Cele două sărbători din data de 23 mai 2010 şi anume Coborârea Duhului Sfânt şi Prima Sfântă Împărtăşanie au făcut ca în comunitatea noastră 19 copii, familiile acestora, apropiaţii, dar şi întreaga comunitate să participe la o celebrare de neiutat.
După câteva luni de pregătiri, de descifrat catehismul şi de învăţat ritualul spovezii cei 19 candidaţi la Prima Sfântă Împărtăşanie păreau pregătiţi pentru a-l primi pe Isus în sufletul lor. Totuşi îi mai aşteptau două obstacole: examinarea finală şi prima spovadă.
Examinarea finală i-a pus pe toţi în alertă fiind foarte emoţionaţi şi speriaţi de posibila perspectivă de “a nu trece” din cauza întrebărilor mai dificile. Unii mai repetau în gând întrebările din catehism, poruncile, rugăciunile, alţii mai relaxaţi se angajau în diverse discuţii. În final s-au descurcat cu toţii foarte bine nefiind nevoie să pice nimeni. Acum urma “examenul” lui Dumnezeu din cadrul spovezii, examen pe care copii l-au privit cu mult mai multă seninătate şi calm, conştienţi fiind că acesta era de fapt primul pas către Isus.
În data de 23 mai 2010 în parohia noastră a fost o dublă sărbătoare: Coborârea Duhului Sfânt şi Prima Sfântă Împărtăşanie pentru un grup de 19 copii: Andrieş Mădălina-Petronela, Cozma Paul-Cristian, Romila Vlad-Alexandru, Jalbă Paul-Gabriel, Frangache Alex-Cristian, Cimpoieşu Leonard, Olăreanu Bianca-Mădălina, Iov Daniela-Florina. Zaharia Florin-Emil, Păuleţ Răzvan-Paul, Vodă Dragoş, Petrişor Cristina, Dodoloi Denisa-Maria, Zaharia Ionela, Stoian Claudiu-Andrei, Andrici Andrada Mihaela, Plumb Teodor, Dâscă Rareş, Iorga Tudor.
Cu o oră înainte de Sfânta Liturghie copii s-au adunat îmbrăcaţi în haine, în acord cu sărbătoarea din acea zi pentru a stabili împreună cu părintele paroh şi animatorii ultimele detalii legate de desfăşurarea evenimentului.
Încolonaţi câte doi împreună cu ministranţii, preoţii şi animatorii copii au pornit în procesiune spre biserică. La intrarea în biserică au primit binecuvântarea părinţilor pentru ca apoi să păşească emoţionaţi pe covorul aşezat în biserică special pentru ei şi să se aşeze în locuri special amenajate pentru această sărbătoare.
Sfânta Litughie a fost celebrată de părintele paroh Alois Farţadi, împreună cu părintele Fabian Doboş şi a fost animată prin cântări, intenţii şi ofertoriu de către cei care îl primeau pentru prima dată pe Isus în Sfânta Împărtăşanie, însă au fost susţinuţi şi de ceilalţi copii prezenţi şi ei la liturghie, unii dintre ei deja trecuseră prin această experienţă în timp ce alţii abia în anii următori aveau să experimenteze bucuria de a-l întâlni pe Isus sub chipul pîinii şi al vinului.
Momentul cel mai important al liturghiei, Sfânta Împărtăşanie, a fost unul plin de emoţii şi bucurie atât pentru copii cât şi pentru părinţii, rudele şi credincioşii din biserică.
La final, şi copii au dorit să adauge câteva cuvinte de mulţumire la cele spuse deja de părinţi şi părintele paroh, prin care au dorit să ne arate că sunt conştienţi de importanţa acestei sărbători în viaţa lor şi de efortul pe care ceilalţi l-au depus pentru a le face sărbătoarea cât mai plăcută.
După liturghie au urmat apoi seriile interminabile de poze pentru ca apoi la subsol părinţii şi copiii, împreună cu preoţii să tragă linie asupra tuturor celor întâmplate şi să primească eventual şi o amintire de la “Prima Sfântă Împărtăşanie” care să rămână împreună cu mărturia din inimile lor ca semn al unui pas important din viaţa lor de creştini, semn care va fi vizibil de fiecare dată când vor alerga să îl primească pe Cristos în Sfânta Împărtăşanie.
Andra Sîrbu
[nggallery id=127]
Lasă un răspuns