După cele 40 de zile de post şi rugăciune, comunitatea noastră parohială a celebrat cel de-al 11-lea Paşte.
Primele trei zile ale Săptămânii Sfinte au avut un caracter penitenţial. Luni şi marţi au fost aşteptaţi pentru sfânta Spovadă copiii şi tineri, iar miercuri a fost acordată asistenţa spirituală pentru sărbători bătrânilor şi bolnavilor care se nu se pot deplasa la biserică.
În Joia mare, după ce la ora 11.00 în catedrală a avut loc Liturghia crismei, seara, la ora 18.00, am început în biserica parohială celebrarea Triduum-ului pascal. Liturghia „Cina Domnului” a început la ora 18.00, celebrant principal fiind părintele vicar Petru Tamaş. Au concelebrat: pr. paroh Iosif Comoraşu, pr. Alois Hîrja, pr. Emil Dumea – decan la Facultatea de Teologic şi pr. Henric Urban de la mănăstirea iezuită „Xaverianum”. În cadrul Liturghiei, după predică, a avut loc ritul spălării picioarelor, 12 tineri fiind în rolul apostolilor. După Liturghie au urmat orele de adoraţie la mormântul Domnului. Astfel s-au strâns pe rând pentru rugăciune: copii, tineri, seminarişti, persoane consacrate, adulţi.
A doua zi, Vinerea mare, serviciul liturgic a început la ora 18.00, celebrant principal fiind părintele Alois Hîrja. A fost cîntată Patima Domnului după sfântul Ioan, a fost dezvelită şi venerată sfânta cruce, după care a urmat distribuirea sfintei Împărtăşanii. Celebrând în această zi patima şi moartea Domnului am avut ocazia să conştientizăm că fiecare dintre noi este părtaş într-un fel sau altul la cea mai mare poveste de iubire din istoria omenirii: patima şi moartea lui Cristos.
În ziua de sâmbătă biserica a veghiat în tăcere la mormântul Domnului. În cursul dimineţii, câţiva bolnavi şi bătrâni au primit vizita câtorva tineri care le-au împărţit mici daruri pentru sfintele Paşti. Între timp, la biserică, cei care au dorit, au avut posibilitatea să se spovedească.
Celebrarea învierii Domnului a început la ora 21.30, prin aprinderea lumânării pascale de la focul binecuvântat, la intarea în biserică. Pr. Alois Hîrja care a purtat lumânarea pascală în procesiune a cântat apoi Preconiul pascal (cântarea învierii Domnului). Celebrant principal a fost părintele paroh, iar concelebranţi, alături de cei doi preoţi din parohie, Alois şi Petrică, au mai fost doi părinţi iezuiţi: Marius Taloş şi Henric Urban. Seminariştii şi credincioşii s-au implicat activi în pregătirea Liturghiei, ei fiind aceia care au proclmat lecturile şi au citit intenţiile la rugăciunea credincioşilor. După predică a fost binecuvântată apa şi au fost reînnoite făgăduinţele de la sfântul Botez. A urmat Liturgia euharistică, după care, la momentul împărtăşaniei, mulţi credincioşi s-au împărtăşit. Celebrarea din noaptea de înviere s-a încheiat în jurul orei 12.00 cu o procesiune în Piaţa „Sf. Anton”.
În zilele de duminică şi luni programul liturgic a fost cel de fiecare duminică. În cadrul Liturghiilor de duminică (9.00 şi 11.00) la ofertoriu au fost oferiţi şi miei din partea unor credincioşi cu suflet nobil din comunitate.
Corul, pregătit de domnul Mihai Lucaci, a fost la înălţime, însoţind prin cântare celebrările desfăşurate în aceste zile. Ca mulţumire şi felicitare, părintele paroh i-a invitat pe corişti, duminică, după Liturghia de la ora 11.00, la un ou roşu, un pahar cu vin şi o felie de cozonac.
A doua zi, luni, tinerii s-au îndreptat împreună spre dealul de dincolo de Bahlui, pentru a împărtăşi împreună, în aer liber, din bucuria Paştelui. Chiar dacă sărbătorile au trecut, ecoul bucuriei pascale continuă să se facă simţit în inima credincioşilor.
[nggallery id=73]
Lasă un răspuns