28 septÎn aşteptarea primei zile din noul an studenţesc, mai exact pe 27 septembrie 2008, aproximativ 30 de tineri din parohia noastră (liceeni, studenţi, masteranzi şi absolvenţi) au participat la Casa Providenţei din Bucium la o zi de reculegere condusă de părintele Felician Tiba.

Grupul de tineri a pornit dis-de-dimineaţă, pe o vreme răcoroasă de toamnă (sâmbătă, 27 septembrie), spre o locaţie primitoare, la Mănăstirea „Providenţa Divină” din Iaşi. Au plecat la drum spre Casa Providenţei încă de la ora 9.30 aproximativ 30 de tineri încă somnoroşi. Acolo îi aşteptau deja sora Lucia şi părintele Felician Tiba, cel care a coordonat momentele spirituale ale zilei.

Noul an studenţesc se aşteaptă să fie unul prosper, deoarece surorile de la Casa Providenţei i-au primit cu braţele deschise pentru a desfăşura un moment special de reculegere.

Tema întâlnirii a fost preluată din scrierile sfântului evanghelist Luca şi s-a intitulat „Isus – oglinda mea”. Programul deosebit a început la ora 10.30 cu o rugăciune, urmată de o mică meditaţie a părintelui Felician. Părintele i-a încurajat pe tineri să înţeleagă faptul că toate calităţile pe care le au trebuiesc scoase la iveală. Aceste calităţi primite în dar de la Dumnezeu nu trebuiesc ascunse sub nicio „pătură” a necurăţiei sau sub un „vas” al păcatului sau sub vreun „pat” al minciunii. Competenţele personale ne-au fost învrednicite să le folosim în avantajul nostru şi a celor din jur pentru a le dezvolta, în niciun caz pentru a irosi ceea ce am dobândit.

Pentru a înţelege mai bine ceea ce a mărturisit părintele Felician, tinerii au fost împărţiţi în grupuri. Comunicând şi răspunzând la întrebări au putut să descopere ce calităţi au fiecare, ce calităţi au cei din jur, la ce folosesc, sub ce „vase” sau „paturi” se pot ascunde aceste daruri.

Reuniunea de după discuţiile în grup a fost pentru a participa la Sfânta Liturghie, celebrată de părintele Petru Tamaş şi părintele Felician.

După-amiază, tinerii au discutat împreună cu părintele Petru Tamaş despre activităţile ce se vor desfăşura în Parohia „Sfântul Anton” şi care îi privesc în special pe tineri. Discuţii pe teme interesante, filme educative, plimbări şi nu numai vor fi organizate pentru toţi cei dornici. Vor fi prezenţi la aceste întâlrniri şi mulţi invitaţi speciali. Asemenea momente formative vor avea loc în fiecare sâmbătă şi duminică.

O bine meritată delectare în lumea muzicii a încheiat momentul de reculegere. Un concert susţinut de André Rieu a făcut ca toţi să asculte în tăcere fermecătoarele sunete ale orchestrei.

Ziua nu se putea încheia decât cu o mică petrecere la subsolul bisericii cu ocazia începerii noului an şcolar/studenţesc.

Andreea Gheţ