12coroana01sCrăciunul nu e departe, iar Biserica pregăteşte această sărbătoare prin trăirea intensă a timpului care o precede, şi anume Adventul. Pentru ca credincioşii să se simtă tot mai implicaţi în aşteptarea pruncului Isus, în biserici au fost aşezate coroane de brad, pe care au fost puse patru lumânări. În biserica noastră această coroană a fost aşezată în partea din stânga a altarului, iar duminică, 3 decembrie, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00, celebrată de părintele paroh, coroana a fost sfinţită printr-un rit special.

Iată pe scurt, care este semnificaţia acestei coroane şi a lumânărilor.

12coroana02sCoroana de Advent are o formă circulară. Cercul este încă din antichitate un semn al veşniciei şi al unităţii; el nu are nici început nici sfârşit. Este semnul dragostei veşnice al lui Dumnezeu, fără început şi fără sfârşit, şi de asemenea, al dragostei noastre faţă de Dumnezeu şi către aproapele care nu trebuie să se sfârşească niciodată.

La fel ca şi inelul, care este un tot continuu, coroana este şi semn de fidelitate, fidelitatea lui Dumnezeu faţă de promisiunile sale.

Coroana este şi semn al regalităţii şi al victoriei. În vechea Romă erau încoronaţi învingătorii jocurilor sau ai unui război. Şi azi primesc coroniţă cei care iau premiul întâi. Coroana de Advent anunţă că acest copil care este aşteptat este regele care învinge întunericul cu lumina sa.

Ramurile mereu verzi de brad sau de pin care ornează coroana sunt semnele speranţei şi ale vieţii fără de sfârşit, a vieţii veşnice. Aceste ramuri amintesc de intrarea lui Isus în Ierusalim, primit cu ramuri şi salutat ca rege şi Mesia.

Pentru ornamentarea coroanei se folosesc benzi de pânză roşie sau violet: roşul sau roz, simbolul iubirii lui Isus care devine om; violet, semn al pocăinţei şi al convertirii pentru a ne pregăti pentru venirea sa.

12coroana03sCele patru lumânări arată cele patru săptămâni ale timpului Adventului. Ele ne fac să ne gândim la întunericul provocat de păcatul care orbeşte omul şi-l îndepărtează de Dumnezeu. După prima cădere a omului în păcat, Dumnezeu i-a redat încetul cu încetul speranţa mântuirii care a iluminat întregul univers, asemenea lumânărilor coroanei de Advent.

Fiecare lumânare îşi are semnificaţia sa religioasă. Conform tradiţiei, prima este lumânarea profetului, a doua a Betleemului, a treia a păstorilor, a patra a îngerilor.