Ca în fiecare primă duminică din luna mai, anul acesta 2 mai 2010, s-a sărbătorit Ziua Mondială a Tineretului. Am luat parte la sărbătoare în curtea bisericii gazdă „Sfântul Marcu” din Cleja. Celebranți principali au fost ÎPS Francisco Javier Lozano, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, PS Petru Gherghel şi PS Aurel Percă.

 

A XXV-a Zi Mondială a Tineretului s-a desfăşurat anul acesta la Cleja, în curtea bisericii parcă neîncăpătoare pentru numeroşii tineri veniţi din diferitele colţuri ale Moldovei. Însă ziua de duminică, 2 mai 2010, a fost una plăcută datorită gazdei primitoare, biserica „Sfântul Marcu”.

Am plecat dis de dimineaţă, în coloană de 3 autocare pline cu tineri din parohia noastră, parohia Sfânta Tereza şi de la Catedrala din Centru. Am urmat drumul spre Cristos şi am ajuns în punctul culminant (strălucitor) care era chiar biserica Sfântul Marcu din Cleja.

Tema din acest an a fost „Învăţătorule bun, ce trebuie să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?”. Această temă a fost abordată şi în predica nunţiului apostolic ÎPS Francisco Javier Lozano care ne-a îndemnat să urmăm calea spre Cristos şi să ne menţinem credinţa prin rugăciune şi spovadă. Logo-ul şi imnul au fost deasemenea în concordanţă cu tema.

La celebrarea Sfintei Liturghii au participat şi PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, şi PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi alături de numeroși alți preoţi din Dieceza de Iaşi.

Ne-am simţit şi mai tineri atunci când Festivalul tineretului a început. Am dansat populară cu tinerii din Săbăoani, ne-am uitat la pantonimă şi am dansat bans-uri alături de cei din Bacău. Am rămas uimiţi de frumuseţea coregrafiei momentului artistic susținut de tinerii de la „Sfânta Tereza” din Iaşi care au redat stările de spirit ale tânărului de astăzi: anturajul negativ, ispitele gândurile negative ce au fost eliminate cu ajutorul binelui şi al rugăciunii. Am ţinut pumnii celor care au participat la tombolă, însă nu noi ne-am înnoit cu un aparat foto şi o chitară… poate la anu’.

Până anul viitor avem timp să ne pregătim sufleteşte şi trupeşte pentru următoarea întâlnire a tineretului care va avea loc la Butea, aşteptându-se ca numărul tinerilor participanţi să-l depăşească pe cel de anul acesta, adică 4000.

Andreea Gheţ

[nggallery id=120]