11lumanari1sÎn biserica noastră a fost pregătit luni, 13 noiembrie, un loc special unde putem aprinde lumânări pentru noi, pentru cei dragi şi pentru cei răposaţi. Putem găsi aceste lumânări chiar acolo în biserică. Inaugurarea oficială şi sfinţirea acestui loc sfânt a avut loc duminică, 19 noiembrie, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00, prezidată de pr. Iosif Dorcu, decan de Iaşi.

E un semn de preţuire şi respect, e o rugăciune a aprinde o lumânare pentru cei dragi. Deoarece lumina lui Cristos a învins întunericul păcatului şi al urii şi noi, în mod simbolic, aprindem lumânări pentru ca dragostea, iertarea şi pacea divină să lumineze cărările vieţii noastre şi a celorlalţi. A aprinde o lumânare e şi un semn de mulţumire pentru că lumina lui Dumnezeu ne-a călăuzit paşii până acum. De asemenea, aprindem lumânări şi pentru cei care au trecut la Domnul, pentru ca ei, în lumină, să poată vedea cât mai curând faţa lui Dumnezeu.

11lumanari2sAprinderea lumânărilor e o practică veche a Bisericii. Creştinii îşi amintesc astfel de cuvintele lui Cristos din Sfânta Evanghelie: „Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât ei să vadă faptele voastre bune şi să-l preamărească pe Tatăl vostru cel din ceruri.” (Mt 5,16)

„Domnul este lumina şi mântuirea mea!” (Ps 27)