Ziua Pacii (35) modifDornici de Pace, am prelungit cu o zi Săptămâna Păcii, 10-16 ianuarie 2010, pentru a viziona un  film şi   pentru a discuta pe baza acestuia conflictele cu care se confruntă lumea de azi precum şi soluţiile ce pun capăt războiului interior şi nu numai.

În ziua de 17 ianuarie 2010, ne-am adunat la subsolul bisericii şi am vizionat filmul „Elephant”. Un film din 2003 cu acţiunea într-un liceu dintr-un oraş american, bazat pe fapte reale.  Posibil mulţi se întreabă de ce acest film. Unii probabil au considerat că acţiunea acestui film nici măcar nu are legătură cu Săptămâna Păcii. Însă dacă analizăm mai bine cuprinsul vom observa că filmul ne prezintă realitatea. Conflictele din film sunt ca şi cele din realitate, dovada fiind şi numele reale ale actorilor folosite în peliculă. După vizionarea filmului ne putem pune următoarele întrebări.

      Cu ce conflicte se confruntă adolescenţii din film?

                     Există conflicte atât interioare cât şi exterioare. Şi putem da câteva exemple. În primul rând, chiar din primele secvenţe  ale filmului avem un conflict între tatăl puţin ameţit şi fiul John care preia responsabilităţile tatălui incapabil să conducă o maşină. Apoi avem alte conflicte între diferiţi elevi şi directorul liceului în care învaţă. Un conflict interior îl are Michelle, o elevă care nu reuşeste să se integreze într-un grup deoarece este o persoana introvertită. Tot la capitolul conflicte interioare rămânem pentru că mai sunt şi cele trei foarte bune prietene care discută despre o problemă foarte gravă pentru ele: silueta. Nu se simt bine în corpul lor şi de aceea recurg la tehnici nesănătoase. Brittany, Jordan şi Nicole, cele trei fete menţionate mai sus poartă şi un conflict exterior între ele, însă povestesc şi de certurile cu mamele lor. Apare un alt conflict interior de data aceasta al elevului Alex, care împreună cu prietenul său Eric, demarează un act masacru asupra întregului liceu şi acest lucru deoarece Nathan şi alţi colegi de-ai lui îşi bat joc de el.

Lista conflictelor poate continua, însă acum vom continua cu întrebările.

Ce soluţii le putem oferi?

Una din soluţii este comunicarea. Michelle, Brittany, Jordan, Nicole chiar şi Alex au nevoie de cineva apropiat pentru a le asculta suferinţa. Pentru Nathan care îşi bate joc de Alex soluţia cea mai bună este să renunţe la orgoliu, să se pună, pentru un moment, în locul lui Alex şi să vadă ce simte el. O soluţie rezolvabilă pentru Eric este aceea de a nu se lăsa influenţat: nici de cei din jur, nici de jocurile de pe computer. Aşa cum John comunică cu tatăl lui, cu fratele, cu directorul aşa ar fi trebuit să discute şi ceilalţi, însă a fost prea târziu pentru ei.

 

Cu ce conflicte se confruntă lumea de astăzi?

Neînţelegerile din zilele noastre sunt asemănătoare cu cele din film. Sunt destui adolescenţi care întâmpină greutăţi când vine vorba de părinţii, profesori, prieteni, integrarea într-un grup şi multe alte probleme.

 

Ce soluţii avem pentru conflictele noastre?

Atunci când avem probleme de orice fel trebuie să comunicăm cu cineva, pentru a primi sfaturi, pentru a ne descărca şi pentru a scăpa de gândurile negative. Lăsând la o parte acest necesar de zi cu zi o să ajungem să nu mai ştim să comunicăm, să ne gândim numai la noi, să ne închidem în sine şi să considerăm că tot ce ne trece prin minte este bun.

Soluţii putem găsi şi în comportamentul celor din jur, de exemplu al părinţilor. Dacă părinţii nu se ocupă de educaţia copiilor şi aceştia din urmă devin indiferenţi ca şi părinţii. Avem de unde alege soluţii… chiar şi de la regizori, numai să le alegem cu cap.

Nu numai regizorii s-au gândit la pace ci şi cântăreţii. De aceea l-am ascultat pe John Lennon cu melodiile „Make love, not war” şi „Give peace a chance”. Am vizionat un film, am ascultat muzică deci nu puteau lipsi nici desenele. Câteva caricaturi ironice ne-au binedispus.

În final am zâmbit larg pentru o poză de grup şi am primit pliante ca amintire. Să nu uităm faptul că soluţia cea mai importantă o găsim numai la Dumnezeu. El ne oferă oportunitatea să-l experimentăm, aşa cum menţionează şi parabola orbilor care examinează un elefant. Povestioara o puteţi găsi la rubrica Povestea lunii.

Gheţ Andreea

 [nggallery id=114]