Parohia Gherăeşti a fost în acest an gaza Sărbătorii Copiilor din Dieceza de Iaşi. Evenimentul s-a desfăşurat sâmbătă, 6 iunie. Din parohia noastră au participat aproximativ 50 de copii şi tineri animatori.

Cu mult elan şi poftă de viaţă ne-am îmbarcat sâmbătă, 6 iunie, pentru a purcede la sărbătoarea copiilor de la Gherăeşti. Autocarul ne-a lăsat la aproximativ 1,5 km distanţă de biserică. Pe străzile satului roiau grupurile de copii venite cu pancarde, ecusoane, tricouri, eşarfe din toate colţurile Moldovei.

Liturghia a început la ora 11.00, celebrant principal fiind PS Petru Gherghel, originar din Gherăeşti. În altar s-a aflat şi pr. Petrică, şi el din Gherăeşti. Copacii seculari din curtea bisericii ne-au ferit de razele puternice ale soarelui pe tot parcursul sfintei Liturghii. Împreună cu cei aproximativ 3.500 de copii prezenţi ne-am rugat şi am cântat.

După sfânta Liturghie, în curtea bisericii s-a desfăşurat un program artistic, constând în jocuri, dansuri, cântece, scenete care i-au antrenat pe toţi participanţii. Cei mai plictisiţi din grup păreau a fi băieţii care se săturaseră de dansat şi aşteptau cu nerăbdare partida de fotbal promisă de părintele. Nu au rămas dezamăgiţi, când la plecare, autocarul s-a oprit lângă terenul de fotbal al satului, iar pe gazon copiii au putut să alerge în voie. Nimeni parcă nu voia să mai plece.

Ne-am oprit cu toţii din joc atunci când câteva dintre rudele părintelui venite să ne vadă ne-au spus că se răcesc sarmalele şi ne-au poftit pe la casa părintească a părintelui. Aici ne-am poposit o vreme pentru a mânca ceva şi pentru a face câteva dansuri. Grădina cu căpşuni şi ţarcul cu pui n-au putut fi ferite de energia şi curiozitatea copiilor.

Am pornit în cele din urmă spre Iaşi. Dincolo de frumuseţea Liturghiei şi a rugăciunii, în memoria copiilor a rămas bucuria şi jocul unei întâlniri, în cadrul căreia ei au avut ocazia să lege noi prietenii şi să se bucure să fie împreună.

Carmen-Cătălina Diac