Preoţi catolici şi credincioşi catolici şi ortodocşi din Iaşi s-au rugat împreună pentru unitatea creştină în biserica noastră. Celebrarea s-a desfăşurat marţi, 20 ianuarie, şi se înscrie în rândul celebrărilor speciale organizate în Săptămâna Mondială de Rugăciune pentru unitatea creştinilor. Ca o noutate, în acest an preoţii ortodocşi nu au mai participat la aceste rugăciuni.

Aceste săptămâni de rugăciune pentru unitatea creştinilor au fost iniţiate în urmă cu aproximativ 100 de ani. În ţara noastră, rugăciunea pentru unitatea creştinilor a luat amploare după căderea regimului comunist, în ultimii ani organizându-se ceremonii de-a dreptul fastuoase la care participau înalţi prelaţi ai ambelor confesiuni. Din motive particulare prelaţii ortodocşi nu au putut participa şi în acest an la aceste ore de rugăciune, însă nu le-au putut impune aceasta şi credincioşi.

Rugăciunea pentru unitatea s-a organizat la Iaşi doar în bisericile catolice, timp de opt zile. În cea de-a treia zi noi am fost gazda întâlnirii, biserica fiind plină de credincioşi dornici să se ajungă cât mai curând la unirea catolicilor şi ortodocşilor. Celebrarea a început la ora 17.00 şi a fost prezidată de părintele paroh, Iosif Comoraşu, înconjurat de mai mulţi preoţi. Tema zilei a fost: „Creştinii în faţa nedreptăţii economice şi a sărăciei”.

Predica a fost rostită de pr. Iosif Dorcu, decan de Iaşi. Prin cuvântul rostit, părintele a atins o coardă sensibilă, aceea a rugăciunii pentru unitate, a curajului de a face paşi înainte nu înapoi, curajul adevărului. Unitatea nu este o dorinţa a membrilor Bisericii, dar a lui Cristos însuşi, iar pentru noi ea nu este ceva opţional ci un imperativ.

La rugăciunea Tatăl nostru credincioşii s-au prins de mâini, manifestând în felul acesta în mod practic unitatea existentă între ei. De altfel, pe treptele altarului au fost aşezate postere pe care era inscripţionat cuvântul unitate în diferite limbi.