Săptămâna care a precedat Învierea Domnului a fost una încărcată, din punct de vedere spiritual.
După ce marţi au fost îngrijiţi la domiciliu cei bătrâni şi bolnavi, miercuri a fost ziua rezervată copiilor şi tinerilor la Sfânta Spovadă. În cadrul Liturghiei de seară, părintele Felician a susţinut ultima predică tematică din perioada Postului Mare, intitulată „Cristos în aşteptarea Învierii”.
În Joia Mare, dimineaţă nu s-a celebrat Sf. Liturghie, dar la 10.30 ne-am unit în rugăciune la catedrală cu episcopul, care a celebrat Liturghia Crismei. Seara, Liturghia „Cina Domnului” a avut loc la ora 18.00. Liturghia a fost celebrată de părintele Petru Tamaş, iar alături de el s-au aflat pr. Iosif Comoraşu, pr. Emil Dumea, pr. Pierr Angelo, pr. Iosif Fechet, pr. Henric Urban, pr. Marius Taloş. În cadrul Liturghiei am făcut spălarea picioarelor la 12 copii. După Liturghie au urmat orele de adoraţie: 20.00 – copii; 21.00 – tinerii; 22.00 – seminariştii; 23.00 – adulţi.
În Vinerea Sfântă celebrările au început la ora 18.00. Patima Domnului a fost celebrată de pr. paroh, Iosif Comoraşu. Concelebranţi: Pr. Petru Tamaş, pr. Marius Taloş, pr. Henric Urban, pr. Iosif Fechet, pr. Emil Dumea. Patima după sfântul Ioan a fost cântată pe roluri. În cadrul celebrării a fost dezvelită şi expusă spre venerare crucea.
În Sâmbăta Sfântă, în biserică nu a avut loc niciun serviciu religios. Cei care au dorit sfânta Spovadă au avut ocazia pe tot parcursul zilei.
Ceremoniile Învierii Domnului au început la ora 21.30, prin aprinderea lumânării pascale de la focul binecuvântat. Biserica a fost arhiplină. Au concelebrat: pr. Iosif Comoraşu, pr. Petru Tamaş, pr. Lucian Farcaş, pr. Alois Bişoc, pr. Pierr Angelo, pr. Marius Taloş, pr. Henric Urban. Preconiul pascal a fost intonat de pr. Lucian Farcaş. După Sfânta Liturghie a urmat procesiunea cu lumânări aprinse prin piaţa din faţa bisericii.
În ziua de Înviere, sfintele Liturghii au fost ca in zilele de duminică. Liturghia de la 11.00 a fost una solemnă concelebrată: pr. Iosif Comoraşu, pr. Petru Tamaş, pr. Alois Hîrja. După această Liturghie, la subsol, corul şi comitetul bisericii au fost serviţi cu un ou roşu, o felie de cozonac şi un pahar cu vin.
Paştele nu s-a terminat; el continuă la fiecare celebrare. Razele bucuriei pascale pătrund în multe familii şi aduc liniştea, pacea şi zorii unei vieţi noi, mai bune. Pentru cei mai mulţi Paştele reprezintă şi o ocazie deosebită de a se întâlni şi a se bucura împreună cu ceilalţi membri ai familiei şi cu prietenii.
Fie ca această sărbătoare a învierii să fie trăită mai întâi in inimi.
[nggallery id=99]
Lasă un răspuns