În următoarele rânduri, vă vom prezenta mărturiile unora dintre tinerii care au participat la acest campus cultural-recreativ: 

***

Zilele petrecute în această excursie au fost foarte plăcute, iar oboseala, deşi îşi simţea prezenţa printre noi, mai mult sau mai puţin, nu ne-a împiedicat să ne simţim bine împreună. Programul nostru a fost încărcat şi totodată foarte bine planificat; nici nu s-a pus problema de vreo clipă de plictiseală sau de timp pierdut.

Cu toate că vremea nu a ţinut mereu cu noi (pentru că a plouat mult), acest lucru nu ne-a descurajat şi ne-am plimbat şi prin ploaie, cu umbrelele după noi şi haine de ploaie. Au fost multe locuri frumoase de vizitat şi nu am putut irosi din timpul pe care îl aveam.

Printre locurile vizitate care m-au impresionat cel mai mult se numără: oraşul-capitală Viena (unde am văzut Palatul Schonbrunn, grădina din împrejurimea sa, Prater-parcul de distracţii, Domul Sfântul Ştefan, diverse biserici).

Prima noapte am dormit-o la Bad Deutsch Altenburg, unde am fost primiţi de părintele Pavel Balint.

Cea mai mare parte a timpului am petrecut-o în Schoppernau, unde am fost cazaţi şi care a devenit punctul nostru de plecare spre alte zone minunate. Schoppernau este un sătuc de munte, unde am aflat că localnicii se ocupă în principal de creşterea vitelor sau îşi câştigă existenţa prin intermediul turiştilor, primind în gazdă călătorii dornici de plimbări pe munte, odihnă şi relaxare.

Pentru primirea călduroasă în Schoppernau îi suntem recunoscători părintelui Marius Ciobanu, care a fost deschis şi ospitalier, gata să ne ajute cu tot ceea ce am avut nevoie.

Memorabilă rămâne şi plimbarea cu vaporul (care a durat în total aproximativ 7 ore-dus+întors) spre insula florilor, numită Mainau. Drumeţiile de pe munte au fost de asemenea de neuitat, în special când am luat telecabina pentru a ajunge spre vârf. Spre finalul excursiei noastre am fost la un parc de distracţii cu apă unde ne-am distrat de minune.

Cu siguranţă sunt momente, locuri şi oameni pe care nu îi voi uita şi mă consider norocoasă că fac parte din acest grup frumos de tineri (ACT) cu care am fost în Austria, respectiv Germania.

Aş dori să închei prin a mulţumi tuturor celor care au făcut posibilă această călatorie, în frunte cu părintele Claudiu Budău, căruia îi dorim mult succes în planurile sale viitoare, dar nu în ultimul rând părintelui paroh Alois Farţadi, care a fost şi este mereu alături de noi.”

Amalia Diac

***

„Austria… un vis frumos devenit realitate! O mare parte dintre noi nu am mai ieşit din ţara, în „lumea civilizată”, până la această excursie şi ne doream săa ştim şi noi: cum e? Am petrecut împreună zece zile minunate pe care nu cred că le vom uita curând!

Am avut parte de peisaje superbe în care soarele strălucea pe cerul nostrul chiar şi atunci când eram uzi pănă la piele. Am fost puşi la încercare la capitolul condiţie fizică atunci când a trebuit să coborâm muntele vreo 3 ore, însă compania avută, pizza mâncată anterior şi locurile extraordinare ce ne însoţeau ne-au dat puteri să reuşim.

Plimbarea cu vaporul spre insula Mainau şi florile ei de toate tipurile şi culorile ne-au adus multă voie bună pe care am exprimat-o la întoarcere prin cântece şi dansuri până ni s-a cerut să ne oprim până nu scufundăm vaporul…

A fost frumos de asemeni să cântăm împreună la cele două slujbe şi să primim aplauze şi mulţumiri şi astel am avut ocazia să vedem că nemţii pot fi foarte primitori şi calzi.

Această excursie aş repeta-o oricând din nou! Păcat că s-a terminat aşa de repede…”

Andreea Miclăuş

***

„Această excursie mi-a dat oportunitatea de a-mi face mai mulţi prieteni, de a cunoaşte multe locuri şi oameni extraordinari! Mulţumiri tuturor celor care au făcut posibilă această excursie!”

Cătălina Diac

***

„În ciuda faptului că în majoritatea timpului petrecut în Austria a plouat, această excursie a fost pentru mine o experienţă incredibilă, deorece am cunoscut persoane, locuri noi şi o mentalitate ce nouă ne este străină.

În această excursie, am făcut lucruri noi, de exemplu: am fost în cel mai mare parc de distracţii şi anume Prater-ul, am mers cu metroul, cu vaporul, am fost înconjuraţi de o sumedenie de flori de diferite culori şi arome şi lista nu se opreşte aici.

Îmi pare bine că am reuşit să merg în această excursie şi dacă vor mai fi şi altele, voi încerca să nu le ratez. Să nu uit, vreau să mulţumesc tuturor celor ce s-au implicat în realizarea acestei excursii şi în special preoţilor.”

Claudia Andrieş

***

„O ieşire organizată în aşa fel încât tot programul să meargă ca pe roate…aşa a şi fost! În fiecare zi am vizitat câte un loc minunat descoperind astfel peisajele Austriei, liniştea locurilor, oamenii disponibili şi primitori din Schoppernau şi din Bregenz. Am vizitat locuri diverse, fiecare cu farmecul său: plimbarea cu vaporul pe lacul Konstanz pentru a vizita apoi Insula Mainau, am descoperit frumoasele şi monumentalele biserici din Occident (printre care şi St. Stephen’s Cathedral), am fost prezenţi la liturghii pentru a le cânta străinilor în stilul nostru tineresc şi românesc. Toate evenimentele au contribuit la o ieşire minunată, relaxantă, descoperind un alt stil de viaţă faţă de cel de aici.”

Iozefina Bogatu

***

„Timpul petrecut în Austria pentru mine a fost plin de roade din toate punctele de vedere. Cel mai mult m-am îmbogăţit privind în perspectiva spirituală. Peisajul mirific al Schopernau-lui m-a făcut să mă simt într-un adevărat colţ de paradis. Aşezarea sătucului înconjurat de munţi, te protejează parcă de cele rele, de cele pământeşti, păstrându-te neatins. Oamenii de acolo te fac să te simţi ca într-o familie; absolut nimeni şi nimic nu-ţi dă impresia că eşti străin.

Plimbarea cu vaporul spre insula Mainau, m-a fascinat; liniştea apei m-a condus spre aşa numita „insula florilor” unde odată ajuns acolo, nu mai faci deosebire între vis şi realitate datorită florilor ce colorează viaţa.

Sunt un om fericit că am avut deosebita ocazie să vizitez o părticică din minunata Austrie, cu timpul şi vremea ei, cu oamenii şi obiceiurile ei care formează inima ţării.”

Manuel Păuleţ

***

„Mă bucur că am avut ocazia de a participa şi eu la această excursie şi fiind prima oară când am ieşit din ţară pot spune din tot sufletul că m-am întors acasă cu o amintire foarte plăcută. Îmi pare rău că nu am apucat să mai dau un extemporal cu părintele Claudiu Budău pe timpul acesta, în schimb mi-a plăcut la nebunie „apa sfintiţă”. Desigur nu pot uita de pozele de grup care îmi vor lipsi. Mulţumim tuturor celor care au ajutat pentru ca noi să ne putem bucura de această excursie.”

Monica Barticel

***

„Greu de cuprins în câteva rânduri toată bucuria din sufletele noastre şi amintirile ce au venit o dată cu această excursie.

A fost o excursie de neuitat, alături de nişte persoane dragi, alături de nişte prieteni, dar mai ales alături de prietenul nostru drag, părintele Claudiu Budău. El este cel căruia îi datorăm această experienţă minunată.

Prima zi a fost şi cea care ne-a oferit multă adrenalină pentru că după ce am „colindat” un pic Viena am mers în cel mai mare parc de distracţii din Europa, la Prater. Aşa că… încă din prima seară excursia s-a anunţat a fi una demenţială. :))

Ajunşi la Schopernau, la părintele Marius Ciobanu care, alături de enoriaşii parohiei ne-a fost o gazdă minunată, am avut parte de alte surprize. Dintre care, urcatul pe munte, până la pârtia Diedamskopf, situată la 2108 m (mare parte cu telecabina :D), plimbarea cu vaporul până pe Insula Mainau… şi înapoi, veselia din parcul de distracţie cu apă Wonnemar şi câte ar mai fi… multe locuri minunate şi oameni minunaţi.

Şi… e doar o înşiruire de locuri pe care noi le-am vizitat pentru că dacă ar fi să înşiruim toate glumele, toate întâmplările care ne-au făcut să ne simţitm de minune s-ar bloca site-ul şi noi nu vrem aşa ceva… 😛

Aşa că… o să închei aici puţinele cuvinte (pentru o excursie de 10 zile a tinerilor din parohia Sfântul Anton de Padova din Iaşi) sperând că ne vom mai întâlni cu asemenea momente. Şi… încă ceva… un mesaj pentru părintele Claudiu… ne e dor!”

Oana Zapalie

***

Puterea obişnuinţei
-fabulă- 

„Odată, părintele Claudiu a venit şi ne-a propus să o luăm la drum!
Tinerii, şi-au luat bagajele, au venit la biserică şi au plecat la drum!

A doua zi, părintele Claudiu a venit şi ne-a propus să vizităm Viena!
Tinerii, şi-au luat aparatele foto, au mers uimiţi şi au vizitat Viena!

A treia zi, părintele Claudiu a venit şi ne-a propus să vizităm locurile natale ale Episcopului martir Anton Durcovici şi imprejurimile acestora!
Tinerii, şi-au luat credinţa în mâini şi au mers în pelerinaj la locurile natale ale episcopului martir!

A patra zi, părintele Claudiu a venit şi ne-a propus să vizităm oraşul Bregenz!
Tinerii, şi-au luat pelerinele de ploaie şi au vizitat oraşul Bregenz!

A cincea zi, părintele Claudiu a venit şi ne-a propus să terminăm de viziat oraşul Bregenz!
Tinerii, şi-au luat buna dispoziţie şi au terminat de vizitat oraşul Bregenz!

A şasea zi, părintele Claudiu a venit şi ne-a propus să vizităm împrejurimile localităţii Schoppernau!
Tinerii, şi-au luat toată energia, s-au plimbat cu telecabina şi au coborât muntele de la 2056 m până în localitate!

A şaptea zi, părintele Claudiu a venit şi ne-a propus să mergem cu vaporul să vizităm Insula Mainau (insula florilor)!
Tinerii, şi-au luat inima în dinţi, s-au plimbat cu vaporu şi au vizitat Insula Florilor!

A opta zi, părintele Claudiu a venit şi ne-a propus să vizităm parcul acvatic Vonnemar Freizeitbäder!
Tinerii, şi-au luat îmbrăcămintea adecvată şi au petrecut timpul la parcul acvatic!

A noua zi, părintele Claudiu a venit şi ne-a propus să vizităm insula Lindau!
Tinerii, şi-au luat banii în portofel, tot timpul din lume şi au plecat să viziteze insula Lindau şi centrul comercial!

A zecea zi, părintele Claudiu a venit şi ne-a propus să vizităm românica noastră!
Tinerii, nu mai ştiau ce să-şi ia şi nici încotro să meargă…”

Andrei Doboş

***

„Îmi imaginam că va fi frumos… dar parcă nu aşa de frumos!

În Viena am vizitat Palatul Schonbrunn, Domul Sfântul Ştefan şi pentru cei mai curajoşi parcul de distracţii Prater. Părintele Pavel Balint din Bad Deutsch Altenburg, unde am fost şi cazaţi, ne-a propus să mergem la monumentul de la locul de naştere al Episcopului martir Anton Durcovici şi la biserica Sfânta Maria unde pietrele funerare din cimitir erau care mai de care mai impresionante. Tot în oraşul gazdă am cântat la liturghia din capela Sfânta Elisabeta.

La Schoppernau ne-a întâmpinat părintele Marius Ciobanu. Aici am colindat locurile dimprejur: am făcut poze cu capul în nori pe pârtia Diedamskopf, tot la înălţime am mâncat pizza făcută la cuptor mobil, am ajuns cu picioarele pe pământ şi am mâncat brânză dintr-o fabrică locală. Din program nu puteau lipsi cântările la liturghie din biserica unde părintele Marius este paroh.

Am poposit şi în oraşul Bregenz. Nu au lipsit nici aici sunetul cântărilor noastre din cadrul liturghiei de la biserica Sfântul Kolumban. Am trecut pe lângă lacul Konstaz, am vizualizat panorama oraşului de pe dealul Gebhardsberg.

Cireşele de pe tort din această minunată excursie au fost plimbarea cu vaporul către insula Mainau (insula florilor) din Germania şi parcul de distracţie cu apă Wonnemar. Bune ca haleală au fost însă pizza de la pizzeria San Remo, dar şi îngheţata servită pe insula Lindau.

Pentru toate aceste clipe frumoase am să mulţumesc tuturor celor ce s-au implicat financiar, dar şi celor care au participat, realizând astfel excursia cea mai reuşită, împreună fiind.”

Andreea Gheţ

***

„Austriaaaaaa!

Abia aşteptam momentul plecării în Austria. A fost o excursie pe cinste, am rămas cu amintiri foarte plăcute, am vizitat muuulte locuri, am fost cu telecabina, am urcat pe munte şi după am coborât în fugă (rău e să nu ai condiţie fizică), am văzut văcuţele (parcă erau mai relaxate decât ale noastre), am fost cu vaporaşul, insula Mainau nu se poate uita niciodată, piscina mi-a plăcut enorm (exceptând Kamikaze). În altă ordine de idei au fost multe momente plăcute, clipe de neuitat, o experienţă pe care aş mai repeta-o cu drag, important e că am fost împreună, important e că am avut parte de momente care au destins atmosfera. Trebuie să mulţumesc tuturor care au făcut posibilă această escapadă, voluntarilor care ne-au pregătit masa, celor care ne-au donat iaurtul (care a fost foarte bun) şi sunt sigură că Dumnezeu le va răsplăti bunătatea!

Danke schön, pr. Alois Fartadi !

Danke schön, pr. Claudiu Budau !

Danke schön, pr. Marius Ciobanu !”

Veronica Iordăchescu

***