În ajunul zilei Mondiale a Comunicaţiilor Sociale şi a Presei la nivel diecezan, sâmbătă, 19 mai, tinerii dornici de a acumula câte mai multe cunoştinţe privind influenţele pozitive şi negative ale mass mediei, au coborât la subsol bisericii. Acolo am fost întâmpinaţi de către părintele Cornel Cadar, care a venit pentru a ne dezvălui câte puţin din tainele mass mediei.
Dezbaterea a început printr-o mică prezentarea de către părintele paroh a istoriei Presei Bune şi a ultimului număr al revistei Lumina Creştinului, a cărei copertă era plină de semnificaţii:
– un copil întors cu spatele: simbol al influenţelor negative ale noilor mijloace de comunicare, care nu fac altceva decât să ne îndepărteze în a comunica unii cu ceilalţi;
– nişte heroglife, pe care tinerii le folosesc atunci când vor să transmită un zâmbet pe calea internetului. Această modalitate de a transmite un sentiment scoate în evidenţă faptul că uităm să fim noi înşine.
După aceste scurte prezentări tinerii şi-au aţintit privirile către invitatul de onoare, care nu a venit cu mâna goala, ci cu multe materiale cu scopul de a ne face să întelegem adevăratul sens al mass mediei. Însă nu se putea începe această dezbatere fără a cunoaşte mai întâi principalele căi de comunicare: televiziunea, presa, internetul, radioul, teatrul, cinematograful etc.
Folosind instrumente moderne de comunicare, părintele Cornel Cadar a început prezentarea prin rugăciunea unui copil. În această rugăciune se regăsea dorinţa copilului de a fi un televizor, întrucât acest obiect avea parte de toată atenţia din partea familiei, de care însă el ducea lipsă.
Mass media fără statisci nu e semnificativă. De aceea invitatul de onoare ne-a prezentat cotele de piaţă atinse de canalele de televiziune, informaţii privind mass media la nivel diecezan, precum şi influenţa mass mediei asupra tinerilor. Atenţia noastră a fost atrasă către părerile tinerilor, a căror răspunsuri ne-au dezamăgit, întrucât mari nume ale culturii de seama române au fost amestecate cu ale unor persoane cunoscute la nivel naţional ale zilelor noastre.
Înainte de pune întrebări cu privire la ce relatate am ascultat un scurt dialog între cei patru stâlpi ai mass mediei: ziarul, televiziunea, radioul şi internetul. Acest dialog avea să ne dezvăluie răspunsul la întrebarea „cine este regele mass-mediei?”. Spre surprinderea noastră, toţi cei patru au fost doborâţi de o simplă întrerupere de curent, dându-ne de înţeles că mai presus de toate Creaţia este regele tuturor.
După aceste prezentări, dezbaterea a continuat sub semnul interacţionării dintre tinerii prezenţi şi părintele invitat pentru a înţelege avantajele şi dezavantajele mass mediei. Într-un final am ajuns la concluzia că majoritatea mijloacelor de comunicare ascund de cele mai multe ori adevărul. Astfel pentru a fi sigur că informaţiile sunt veridice, mai întâi trebuie să ne documentăm, după care să ne formăm propriile păreri.
La o primă vedere considerăm televiziunea şi internetul un mijloc mai facil de a acumula informaţii, de a interacţiona cu alţii. Însă de cele mai multe ori ne îndepărtăm de acest obiectiv şi intrăm în capcana iluziei de a-l considera un adevărat prieten, când de fapt nu reuşeşte decât să ne îndepărteze de semenii noştrii.
Lasă un răspuns