Un grup de 15 tineri din parohia noastră au participat în perioada 23-27 august 2006 la Întâlnirea Naţională a Tinerilor Catolici din România, desfăşurată în acest an la Şumuleu Ciuc. S-au întâlnit acolo aproximativ 200 de tineri din Dieceza de Iaşi, 2000 de tineri din România şi alte câteva zeci de tineri din străinătate. Având ca temă „Reconcilierea”, moto-ul întâlnirii din acest an a fost: „Voi toţi sunteţi fraţi” (Mt 23,8).
„Voi toţi sunteţi fraţi” (Mt 23,8). Acesta este mesajul transmis tinerilor de către papa Benedict al XVI-lea cu ocazia celei de-a douăzeci şi une Zile Mondiale a Tineretului. Sub acelaşi îndemn ne-am adunat şi noi anul acesta la Şumuleu Ciuc. Întâlnirea a reunit tineri din întreaga ţară dar şi de peste hotare (Ungaria, Germania, Ucraina, Republica Moldova). Aceştia au participat la liturghii, cateheze, discuţii şi alte activităţi cu rol educaţional care au avut drept temă „Reconcilierea”. Numărul impresionant de tineri (aproximativ 2000), însoţiţi de arhiepiscopi, episcopi şi preoţi, au făcut din întâlnire o mare şi frumoasă sărbătoare.
La acest eveniment Parohia „Sfântul Anton” a fost reprezentată de 15 tineri cât se poate de matinali pentru a putea prinde acceleratul de 5.21 cu destinaţia Miercurea Ciuc. Încă din tren ne-am făcut noi cunoştinţe printre tinerii catolici din Dieceza de Iaşi, căci am avut şapte ore la dispoziţie, atât cât a durat drumul cu trenul. După un scurt calcul am ajuns la concluzia că Dieceza de Iaşi a fost reprezentată de circa 170 de tineri din întreaga Moldovă: Iaşi, Bacău, Paşcani, Roman.
Am avut ocazia să lucrăm ca o echipa în cadrul diecezei având de pregătit un mic moment artistic şi de prezentat imnul diecezei pentru concursul de imnuri, care a a câştigat premiul pentru cea mai bună melodie.
Poate vă întrebaţi cum arăta programul unei zile! Acesta începea in jurul orei 9 şi se termina seara în jurul orelor 11-12. Cuprindea: dimineaţa cateheză şi activităţi în grupuri mici(discuţii, jocuri) urmând apoi sfânta liturghie (într-o zi de rit greco-catolic, în următoarea de rit romano-catolic.); între prânz şi cină se desfăşurau o serie de activităţi alternative care aveau loc în acelaşi interval de timp oferind fiecărui tânăr posibilitatea de a alege activitatea care i se potrivea mai bine. După cină urma serata culturală: în prima seară a avut loc festivalul diecezelor, iar în celelalte seri s-a desfăşurat concursul de imnuri.
Această experienţă ne-a arătat cât putem fi de diferiţi şi totuşi că noi toţi suntem fraţi, fraţi în Cristos.
Andrei Doboş şi Andra Sîrbu
[nggallery id=46]
Lasă un răspuns