Fartadi_AloisDuminică, 6 septembrie 2009, într-o atmosferă de sărbătoare, credincioşii Parohiei „Sf. Anton de Padova”-Iaşi au participat cu mic şi mare la Sfânta Liturghie de la ora 11:00, în cadrul căreia noul paroh al acestei comunităţi, părintele Alois Farţadi, a luat în primire în mod solemn noua misiune, ce i-a fost încredinţată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, începând cu data de 1 septembrie 2009, prin delegatul său, pr. Ştefan Lupu. La Sfânta Liturghie a participat şi pr. Petrică Sescu, pr. Egidiu Condac şi pr. Claudiu Budău, împreună cu un mare număr de credincioşi din Iaşi.

Pr. Alois Farţadi s-a născut la data de 2 august 1964, în comunitatea Faraoani, jud. Bacău. A fost hirotonit preot la data de 28 iunie 1992, la Faraoani. Înainte de a veni ca praoh la Iaşi, printele a fost paroh 7 ani în comunitatea „Naşterea Sf. Fecioare Maria”-Siret, decanatul de Bucovina.

Welcome, Pr. Alois!

Cred că nu greşesc prea mult dacă îndrăznesc să afirm că una din notele caracteristice ale timpurilor pe care le trăim astăzi o reprezintă cu siguranţă GOANA: goana după bani sau proprietăţi, după realizare pe plan profesional, ori după lauri şi succese. Alergăm şi tot alergăm şi uităm să ne mai oprim, uităm să mai spunem clipei „Stai, opreşte-te!” Deloc mai prejos, îşi face tot mai mult simţită prezenţa şi termenul de schimbare: schimbare de look, de prieteni, de mentalitate ori schimbarea stilului de viaţă. Şi dacă e să particularizăm, pulsul vieţii parohiei noastre a fost marcat în ultimul timp de numeroase schimbări.

Astăzi vrem să ne inserăm în veşnicul prezent al lui Dumnezeu. Ne oprim pentru o clipă din iureşul tumultuos al vieţii noastre şi ne propunem să conştientizăm un moment deosebit din viaţa noastră, ca şi comunitate catolică ieşeană. Fără a idealiza sau compătimi trecutul ori viitorul, avem privilegiul de a ne bucura de un nou dar pe care Domnul ni-l face: venirea unui nou paroh în mijlocul nostru, în persoana pr Alois Farţadi. Iar când primeşti un dar, e semn că cel care ţi-l oferă te iubeşte şi nu-ţi rămâne să spui decât un sincer şi spontan „Mulţumesc”.

Pentru dumneavostră, dragă părinte, această schimbare înseamnă de fapt o nouă misiune: alţi oameni, poate alte obiceiuri, dar, mai ales, priorităţi diferite. Pentru comunitatea noastră este un moment foarte important cel pe care-l celebrăm acum: facem un pas înainte, dar cu un nou păstor, pentru care nu putem acum decât să-i mulţumim lui Dumnezeu.

Din punct de vedere uman, atât în cazul dumneavoastră, cât şi în cazul nostru e posibil să existe temeri cu privire la ceea ce va urma. Mai mult de atât, suntem convinşi că toţi avem şi anumite aşteptări vis-a-vis de activitatea pe care o vom desfăşura împreună începând de astăzi. Dar sunt convins că întreaga noastră comunitate, copii, tineri sau adulţi, se angajează astăzi să pună de acum şi mai mult umărul, cu entuziasm reînnoit, alături de păstorul ei, astfel încât să reuşim împreună să înlăturăm temerile şi să răspundem în primul rând aşteptărilor lui Dumnezeu şi, de ce nu, să împlinim măcar o parte şi din aşteptările noastre, pentru parohia noastră şi timpurile ce vor urma.

Într-un cuvânt, sunt convins că sunt în asentimentul tuturor celor prezenţi la această Sfântă Liturghie dar şi a celorlaţi care, în spirit, ne sunt alături deşi nu sunt de faţă şi îmi exprim în numele tuturor bucuria de a vă avea de acum printre noi. Întreaga comunitate vă spune aşadar din toată inima „Bun venit!” în parohia şi în biserica „Sf. Anton de Padova” din Iaşi şi imploră la această Sf. Liturghie binecuvântarea lui Dumnezeu, pentru ca această celebrare să fie debutul unei păstoriri şi a unei colabărări rodnice pe toate planurile, dar mai ales pe plan spiritual.

Pr. Claudiu Budău, vicar

în numele comunităţii parohiale „Sf. Anton de Padova” din Iaşi