sexualitate„Sexualitatea – dar, bucurie, viaţă” a fost tema discutată la subsolul bisericii în ziua de sâmbătă, 15 noiembrie 2008, de către trei specialişti, membri ai  Asociaţiei „Familia şi Viaţa” din Roman ,şi tinerii din comunitatea noastră.

Între activităţile desfăşurate de tinerii din parohia noastră a fost propusă şi o cateheză inedită: „Sexualitatea – dar, bucurie, viaţă”. Ne-au onorat cu prezenţa Maria Gherghel – profesoară de religie, Iuliana Petruţ – ingineră şi Maricica Mihăluţe – profesoară de religie. Cele trei persoane sunt membri fondatori ai Asociaţiei „Familia şi viaţa” şi activează în cadrul Centrului de consiliere pentru familie din Roman.

Tema discutată este astăzi foarte mediatizată. Din toate colţurile vin informaţii pe acest subiect, dar de multe ori ele sunt eronate. Dincolo de primirea informaţiilor corecte, întâlnirea a avut un scop educativ. Am fost atenţi la prezentările şi la spusele invitaţilor, care ne-au explicat că sexualitatea nu este actul sexual în sine, ci ea reprezintă un „talant” ce trebuie descoperit, respectat şi preţuit.

La finalul întâlnirii a avut loc un joc de rol la care au fost invitaţi doi tineri voluntari. Unul dintre ei trebuia să-l determine pe celălalt să cedeze propunerilor sale indecente, iar celălalt să-l refuze. Au fost propuse replici de genul: „Dacă mă iubeşti, atunci îmi vei permite.” / „Dacă mă iubeşti, atunci nu-mi vei cere lucrul acesta!” sau „Ai un corp atât de minunat, încât îmi este foarte greu să mă mai ţin sub control!” / „Corpul meu nu e de vânzare!” sau „Toată lumea o face!” / „Eu nu sunt toată lumea!”. Ideea de fond a fost aceea de a păstra curăţia pentru a-i respecta pe ceilalţi, pentru a avea bucuria adevărată.

Fiind o temă amplă şi actuală multe întrebări aşteaptă încă răspuns. De aceea, invitaţii de astăzi au promis că atunci când se va ivi ocazia vor reveni cu mare bucurie pentru a ne ajuta să ne cunoaşte mai bine această mare comoară pe care o purtăm în noi, numită „sexualitate”.

Andreea Gheţ