate, o singură simţire pentru cei ce poartă acest nume de român şi trăiesc pe acelaşi teritoriu, de ce nu am putea şi noi, cei de astăzi, în legătură cu Dumnezeu, să putem realiza acest deziderat al unităţii în credinţă?”.

Adrian Blăjuţă

[nggallery id=37]