unitate            În perioada 18-25 ianuarie2010 s-a desfăşurat Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor. Nu ne-am pierdut speranţa nici anul acesta şi de aceea am avut demnitatea şi curajul să ne înălţăm către ceruri rugăciunile pentru Unitate.

           Cu ajutorul Sfântului Anton de Padova ne-am adunat în ziua de marţi, 19 ianuarie 2010, ora 17 ca să celebrăm această minunată ceremonie. Părintele Farţadi Alois a predicat despre cum să dăm mărturie împărtăşind experienţele noastre luând ca reper fragmentul „Ce înseamnă aceste cuvinte pe care le schimbaţi între voi pe drum?” (Lc 24,17).

          La această liturghie s-au adunat preoţi din alte congregaţii şi parohii, persoane consacrate şi creştini din toate colţurile Iaşului ridicând împreună rugăciuni înflăcărate pentru Unitatea credincioşilor. Cântările au fost intonate de către corul parohiei împreună cu seminariştii de la Don Orione. A fost o seară dedicată în totalitate unităţii deoarece am reuşit să unim credincioşii ortodocşi cu catolici, necazurile cu bucuriile, preoţii şi corurile din alte parohii, precum şi rugăciunile noastre îndreptate spre cer. Nu ne-a fost de ajuns numai o zi pentru a ne exprima dorinţa de Unitate în parohia noastră Sfântul Anton de Padova Iaşi. În duminica de 24 ianuarie 2010, chiar în ziua în care s-au unit şi Principatele Române în anul 1859, am participat la o liturghie mai specială. Cântecele à la Taizé intonate a capélla de către corul tinerilor a scos în evidenţa rolul comunităţii Taizé care doreşte să fie un simbol al împăcării între creştinii divizaţi şi între popoarele separate.

                       La anul pe vremea aceasta ne vom exprima din nou această dorinţă continuând tradiţia cu mai mulţi credincioşi atât ortodocşi cât şi catolici.

 

***

 

                        Prima zi din Octava de Rugăciune pentru Unitatea Credincioşilor s-a desfăşurat la Capela Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif”, a treia zi la Capela Surorilor Providenţei Divine, a patra zi la Biserica „Sf. Tereza a Pruncului Isus” Iaşi, a cincea zi la Capela Surorilor Providenţei „Luigi Scrossopi”, a şasea zi la Capela părinţilor „Don Orione”, a şaptea zi la Capela Fraţilor Şcolilor Creştine, iar săptămâna încheindu-se cu predica Preasfinţitului Petru Gherghel la Catedrala Episcopală din Iaşi.

 

Gheţ Andreea