În decursul zilelor 21-27 feb 2010 am sărbătorit Săptămâna Carităţii. Cu această ocazie, tinerii din parohia noastră împreună cu pr. Claudiu au urmărit filmul Patch Adams din 1998, ce a avut rolul de a ne provoca pentru a întelege mai bine ce înseamnă caritatea şi cum o putem pune în aplicare în zilele noastre.
Caritatea conform definiţiei se referă la binefacere în folosul celor săraci, la filantropie, milă, generozitate.
Filmul urmărit este bazat pe povestea adevarată a medicului Hunter Patch Adams care a devenit faimos datorită modului său propriu: folosind „fericirea excesivă” în relaţia cu pacienţii.
După o tentativă eşuată de sinucidere, Patch Adams se internează într-o clinică psihiatrică, unde descoperă că ajutându-i pe ceilalţi reuşeşte să uite de problemele sale. De aceea se înscrie la facultatea de medicină, fiind cel mai în varstă dintre studenţi. În timpul liber, se joacă cu copiii bolnavi de cancer pentru a le „smulge câteva zambete”.
Întâlneste foarte mulţi oameni nevoiaşi care nu îşi permiteau să plătească serviciile medicale şi deschide un spital împreună cu doi prieteni, Truman şi Carin. Aici toţi care veneau reuşeau să-şi rezolve probleme şi la rândul lor îi sprijineau pe ceilalţi.
Un moment important al filmului este atunci când prietena sa, Carin, este împuşcată de o persoană cu probleme psihice. Patch se consideră răspunzator de moartea ei pentru că el a fost cel care a învaţat-o să se apropie de oameni şi se hotărăşte să renunţe la clinică şi la facultatea de medicină, la visurile sale. Prietenii şi colegii săi îi sunt alături şi în cele din urmă înţelege, cu ajutorul lui Dumnezeu, că el nu poate schimba lumea ci doar să o facă puţin mai bună fiind alături de semenii săi.
Filmul dovedeşte că lucrurile cele mai simple precum un zâmbet, o vorbă bună, o îmbrăţişare sunt cele mai de preţ. Aceste gesturi simple ne apropie de cei care au nevoie de noi şi le pot reda speranţa şi încrederea într-o lume mai bună.
Andreea Miclăuş
***
Să luăm şi noi ca exemplu acest personaj plin de viaţă şi voinţă şi să nu încetăm în a ajuta pe cineva cât de puţin putem.
Tot cu ocazia Săptămânii Carităţii în parohia noastră se derulează şi o campanie de strângere de fonduri intitulată „Dăruiește un mărțișor unui copil cumpărând o floare”, organizată de Caritas-ul diecezan Iași în colaborare cu Acțiunea Catolică. Banii rezultați din vânzarea florilor vor fi utilizați pentru achiziționarea de rechizite, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii nevoiași, dotarea centrelor „Don Bosco” cu materiale educaționale și formarea voluntarilor în domeniul de lucru cu copii defavorizați.
O intenţie la rugăciunea credincioşilor a marcat sfârşitul Săptămânii Carităţii, însă chiar dacă această săptămână a luat sfârşit acest lucru nu determină şi încheierea faptelor de caritate.
Să profităm de perioada postului şi să nu fim zgârciți în a face fapte caritabile!
Andreea Gheţ
[slideshow id=115]
Lasă un răspuns