10floriiDuminica Floriilor şi Ziua Mondială a Tineretului, 16 martie, celebrate în duminica precedentă Paştelui, au fost marcate în parohia noastră printr-o procesiune spre catedrală.

Totul a început cu o rugăciune în curtea bisericii, la ora 15.50, pentru ca Domnul să ne ajute să ducem până la capăt această acţiune. Apoi am pornit cu paşi mărunţi spre destinaţie. Toţi credincioşii prezenţi cu ramuri în mâini în curtea bisericii la această ora, aşteptau cu bucurie şi cu inimile împăcate să pornească spre întâlnirea cu episcopul şi credincioşii din alte parohii în curtea catedralei de pe Bulevardul Ştefan cel Mare.

Am străbătut astfel Bulevardul Alexandru, am trecut pasarale, după care am urcat spre catedrală, unde am intrat de pe str. Colonel Langa. Procesiunea noastră i-a făcut curioşi pe cei care nu cunoşteau tradiţia creştină catolică şi motivul rugăciunilor şi cântărilor noastre.Cei mai mulţi dintre şoferi ne acordau cu amabilitate prioritate; erau însă şi unii pe chipulu cărora se citea iritarea căci le-am răpit din timpul lor. Pe tot parcursul procesiunii am fost escortaţi de Poliţie.

În această duminică ne-am amintit cu toţii de intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim, când mulţimea l-a întâmpiat cu ramuri verzi şi aşeza în faţa lui propriile haine. În fruntea procesiunii spre catedrală a fost purtată o cruce, după care urmau steagurile, pancardele şi prapurile, după care urmau preoţii şi credincioşii. Ni s-au alăturat în procesiunea spre catedrală un grup de credinicioşi şi tineri din comunitatea Valea Lupului, seminariştii de la Seminarul Don Orione împreună cu preoţii din aceste comunităţi. Pe treptele din faţa catedralei ne-a întâmpinat episcopul cu preoţii de la catedrală şi credincioşii. La aceeaşi ora, 16.55 a intrat în curtea episcopiei şi celalalt grup de credincioşi, care venea din Parohiile „Sf. Tereza” – Iaşi, Tomeşti şi Dancu.

În catedrală s-a desfăşurat Liturghia, la care au participat credincioşi adulţi, dar mai ales tineri din toate cele trei parohii. „Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veţi primi o putere şi îmi veţi fi martori” (Fap 1,8) este tema Zilei Mondiale a Tineretului, sărbătorită la nivel diecezan în aceeaşi zi de duminică. Un tânăr din fiecare comunitate purtând o eşarfă cu numele parohie a ocupat un loc în rândul din faţă. Tinerii din toate parohiile au citit lecturile, Patima Domnului, intenţiile la rugăciunea credincioşilor şi au purtat daruri spre altar la Ofertoriu.

Episcopul i-a salutat pe toţi şi le-a dat întâlnire la Bacău, pe 4 mai, la Întâlnirea Diecezană a Tinerilor.

[nggallery id=98]