23excardeal01Cum e vară şi e vacanţă, tinerii din parohia „Sf. Anton” „au mai pus” de-o ieşire: o incursiune în Ardeal în perioada 5-11 august. Entuziaşti şi un pic somnoroşi, 30 la număr, ne-am prezentat luni dimineaţa la biserică de unde aveam să pornim într-o călătorie de neuitat. Abia ne vedeam prin multitudinea de bagaje. Am încărcat bagajele in autocar şi „la drum!”

Prima destinaţie a fost Braşovul. Am vizitat Prima Şcoală românească, Piaţa Sfatului, Biserica Neagră şi ne-am înălţat apoi cu telecabina deasupra Broşovului, pe Tâmpa, de unde am admirat întreg oraşul. Am încheiat ziua cu o liturghie urmată de o noapte de odihnă şi apoi o nouă zi de explorat Braşovul, pe ploaie, culminând cu o drumeţie până în afara Braşovului. Am descoperit farmecul Castelului Peleş şi am admirat înălţimile Caraimanului.

23excardeal02Următoarea oprire a fost în Sibiu, unde am vizitat Muzeul Brukenthal, biserica romano-catolică „Sf. Treime”, Catedrala Mitropolitană, Podul Minciunilor, Biserica Evanghelică şi cele două pieţe ale oraşului.

După o noapte in Sibiu, începută cu un grătar cu mici, am pornit a doua zi spre Sighişoara unde am străbătut cetatea medievală. Am urcat in Turnul cu Ceas şi am cuprins cetatea cu ochii, am luat la cunoştinţă că de acolo de unde ne aflam mai erau doar aproximativ 14.000 de km până la Polul Sud.

O nouă zi, o nouă aventură… la Blaj. Aici am aflat mai multe despre Biserica Greco-catolică, despre statutul ei, despre evoluţia ei de-a lungul istoriei şi am participat chiar la o Liturghie în rit bizantin. Ne-am plimbat pe Câmpia Libertăţii şi am avut şi noi liber… la fotbal.

23excardeal03Următoarea oprire: Alba-Iulia. O cetate cu o mare incărcătură istorică… aşa că am luat şi noi maşina timpului şi am revăzut istoria poporului român de la început la Muzeul Unirii apoi la Sala Unirii. Am vizitat Catedrala romano-catolică „Sf. Mihail”, Biserica Încoronării, Obeliscul, statuia ecvestră şi basorelieful închinat lui Mihail Viteazul.

Şi nu în cele din urmă… Cluj. Punctul de atracţie a fost Grădina Botanică, unde între două şuvoaie de ploie ne-am bucurat de puţin aer tropical. Am făcut o incursiune în Catedrala Romano-catolică, cea ortodoxă şi cea greco-catolică, am admirat Teatrul Naţional (de afară din păcate)…şi apoi ne-a prins ploaia… şi gata… asta a fost… am pornit cam muraţi spre casă.

S-ar zice că am avut o săptămână de foc. Da, aşa a fost, dar am învăţat să ne bucurăm de fiecare minut: fie că era vorba de mâncat, de dormit sau de explorat, am învăţat să împărţim, am învăţat să aşteptăm, am învăţat că suntem români şi avem o ţară superbă care aşteaptă sa fie descoperită. Sunteţi gata să o descoperiţi? Noi am început deja!

Andra Sîrbu

[nggallery id=80]