01ecum01sÎn seara zilei de 23 ianuarie, la ora 17.00, ne-am bucurat să găzduim în biserica noastră parohială cea de a şasea întâlnire din Octava Mondială de Rugăciune pentru Unitatea creştinilor.

După ce cu o seară înainte am participat în calitate de oaspeţi de onoare în biserica „Sf. Nicolae Domnesc”, din faţa palatului, unde am avut ocazia să intonăm două cântări romano-catolice, a venit rândul nostru să ne arătăm a fi gazde primitoare pentru fraţii ortodocşi şi de a manifesta în rugăciune, în propria biserică, dorinţa de unitate.

01ecum02sBiserica a fost şi ea îmbrăcată în straie de sărbătoare: steaguri, flori, pancarde pe care era inscripţionat cuvântul „unitate” în mai multe limbi etc. Numărul mare de preoţi şi credincioşi prezenţi a surprins pe mulţi din cei care participaseră în serile precedente la celelalte ore de rugăciune. A fost, spunea un domn, „cea mai numeroasă participare, atât preoţi cât şi credincioşi”. Se vede că sfântul Anton ştie să îi adune pe oameni în jurul său. Glumind, părintele paroh spunea că acest lucru se observă mai ales în perioadele de examene.

Predica a fost rostită de părintele Constantin Naclad, consilier la sectorul „Biserică şi Societate” din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi responsabil al bisericii „Sf. Nicolae Domnesc”. Sfinţia sa a subliniat importanţa curajului apropierii de Cristos în reconstituirea unicei Biserici.

01ecum03sÎn intervenţiile de la începutul şi de la sfârşitul celebrării, părintele paroh a amintit de dorinţa de unitate a atâtor oameni şi atâtor generaţii (ex. Unirea principatelor, Comunitatea Europeană). Dorinţa de unitate la nivel social vorbeşte despre dorinţa de unitate la religios şi spiritual, ce ar trebuie să-i pătrundă pe adevăraţii creştini.

Ne exprimăm speranţa că într-o perioadă cât mai scurtă de timp acest deziderat al unităţii va deveni realitate şi ne vom putea hrăni cu toţii din acelaşi potir şi aceeaşi hostie.