Sfântul Anton de Padova a fost sărbătorit în toată lumea, însă nicăieri nu s-a mai auzit de o aşa sărbătoare spirituală cum a fost la noi în parohie pe data de 13 iunie 2010 începând cu orele 11.

Toată lumea vorbeşte de Sfântul Anton de Padova, însă puţini se gândesc la aspectul că Sfântul Anton de Padova nu este chiar de Padova, ci el s-a născut în Lisabona, Portugalia, iar numele său de botez nu este Anton, ci Fernandez. S-a născut într-o familie unde părinţii i-au dat o lecţie de viaţă spirituală demnă de luat ca exemplu.

După terminarea studiilor el îşi continuă viaţa în Cristos predicând în diferite colţuri ale lumii. Ajunge chiar şi în Africa, dar se întoarce în Sicilia, bolnav fiind. În Padova mulţimea l-a primit cu foarte multă dragoste, de aceea el a dorit să rămână în acel oraş. Pe data de 13 iunie 1231 el se ridică la Domnul.

În fiecare zi de marţi îl cinstim pe patronul nostru ceresc Sfântul Anton de Padova, însă puterea rugăciunilor a atins cote maxime în ziua de 13 iunie 2010, zi în care se celebrează, în fiecare an, hramul bisericii noastre. Anul acesta am marcat hramul printr-o frumoasă solemnitate desfăşurată chiar în biserică, începând cu ora 11.

Părintele paroh Alois Farţadi împreună cu părintele colaborator Fabian Doboş, dar şi preoţii invitaţi s-au pregătit intens, copii s-au îmbrăcat în haine de sărbătoare, comunitatea întreagă s-a pregătit sufleteşte pentru acest moment inedit. Toată biserica era plină de miresme ale crinilor.

Cântările liturgice au fost atent alese pentru acest mare eveniment de către părintele vicar Claudiu Budău, fiind cântate de tinerii şi adulţii parohiei noastre. Timp de două săptămâni corul a depus multă muncă pentru a transforma hramul din acest an într-o adevărată sărbătoare. Aşa a şi fost, fiind şi într-un ambient nou, cu bănci comode, cu altar frumos şi prezbiteriu cum n-am mai avut niciodată. Nu am avut nevoie însă de fanfară, ca în ceilalţi ani, pentru a realiza o celebrare aşa de faimoasă, ne-am descurcat fără, doar cu orgă şi cor mixt.

După procesiunea din jurul pieţei Sfântul Anton de Padova, prin mijlocirea Sfântului Anton de Padova, părintele paroh a binecuvântat copii, crinii şi întreaga comunitate.

Andreea Gheţ

[nggallery id=128]

Ecce Panis