Cu ocazia sărbătorii Celei de-a XVII-a Zile Mondiale a Bolnavului, celebrată la nivel diecezan, mai multe oficii ale Curiei Diecezane au organizat şi anul acesta, la 13 mai 2009, un pelerinaj special al bolnavilor şi al personalului medical la sanctuarul marian de la Cacica. Au participat şi câţiva bolnavi din parohia noastră.
S-au îndreptat către sfânta Fecioară Maria pelerini din toată dieceza, participând un număr de aproximativ 500 de bolnavi însoţiţi de preoţii din comunităţile lor parohiale, precum şi din ordinele călugăreşti.
Programul pelerinajului a fost următorul:
09.30-10.00: Sosirea pelerinilor;
10.00: Ritualul de primire solemnă a pelerinilor şi celebrarea penitenţială;
10.30: Recitarea sfântului rozariu;
11.00: Liturghia pontificală, prezidată de către episcopul Petru Gherghel, urmată de rugăciuni speciale către sfânta Fecioară pentru bolnavi;
13.00-14.00: Prânzul;
14.00: Adoraţia euharistică şi binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament;
14.45: Plecarea pelerinilor.
Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, împreună cu pr. Romuald Bulai, paroh al sanctuarului de la Cacica, pr. Mihai Budău, responsabil cu Oficiul pentru Pastoraţia Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iaşi şi alţi aproximativ treizeci de preoţi din întreaga dieceză, care au fost însoţiţi de numeroşi pelerini.
Îndemnul pe care PS Petru Gherghel l-a adresat în cadrul sfintei Liturghii a fost de a o invoca adesea de pe patul de suferinţă pe Maria, modelul nostru de răbdare şi încredere în Dumnezeu în timpul oricărei încercări sau suferinţe. Oferindu-i lui Isus Cristos şi Mariei toate jertfele şi suferinţele personale ca participare la jertfele şi suferinţele lor pentru mântuirea noastră, avem garanţia unor prieteni fideli care mijlocesc pentru noi de la Dumnezeu harul mântuirii. Cei prezenţi la adoraţia euharistică au avut ocazia să facă acest lucru prin rugăciunile îndreptate către Isus din preasfântul sacrament.
Persoanele prezente la acest moment s-au putut regăsi în acele rugăciuni prin care fiecare îşi acceptă cu umilinţă suferinţa şi-i cere lui Dumnezeu harul şi îndurarea sa, atât pentru ei cât şi pentru toţi cei care, prin jertfa lor îi alină şi-i ajută să-şi ducă crucea suferinţei lor.
Această zi specială de rugăciune pentru cei bolnavi a fost instituită de papa Ioan Paul a II-lea la începutul anului 1992, cu scopul de a-i sensibiliza pe credincioşi faţă de semenii care suferă.
Marius Adam
Lasă un răspuns