Ne-am alăturat tinerilor din întreaga Dieceză de Iaşi pentru a participa la Ziua Tineretului, sărbătorită anul acesta duminică 3 mai în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporeşti. Am participat aproximativ 50 de tineri din parohia noastră.

A sosit din nou Ziua Tineretului în Dieceza de Iaşi, adică prima duminică din luna mai. Tinerii din Dieceza de Iaşi s-au reunit şi au participat la sfântă Liturghie care s-a celebrat la Nisiporeşti, judeţul Neamţ, precum şi la festivalul tinerilor desfăşurat în după-amiaza aceleiaşi zile.

Programul de primire a început la ora 8.30. În timp ce tinerii începeau să vină, atmosfera era întreţinută de părintele Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru Pastoraţia Tinerilor, Copiilor şi Asociaţiilor, ajutat de doi tineri prezentatori din parohia gazdă. Până să înceapă Liturghia, s-a fredonat imnul de anul trecut, imnul câştigător de anul acesta, ni s-a vorbit de Ziua Vocaţiei, de Veronica Antal, ni s-a amintit motto-ul zilei: „Ne-am pus speranţa în Dumnezeul cel viu” (1Tim 4,10). Imnul de anul trecut a fost câştigat de parohia noastră. Anul acesta imnul câştigător a fost cel al Danei Păuleţ din Parohia „Sfânta Tereza” din Iaşi. S-a întâmplat ca anul acesta Ziua Tineretului să coincidă cu Ziua Vocaţiei. Ni s-a vorbit şi despre aceasta în timpul rămas până la începerea Liturghiei. Informaţiile relatate de părintele Felix despre Veronica Antal ne-au rămas întipărite în memorie, deoarece poate fi văzută ca un model în viaţa noastră, fiind considerată martiră.

Repetiţia cântărilor şi sfânta Liturghie nu s-au desfăşurat în aer liber cum s-a întâmplat în anii anteriori, ci în biserica foarte primitoare şi încăpătoare.

La sfânta Liturghie, alături de PS Petru Gherghel, a fost prezent PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi şi alţi 90 de preoţi din Dieceza de Iaşi. Cele 113 de parohii prezente au reunit peste 4300 de tineri. Predica a fost rostită de PS Petru Gherghel şi am fost îndemnaţi să ne punem încrederea în Dumnezeul cel viu, căci el nu dezamăgeşte. La finalul sfintei Liturghii am ascultat vorbele de duh rostite de părintele Felix, dar şi cele a unei tinere, reprezentant al tinerilor din Nisiporeşti. Ne-au impresionat cântările corului, format din tineri din mai multe parohii din zonă, dar şi buna organizare a întregii celebrări religioase. Momentul mult aşteptat se apropia… nu este vorba de prânz, ci de momentul în care episcopul anunţă unde ne vom întâlni anul viitor pentru a sărbători Ziua Tineretului. Tinerii din Cleja, purtând un steag în culorile portocaliu-negru pe care scria: Parohia „Sfântul Marcu” au fost desemnaţi să fie gazda următoarei Întâlniri Diecezane a Tinerilor.

A urmat apoi un alt eveniment mult aşteptat: „Festivalul Tinerilor”. S-a cântat, dansat, au fost interpretate piese de umor. Au cântat tinerii din Parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău, Parohia Galaţi, Parohia „Sfânta Tereza” din Iaşi împreună cu Dana Păuleţ. Au dansat şi tinerii din public pe lângă elevii de la Colegiul „Sfântul Iosif” din Bacău, precum şi cu tinerii Parohiilor Săbăoani şi Hălăuceşti. Pe lângă dansuri şi cântece am rămas uimiţi şi fascinaţi de prestaţia tinerilor din Oituz ce au realizat momentul biblic „Convertirea lui Saul”.

Nu am uitat de băieţii din parohia noastră, Andrei Doboş şi Ionuţ Ciobanu, alături de colegii de trupă: Alex şi Mădălin. Ne-au încântat urechile cu patru piese: „Banii vorbesc” – Holograf, „Dor di tini” – Fără Zahăr, „Johnny be good & Blue suede shoes” şi „Verde garofiţă”. Trupa lor se numeşte „Fără Public” şi are la activ multe prestaţii în Iaşi. Dacă aveţi posibilitatea să mergeţi la un concert susţinut de ei, nu ezitaţi, căci nu veţi regreta.

Ziua Tineretului s-a încheiat la Nisiporeşti la ora 16.00, însă noi ne-am continuat „navigarea” spre biserica „Sfânta Treime” şi „Congregaţia Surorilor Misionare ale Pătimirii Domnului nostru Isus Cristos” din Butea. Biserica deţine o statuie făcătoare de minuni adusă de la Lourdes, Franţa, în anul 1886. La „Congregaţia Surorilor Misionare” am vizitat bătrânii şi le-am cântat imnul de anul trecut, iar afară ne-am adus aminte de copilărie jucându-ne cu cei 10 copii ce locuiesc acolo. Congregaţia a luat fiinţă în Butea în anul 1999 având o casă pentru bolnavi şi bătrâni, atelier de croitorie, centru medical, casă de formare cu postulandat şi noviciat. Am luat la cunoştinţă de invitaţia surorilor de a merge în pelerinaj la Medjugorie, la începutul lunii august.

Şi aşa a mai trecut o Zi a Tineretului, o zi în care ne-am bucurat că suntem împreună.

Andreea Gheţ