Rugăciune, spovadă, sfânta Împărtăşanie, sfânta Liturghie, cântări pascale – sunt doar câteva dintre elementele care au caracterizat sărbătoarea Paştelui din anul Domnului 2009 în Parohia „Sf. Anton de Padova” din Iaşi. Fiecare zi a avut frumuseţea şi farmecul ei, aşa cum reiese din câteva file de jurnal.

Duminică, 5 aprilie. Astăzi este Duminica Floriilor. Isus intră triumfal în Ierusalim. Pentru această seară se anunţă o procesine cu toţii tinerii la catedrală. Vremea este minunată. În parohie s-au celebrat doar două sfinte Liturghii (la 9.00 şi 11.00). La ambele s-a anunţat programul pentru fascinanta sărbătoare a Paştelui.

Miercuri, 8 aprilie. Astăzi este zi de curăţenie generală în biserică. Din păcate, puţini sunt cei care au rupt din timpul lor pentru a îmbrăca în haine de sărbătoare casa Domnului. Cu toate acestea s-au găsit câteva persoane inimoase, al căror nume nu-l menţionez aici pentru a nu împuţina răsplata pe care bunul Dumnezeu le-o va oferi în cer. Tot mai mulţi credincioşi se apropie de sacramentul sfintei Spovezi. În această seară a fost şi ultima cale a crucii din acest Post Mare, iar părintele Mihai Patraşcu a făcut ultima predică tematică despre „Ultimele cuvinte rostite de Isus pe cruce”. A fost un itenerar deosebit, părintele punctând mai ales asupra virtuţilor şi viciilor creştinilor.

Joi, 9 aprilie. Joia Sfântă. La ora 10.30 a avut loc Liturghia Crismei la Catedrală, în cadrul căreia au fost sfinţite uleiurile. După Liturghie am primit o lumânare pascală şi o trusă pentru uleiuri. La Liturghia de seară, celebrant principal şi predicator a fost pr. Fabian, au mai concelebrat: pr. Iosif Comoraşu, pr. Petru Tamaş, pr. Marius Taloş, pr. Henric Urban. Pr. Iosif Fechet, pr. Pierr Angelo şi pr. Emil Dumea. Au fost spălate picioarele a 12 bărbaţi din parohie în amintirea gestului de iubire săvârşit de Isus în faţa apostolilor. Mulţi dintre cei prezenţi la Liturghie s-au şi împărtăşit. La sfâşit, sfânta Euharistie a fost dusă în altarul lateral, unde rămâne spre adorare. Au urmat orele de adoraţie: 8.00 copii, 9.00 tineri şi 10.00 adulţi.

Vineri, 10 aprilie. Ceremoniile au început la ora 18.00. Patima Domnului după sfântul Ioan a fost cântată (povestitor: Ionuţ Ciobanu). Celebrant principal şi predicator pr. Petru Tamaş. Au concelebrat toţi preoţii care au participat şi în seara precedentă, mai puţin pr. Pierr Angello. În cadrul ceremoniei a fost dezvelită crucea şi expusă pentru a fi venerată.

Sâmbătă, 11 aprilie. Biserica veghează la mormântul Domnului. Zi specială de spovezi. Astăzi sunt ultimele pregătiri pentru sărbătoare. Au fost montate boxe la uşile bisericii, pentru ca în aceste zile cântările de înviere să se audă cât mai departe.

Duminică, 12 aprilie. Vigilia pascală a început sâmbătă seara la ora 21.30, în antreul bisericii. Credincioşii au fost prezenţi în număr mare, chiar foarte mulţi ortodocşi. Preoţii au fost prezenţi în ca în ziua de joi, mai puţin pr. Iosif Fechet. A fost o ceremonie deosebită, iar cântările au răsunat armonios bucurând inimile celor prezenţi. După Liturghie a urmat procesiunea cu lumânarea pascală prin piaţa din faţa bisericii.

În ziua de Paşte sfintele Liturghii au fost la orele 9.00, 11.00 şi 17.00. Liturghia de la ora 11.00 a fost concelebrată de toţi cei trei preoţi din parohie. La ofertoriu au fost aduse diferite daruri, între care şi un miel oferit de comitetul bisericesc. O zi, într-adevăr luminoasă de primăvară: mult soare şi multă bucurie în inimi.

Luni, 13 aprilie şi marţi 14 aprilie. Sunt zile de sărbătoare. Sfintele Liturghii au loc la orele 9.00 şi 18.00. În dimineaţa zilei de luni, un grup de 23 de tineri, împreună cu părintele vicar au pornit într-o excursie de o săptămână la Oradea.

Au fost adevărate zile de sărbătoare: mult soare, puţină ploaie, oameni care s-au împăcat cu Dumnezeu, Liturghii solemne, oamenii care s-au întâlnit în rugăciune în casa Domnului. Aceste bucurii au fost extinse apoi în familie, trăindu-se astfel din plin roadele învierii.

Pr. Petru Tamaş