Alături de pelerinii din multe colţuri ale ţării, aproximativ 75 de credincioşi au plecat joi 14 august din faţa bisericii noastre spre Sanctuarul marian din Cacica la marea sărbătoare „Adormirea Maicii Domnului”. Sfânta Liturghie de hram, din ziua de 15 august, a fost prezidată de cardinalul de Berlin, Georg Sterzinsky.

Sanctuarul Marian din Cacica, judeţul Suceava, a fost constituit de papa Ioan Paul al II-lea ca „Basilica minor”, şi este considerat de creştinii catolici din România un loc de pelerinaj cu o însemnătate deosebită. Aici pelerinii vin să se roage la Icoana făcătoare de minuni ce o întruchipează pe Sfânta Fecioară Maria cu pruncul Isus în braţe şi să-i mulţumească pentru ajutorul acordat până în prezent. Este o copie a icoanei Madona Neagră de la Czestochowa din Polonia.

Invitaţia „Maria ne invită la Cacica” a fost transmisă de către PS Petru Gherghel în Scrisoarea sa pastorală. Acest mesaj se adresează tuturor. Am luat la cunoştinţă spusele episcopului, ne-am făcut bagajele şi am pornit în pelerinaj, în data de 14 august, ora 6.00 dimineaţa. Fiind singura parohie din Iaşi care am organizat pelerinaj spre Cacica ni s-au alăturat credincioşi şi din alte parohii. Au participat astfel la pelerinaj: preoţi, seminarişti, surori, persoane consacrate, credincioşi laici. Cele două autocare s-au umplut de bucurie şi voie bună.

La ora 11.30 am ajuns la circa 5 km depărtare de Cacica, de unde am coborât din autocare şi ne-am continuat pelerinajul pe jos, pregătindu-ne sufleteşte pentru programul de preamărire a Fecioarei Maria. Pelerinajul Tinerilor de anul acesta a fost condus de PS Aurel Percă. El ne-a îndrumat pe calea serpentinelor cu cântece şi rugăciuni de laudă. La ora 13.30, plini de sudoare, dar cu inimile împăcate am ajuns la Sanctuarul Marian „Adormirea Maicii Domnului”, unde am fost primiţi de gazde.

A urmat apoi, începând cu ora 16.00, Calea Sfintei Cruci, la ora 17.00 Adoraţia Euharistică, iar la ora 18.00 s-a celebrat Sfânta Liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate. La ora 22.00 PS Petru Gherghel a celebrat privegherea mariană, urmată de procesiunea lumânărilor în jurul bisericii rostind în acelaşi timp misterele rozariului.

Noi, grupul din Iaşi, ne-am reunit la ora 24.00 pentru a spori rugăciunile noastre către Fecioara Maria făcând un rozariu în jurul bisericii. În timpul rozariului s-au alăturat şi alţi creştini, din alte comunităţi, rugăciunea fiind astfel mai puternică.

Mii de glasuri rosteau „Bucură-te Marie…” şi cântau cântece de mărire şi glorie, fiecare în limba lui maternă. Au fost prezenţi nu numai români catolici, ci şi pelerini din Germania, Italia, Polonia, Austria, Ungaria, pelerini greco-catolici. Pentru toţi aceştia, în ziua de 15 august s-a celebrat o Liturghie în limba română de la ora 6.00, o Liturghie greco-catolică de la ora 7.30 (în biserică), o Liturghie în limba maghiară de la ora 8.00 (la grotă), o Liturghie în limba polonă de la ora 9.15 (în biserică) şi o Liturghie în limba germană de la 9.15 (la grotă).

Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului a fost oficiată la ora 11.00, fiind prezenţi invitaţi de onoare, precum cardinalul Georg Sterzinsky din Berlin, dar şi Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, Preasfinţitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, Preasfinţitul József Tamás, episcop auxiliar de Alba Iulia.

Predica rostită de cardinal ne-a reamintit de apariţiile Sfintei Fecioare, de minunile săvârşite de Icoana Miraculoasă şi ne-a întărit mintea şi sufletul îndemnându-ne să fim mai buni, mai înţelegători, mai răbdători cu noi şi cu cei din jur, aşa cum ne învaţă şi Sfânta Scriptură. Nu puteau lipsi spovezile la această mare sărbătoare. De aceea, din prima zi de hram, 14 august, începând cu ora 12.00, până la sfârşitul pelerinajului, 15 august, mai mulţi preoţi au stat la dispoziţia penitenţilor.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu Procesiunea şi Binecuvântarea Euharistică a obiectelor şi florilor.

Ne-am întors acasă, deşi mai obosiţi, plini de entuziasm. Nu vom uita experienţa trăită şi vom continua rugăciunile către Sfânta Fecioară Maria, ştiind că vom fi tot timpul ajutaţi. Nu trebuie să aşteptăm o sărbătoare sau o zi a unui sfânt pentru a ne ruga. Rugăciunile nu trebuie să înceteze niciodată.

Andreea Gheţ