Biserica noastră parohială şi-a sărbătorit la 13 iunie patronul, sfântul Anton de Padova. Liturghia şi procesiunea au început la ora 10.00 în aer liber, celebrant principal fiind însuşi PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi.

În data de 13 iunie 2009, credincioşii Parohiei „Sfântul Anton de Padova” din Iaşi au celebrat marele hram al bisericii parohiale. Ceremonia s-a desfăşurat în aer liber, în pofida vremii morocănoase de afară. Alaiul de preoţi invitaţi să participe la Liturghie a pornit la ora 10.00 mica procesiune din faţa casei parohiale până în faţa bisericii unde era amplasat altarul şi unde avea să se desfăşoare Sfânta Liturghie. În timpul Liturghiei, în jurul statuii Sfântului Anton au stat copiii care au primit anul acesta Prima Sfântă Împărtăşanie.

Participarea episcopului auxiliar de Iaşi, PS Aurel Percă, a făcut şi mai frumoasă celebrarea, el transmiţând şi salutul PS Petru Gherghel.

În predica rostită de părintele Iosif Enăşoae, profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, acesta a vorbit despre sfântul Anton, numit şi Sfântul minunilor. De la 15 ani şi-a început sfântul Anton viaţa călugărească predicând, făcând minuni şi slujind în numele lui Dumnezeu. Însă la data de 13 iunie 1231, la vârsta de 36 de ani, se stinge din viaţă. El şi-a păstrat sufletul ca un adevarat crin alb, prezent în mâinile fiecărui credincios venit la Liturghie. Vorbele lui de duh au făcut ca după moartea sa limba să-i rămână intactă, pe când trupul îi era descompus.

Anul acesta, ca invitaţi nepoftiţi, printre credincioşi şi preoţi, s-au mai strecurat şi câţiva picuri de ploaie, care probabil au venit ca răspuns la rugăciunile noastre din timpul săptămânii pentru ploaie bună şi curată. Din lista persoanelor invitate nu au lipsit membrii fanfarei, cu care deja ne-am obişnuit.

Procesiunea cu statuia Sfântului Anton, preoţii, copiii, corul, fanfara, persoanele consacrate şi nelipsita ploaie binemeritată, s-a desfăşurat, ca în fiecare an, în jurul Pieţei „Sfântul Anton de Padova”. Întorşi din procesiune am primit binecuvântarea dată de episcopul auxiliar cu relicva sfântului sărbătorit.

Ziua festivă a continuat în faţa casei parohiale cu muzică şi voie bună oferită de sunetele instrumentelor.

Andreea Gheţ