Aproximativ 25 de tineri din parohia noastră au petrecut în perioada 13-19 aprilie şapte zile de neuitat la Oradea, la Seminarul „Don Orione”. Drumeţii, vizite, jocuri, cântece au format împreună o frumoasă partitură pe care tinerii au fredonat-o cu multă bucurie.

Călătoria spre Oradea a început chiar a doua zi de Paşte, în zorii zilei, cu acceleratul de Timişoara. Drumul a durat ore multe, dar au zburat repede, tinerii fiind prinşi în mrejele jocului şi ale bunei dispoziţii. Pe la ora 17.00 eram deja în Oradea, unde ne-a întâmpinat seminaristul Sergiu Ursache, originar din parohia noastră, cel care a făcut posibilă escapada noastră pe pământ bihorean, împreună cu un grup de tineri şi cu un atobuz, cu ajutorul căruia ne-am deplasat spre locul unde urma să fim cazaţi.

Un punct important al excursiei noastre a fost contactul permanent cu un grup de tineri ce frecventează Oratoriul „Don Orione” din Oradea. Împreună cu ei ne-am rugat, am participat la sfintele Liturghii, am făcut drumeţii, am petrecut seri întregi la joc în sala de sport a Liceului „Don Orione”, am vizitat oraşul etc.

În programul acestor zile au fost incluse între altele: o escapadă la Băile Felix, vizitarea oraşelor Timişoara şi Oradea, o incursiune în Peştera Urşilor, în Peştera Ungurul Mare şi în alte câteva peşteri din apropiere, o drumeţie prin munţi împreună cu Scoutiştii. Nu puteau lipsi întrecerile sportive între moldoveni şi ardeleni, în special fotbalul. Cu mici excepţii, în aceste zile tinerii au fost cei care şi-au dovedit cu măiestrie îndemânarea culinară.

În ultima noapte petrecută acolo, sâmbătă spre duminică, am participat cu toţii la Liturghia greco-catolică de Înviere, în biserica din apropiere. Pr. Mihai Fechet şi pr. Florian, vicar general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, ne-au stat mereu aproape în aceste zile şi ne-au pus la dispozie tot ce aveam nevoie. Dumnezeu să răsplătească generozitatea lor!

Pr. Petru Tamaş