Iubiţi copii, tineri şi soţi creştini,
dragi familii ale comunităţii noastre parohiale,

Sf. Anton foto mica 2După cum deja cei mai mulţi dintre dumneavoastră au putut afla, pulsul vieţii parohiei noastre a fost marcat în ultimul timp de câteva transformări. Fără a idealiza sau compătimi trecutul ori viitorul, avem privilegiul de a ne bucura de un nou timp de har pe care Domnul ni-l dăruieşte şi şansa unui nou şi fericit început în existenţa noastră, ca şi comunitate parohială catolică ieşeană. Iar când primeşti un dar, e semn că cel care ţi-l oferă te iubeşte şi nu-ţi rămâne să spui decât un sincer şi spontan „Mulţumesc”.
Comunitatea noastră parohială are datoria de a conştientiza lucrarea Domnului in viaţa ei şi de a accepta schimbările determinate de necesităţile pastorale actuale, care au presupus, prin altele, şi reînnoirea echipei responsabililor pastorali din comunitatea noastră, în persoana Pr. Alois Farţadi, paroh, şi a Pr. Claudiu Budău, vicar.
Din punct de vedere uman, este absolut firesc să existe temeri cu privire la viitorul ce ni se deschide generos în faţă. Dar nu numai atât. Suntem convinşi că există şi numeroase aşteptări vis-a-vis de activitatea pastorală pe care o vom desfăşura împreună. Credem însă că Domnul, în mâna căruia sunt toate, va face ca să putem reuşi, împreună, să înlăturăm temerile şi să răspundem în primul rând aşteptărilor lui Dumnezeu şi, de ce nu, să împlinim măcar o parte şi din aşteptările proprii, pentru parohia noastră şi timpurile ce vor urma.
Aşadar, am pornit din nou la drum. Pentru a nu ştiu câta oară, pornim la drum. Poate fi vorba de drumul vieţii, de drumul formării, de drumul prieteniei, al credinţei, al reîntoarcerii la Tatăl şi aşa mai departe. De când ne-am născut suntem cumva… pe drumuri. Suntem călători şi toată viaţa noastră pe pământ nu reprezintă decât o călătorie, spre un ţel bine definit: veşnicia. Continuăm drumul, începem drumuri noi, le reparăm pe cele deja uzate, ne intersectăm cu alte drumuri şi tot aşa.
În calitate de creştini ce formează marea familie a lui Dumnezeu, Biserica, trebuie să-i încredinţăm Lui drumul vieţii noastre ca şi comunitate parohială, să ne apropiem cât mai des de celebrările sfinte, în mod deosebit de Sfânta Jertfă a Liturghiei, convinşi fiind că Euharistia face Biserica, este „culmen et fons” (culme şi izvor) a liturgiei, dar şi a întregii vieţi a Bisericii. Avem nevoie de Dumnezeu pe drumurile pe care ne aruncă libertatea propriilor alegeri. Lui îi cerem cu umilinţă să ne lumineze întotdeauna calea, să ne deschidă ochii pentru a vedea lumina ce ne-o oferă, să ne elibereze de teama şi nesiguranţa pe care lumea de azi vrea să o imprime în toate sufletele, să ne redea adevărata încredere în El, în noi, în cei pe care El ni i-a dat să ne fie alături.
Domnul vrea să înţelegem că trecutul nu ne foloseşte decât avându-l în spate sau alături, şi nicidecum în faţa noastră. Prin El şi cu ajutorul său, trebuie să credem în şansa viitorului pe care îl sperăm, să credem în valoarea clipei prezente şi în capacitatea ei de a schimba ceva în viaţa noastră, atunci când e nevoie şi, mai ales, dacă El ne vrea altfel… altfel decât vrem noi, altfel decât ne vor cei din jurul nostru, altfel decât gura lumii şi decât cei al căror orizont nu depăşeşte viaţa aceasta, clipa prezentă, viaţa aceasta, altfel decât cei care încearcă să decidă în locul nostru: într-un cuvânt, să devenim mai umani, adevăraţi copii ai lui Dumnezeu, tineri ce nu vor să îmbătrânească înainte de vreme, creştini maturi al căror ideal se topeşte în veşnicia lui Dumnezeu.
Pornim aşadar din nou la drum. Avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu să parcurgem acest drum la care ne angajează Botezul primit şi numele de creştin, dar şi toate celelalte drumuri pe care viaţa ni le deschide în faţă. Doar cu Dumnezeu avem curajul să pornim fără teamă la drum.
Cu bucurie sfântă şi încredere în providenţa lui Dumnezeu dar şi în colaborarea dumneavoastră, vă invităm aşadar să participaţi la activităţile pastorale din parohia noastră, care vrea, prin intermediul lor, să rămână o comunitate vie. Domnul să vă binecuvânteze şi să vă însoţească în tot gândul bun pe care vi-l inspiră Duhul său!

Pr. Alois Farţadi, paroh
Pr. Claudiu Budău, vicar
Pr. Fabian Doboş, colaborator

Proiecte şi activităţi pastorale

Complexul parohial „Sf. Anton de Padova”-Iaşi se bucură de o biserică, ce sperăm, cât de curând, să primească un contur defintiv, cât priveşte exteriorul şi interiorul, şi să găsim mijloacele cuvenite pentru a asigura căldura necesară în lunile de iarnă. Sperăm ca în curând prezbiteriul bisericii să primească strălucirea ce se cuvine unui altar pe care tronează cu adevărat Dumnezeu şi la ajutorul căruia apelează, prin mijlocirea patronului bisericii, sfântul Anton de Padova, foarte mulţi creştini.
Turnul Bisericii, a cărui înălţare va fi începută, cu ajutorul Domnului, cât de curând posibil, va întregi imaginea bisericii noastre parohiale, a cărei măreţie va trebui să vorbească tuturor din jur despre frumuseţea idealului creştin, Dumnezeu, spre care trebuie să trimită, ca la unicul punct de reper universal valabil pentru oamenii din toate timpurile şi locurile.
După cum se poate uşor observa, ne propunem continuarea proiectelor demarate odată cu înfiinţarea acestei tinere parohii în 1996, pentru concretizarea cărora PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, şi PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, ne oferă tot sprijinul posibil şi la concretizarea şi finalizarea cărora sperăm să punem cu toţii umărul. Nu vrem însă să pierdem din vedere aspectul esenţial, cel pastoral, care este raţiunea noastră de a fi aici, în mijlocul dumneavoastră, misiune de care ne vom strădui să ne achităm cât mai bine, în primul rând în faţa lui Dumnezeu.
Vă reamintim că în fiecare zi a săptămânii biserica stă deschisă şi vă aşteptăm să ne adunăm în jurul altarului în primul rând la masa euharistică, în cadrul Sfintelor Liturghii din zilele de lucru de la orele 7:00, respect 18:00. Vă stăm de asemenea totdeauna la dispoziţie şi la biroul parohial, conform programului stabilit (9:00-12:00; 16:00-18:00), şi în afara lui pentru orice problemă importantă şi urgentă. Puteţi solicita în timpul aceluiaşi program deschiderea librăriei, de la care vă puteţi procura cărţi şi obiecte religioase de la editurile Presa Bună, Sapientia, Centrul Misionar Diecezan, Pauline şi Galaxia Gutenberg.
Duminica vă invităm să luaţi parte la Sfintele Liturghii cu specificul lor pentru diferitele categorii de vârstă, respectiv ora 9:00 – Liturghia copiilor; ora 11:00 – Liturghia comunităţii; 17:00 – Liturghia tinerilor.
Luni Sfânta Liturghie va fi urmată de devoţiunea în cinstea fericitului Ieremia Valahul. În fiecare zi de marţi, Sfânta Liturghie va cuprinde predici tematice şi devoţiunea către Sfântul Anton de Padova. Ziua de miercuri va fi întotdeauna dedicată familiilor, cu devoţiunea specifică la Sfântul Iosif, patronul şi ocrotitorul familiilor, ţinând cont mai ales de numeroasele probleme cu care se confruntă familiile noastre creştine. Joi, începând cu ora 17:30 va fi Adoraţie euharistică. Nu-i vom uita, bineînţeles, nici pe cei bătrâni şi bolnavi, pe care-i vom vizita la prima vineri a fiecărei luni şi nu numai. În fiecare dimineaţă, înainte de Sfânta Liturghie, ne vom ruga împreună Laudele (rugăciunea de dimineaţă din Breviar).
Vor mai exista, bineînţeles, multe alte iniţiative pastorale pentru diverse categorii de persoane, care sunt menţionate în cele ce urmează, de care vă rugăm insistent, să ţineţi cont şi pe care sperăm să le încurajaţi, îndeosebi prin prezenţa proprie sau a copiilor şi tinerilor din familia dumneavoastră. Aceste activităţi au un caracter aparte şi vizează în particular diferite probleme ale diverselor categorii de persoane, din care este formată comunitatea noastră parohială.

Dragi copii,

copiii– vă aşteptăm cu drag mai ales la Sfânta Liturghie duminicală de la ora 9:00.
sâmbăta, la ora 14:00 – întâlnire cu ministranţii
* Rugăm insistent ca toţi băieţii cu vârsta cuprinsă între 8 şi 13 ani, care vor să se apropie mai mult de Sfântul Altar ajutând prin slujirea lor la desfăşurarea ceremoniilor sacre să se înscrie la biroul parohial până la data de 4 octombrie 2009.
sâmbăta, la ora 15:00cateheză şi cor, pentru Liturghia de duminică
* Rugăm ca toţi copiii talentaţi care ştiu să cânte la vreun instrument muzical şi vor să-şi folosească talantul la animarea Sfintei Liturghii a copiilor să anunţe acest lucru la parohie.
sâmbăta, la ora 9:00ora de religie pentru clasele V-VIII.
sâmbăta, la ora 10:00ora de religie pentru clasele I-IV şi elevii de liceu.

Dragi adolescenţi şi tineri,

tineri

sunteţi invitaţi să luaţi parte la următoarele momente:
SFÂNTA LITURGHIE DUMINICALĂ de la ora 17:00
Această Sfântă Liturghie va fi animată exclusiv de tineri, respectiv cântarea, lecturile, rugăciunea credincioşilor, oferirea darurilor etc.
CATEHEZĂ – în fiecare luni, la ora 19:00
Această cateheză se va desfăşura alternativ sub forma unor proiecţii PowerPoint, Talk-show (Ex: „Tribunalul adevărului”, „Licitaţia valorilor” etc), Cineforum, discurs sau/şi dialog pe teme de interes general etc.
MOMENT DE RUGĂCIUNE – în fiecare joi, la ora 19:00
În funcţie de timpul liturgic în care ne aflăm, rugăciunea se va desfăşura alternativ sub forma unei ore de rugăciune Taize, Lectio divina (aprofundarea şi meditarea unui fragment din Sfânta Scriptură), Sfântul Rozariu, Calea Crucii, Adoraţie euharistică, oră de rugăciune la inceput/sfârşit de an şcolar, veghere mariană, veghere la Sărbătoarea Rusaliilor etc.
REPETIŢIE LA COR pentru pregătirea ceremoniilor sfinte – vineri, ora 19:00
ZI DE RECULEGERE PENTRU TINERI
Această zi se va desfăşura de două ori pe an, la începutul Adventului şi al Postului Mare.
ACŢIUNEA CATOLICĂ A TINERILOR
Cei interesaţi, vor afla la momentul oportun ce anume reprezintă această organizaţie catolică internaţională, rolul ei în viaţa Bisericii locale, condiţiile şi ce anume presupune înscrierea în rândurile acestei organizaţii, sectorul tineri.
SERATA SĂRBĂTORIŢILOR LUNII
ORA DE RELIGIE PENTRU ELEVII DE LICEU ŞI ŞCOLI PROFESIONALE sâmbătă, ora 10:00.
ACŢIUNI CARITATIVE CU OCAZIA CRĂCIUNULUI ŞI A PAŞTELUI

Dragi soţi creştini,

sotisotiesunteţi invitaţi să luaţi parte la următoarele momente:
SFÂNTA LITURGHIE DUMINICALĂ de la ora 11:00
REPETIŢIE LA COR pentru pregătirea ceremoniilor sfinte – marţi, ora 19:00
SFÂNTA LITURGHIE PENTRU FAMILII – în fiecare miercuri, ora 18:00, cu devoţiunea la Sf. Iosif, patronul şi ocrotitorul familiilor
ÎNTÂLNIREA FAMILIILOR – în fiecare miercuri, ora 19:00
Întâlnirea va lua alternativ forma Lectio divina (aprofundarea şi meditarea unui fragment din Sfânta Scriptură), Sfântul Rozariu, Calea Crucii, Adoraţie euharistică, veghere mariană, cateheză tematică, vizând probleme actuale ale familiei etc.
ACŢIUNI CARITATIVE
ORGANIZAREA ZILEI BOLNAVULUI


* MOMENTE LITURGICE PROXIME DE INTERES GENERAL *

Miercuri, 7 octombrie 2009, ora 19:00
Comemorarea SF. FECIOARĂ MARIA, REGINA ROZARIULUI
După Sfânta Liturghie, există posibilitatea de a participa la rugăciunea Sfântului Rozariu, într-o formă mai amplă, care va cuprinde, pe lângă rugăciunea obişnuită a Sf. Rozariu, texte din Sfânta Scriptură şi reflecţii, ajutaţi fiind în meditarea misterelor sfinte de numeroase imagini din iconografia creştină şi de la sanctuarul marian de la Lourdes.

Duminică, 11 octombrie 2009
INVESTIREA NOILOR MINISTRANŢI
În cadrul sfintei Liturghii de la ora 9:00, printr-un ritual aparte, vor fi primiţi şi binecuvântaţi noii ministranţi.

Duminică, 18 octombrie 2009
A LXXXIII-A ZI MONDIALĂ A MISIUNILOR

Duminică, 22 noiembrie 2009
CRISTOS, REGELE UNIVERSULUI – adoraţie pe diverse categorii de persoane

Prima duminică din Advent, 29 noiembrie 2009
„PRUNCUŞORUL CARE NU ARE LOC NICĂIERI”
Deschiderea concursului pentru copii de reprezentări artistice ale naşterii Mântuitorului, concurs ce va fi premiat la Crăciun.

Sâmbătă, 5 decembrie 2009
ZI DE RECULEGERE PENTRU TINERI

Duminică, 6 decembrie 2009
ADEZIUNEA SOLEMNĂ ÎN CADRUL ACŢIUNII CATOLICE A TINERILOR,
ANUL FORMATIV 2009-2010

Marţi, 8 decembrie 2009
NEPRIHĂNITA ZĂMISLIRE

Joi, 10 decembrie 2009
MANIFESTARE COMEMORATIVĂ EP. ANTON DURCOVICI

Vineri, 25 decembrie 2009
NAŞTEREA DOMNULUI (CRĂCIUNUL)

Duminică, 27 decembrie 2009
SFÂNTA FAMILIE
În cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11:00 vor fi sărbătorite solemn toate familiile comunităţii noastre care împlinesc în acest an 10, 25, respectiv 50 ani de căsătorie.