18pimpart05În Duminica Rusaliilor, 18 copii din parohia noastră l-au primit pentru prima dată pe Isus în Sfânta Împărtăşanie. Ceremonia a început la ora 10.00 şi a fost prezidată cei doi preoţi din comunitate.

Duminică, 11 mai 2008, biserica noastră parohială a fost în mare sărbătoare: 18 copii l-au primit pentru prima dată în viaţa lor pe Isus în Sfânta Împărtăşanie. Pregătirea lor pentru acest eveniment a debutat la începutul lunii martie. În cadrul întâlnirilor pregătitoare, copiii au încercat să-l înţeleagă mai bine pe Isus prezent în Sfânta Împărtăşanie. Pentru a-l putea primi cum se cuvine pe Isus, sâmbăta, 10 mai, ei au făcut şi prima spovadă din viaţa lor.

18pimpart01Începând cu ora 9.00, duminică, în curtea bisericii au început să sosească candidaţii la Prima Sfântă Împărtaşanie îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, părinţii, prienii şi invitaţii lor. Toţi erau nerbdători şi emoţionaţi. Liturghia a început la ora 10.00 printr-o procesiune din faţa casei parohiale. Ajunşi în biserică, sărbătoriţii au ocupat locurile rezervate lor în primele bănci, ei fiind şi cei care au animat cântarea de la sfânta Liturghie.

Candidaţii la Prima Sfântă Împărtăşanie au citit lecturile, au recitat intenţiile la rugăciunea credincioşilor şi au adus darurile la altar (colac şi vin, lumânare, biblie, tablou cu toţii candidaţii, jucării, flori). Imediat după predica părintelui paroh, Iosif Comoraşu, cei care urmau să se împărtăşească pentru prima oară au reînnoit promisiunile de la botez, având în mâinile lor o lumânare aprinsă.

18pimpart04La momentul Împărtăşaniei, candidaţii s-au prezentat în faţa altarului cu mâinile împreunate pentru a-l primi în sufletul lor curat pe Isus în Sfânta Împărtăşanie. Evenimentul a fost unul deosebit în viaţa copiilor, dar şi al părinţilor şi rudelor. Iată cum s-a adresat celor prezenţi la sfârşitul Liturghiei unul dintre copiii care au primit în această zi Prima Sfântă Împărtăşanie:

„E duminica Rusaliilor, timp al tainei şi al adevărului credinţei. Va mai fi şi la anul şi în toţi ceilalţi ani. Însă ce trăim noi astăzi este un moment unic, ce nu se va mai repeta niciodată: este clipa sacră în care l-am primit în suflet pe Isus pentru totdeauna, prin Sfânta Împărtăşanie. Priviţi-ne şi înţelegeţi-ne emoţia, amintindu-vă de copilăria voastră, pe care o retrăiţi acum alături de noi!

Este un dar minunat pe care-l vom purta veşnic cu noi, ca pe o mărturie de credinţă şi speranţă. Suntem cu inima curată, conştienţi de miracolul pe care îl trăim, plini de iubirea voastră, mândri de haina albă prin care ne mărturisim gingaş dragostea pentru Isus şi pentru Biserica lui.

Ne sunteţi la fel de aproape ca în ziua în care ne-am născut, voi, părinţii noştri, dar şi naşii care ne-au purtat la botez, preoţii, bunicii, prietenii, colegii. Abia aşteptăm să vă îmbrăţişăm pentru a vă arăta bucuria, respectul şi iubirea noastră.

Ne uităm în jur şi vedem biserica plină, părem nişte vedete sub limina blitzului şi a camerei de filmat, dar noi ştim că, de fapt, ceea ce ne face unici este lumina care vine din noi şi pe care de astăzi începând o vom duce în lume odată cu fiinţa noastră.

De aceea vă mulţumim tuturor pentru această minune: preoţilor care ne-au îndrumat cu răbdare, chiar dacă uneori am fost obrăznicuţi şi gălăgioşi, tinerilor din parohie care ne-au fost alături zi de zi, părinţilor şi naşilor care ne-au susţinut, tuturor celor apropiaţi, care au ştiut să ne sădească sărbătoarea în suflet. Sperăm să ne întâlnim cu toţii mereu, la Sfânta Împărtăşanie.

Şi dacă vreodată veţi uita să fiţi copii prin faptele voastre sau ale celor din jur, amintiţi-vă de această zi! Vă mulţumim!” (Teodora)

Copiii care au primit Prima Împărtăşanie

 1. Adam Gh. Cristian
 2. Ciobanu V. Simona
 3. Ciobănică M. Mihaela
 4. Cioloca A. Eduard
 5. Cogeanu I. Andreea Georgiana
 6. Cucuteanu P. Andrei-Anton
 7. Dancă A. Ioana
 8. Dămoc I. Ioana-Beatrice
 9. Doboş E. Teodora
 10. Docan L. Isidor-Teodor
 11. Frentz A. Robert
 12. Harapciuc V. Eduard-Gabriel
 13. Maxim G. Loriana-Gabriela
 14. Pleşca V. Diana
 15. Prelicz R. Alexandra
 16. Rotaru V. Vlad Vasilică
 17. Tiba C. Elena-Isabela
 18. Ticu V. Emanuel Florin

[nggallery id=104]