În Duminica a doua din advent, 31 de copii şi 36 de tineri au depus adeziunea în cadrul Sfintelor Liturghii, chiar la noi în parohia „Sfântul Anton de Padova” din Iaşi. Încurajaţi de preoţii bisericii, Alois Farţadi şi Ionuţ-Eremia Imbrişcă, atât copii, cât şi tinerii au pornit spre un nou drum.

 Cu tema noului an asociativ în inimi „Călători pe pământ cu privirea spre cer!” ne-am îmbarcat în arca Acţiunii Catolice condusă de „Sfântul Iosif” şi am cerut să facem parte din această asociaţie luând aminte la motto-ul „Cereţi şi vi se va da!”. Înainte de a face acest important pas am avut ocazia de a medita la cele două citate într-o zi de reculegere petrecută la mănăstirea Don Orione.

Acţiunea Catolică este o asociaţie care vine în ajutorul Bisericii, ea fiind formată din laici ce se angajează în formarea creştină a comunităţii parohiei. Această asociaţie are trei ramuri: Acţiunea Catolică a Copiilor, Acţiunea Catolică a Tinerilor şi Acţiunea Catolică a Adulţilor, iar membrii fiecărei ramuri sunt împărţiţi în patru laturi: latura formativ-catehetică, cultural-recreativă, liturgică şi caritativă.

Parohia noastră, începând de anul acesta, a aderat şi la Acţiunea Catolică a Copiilor. ACC propune micilor acţionari o dezvoltare în viaţa proprie, făcând parte dintr-un grup unit, dar şi o creştere din punct de vedere al creştinismului, dirijaţi fiind, la nivel de parohie, de asistentul spiritual părintele vicar Ionuţ-Eremia Imbrişcă.

Îndrumaţi de acelaşi asistent spiritual, membrii Acţiunii Catolice a Tinerilor şi-au reînnoit adeziunea depusă anul trecut, primind în grupul nostru şi noii membri. Pregătiţi fiind cu o zi înainte în care am meditat asupra pasului ce urma să-l facem, ne-am lepădat de bogăţiile sufleteşti pentru a ne dedica, cu responsabilitate. Slujirii lui Dumnezeu.

Ambele adeziuni s-au petrecut sub acelaşi aspect, într-o zi de 5 decembrie 2010, la ora 9, în cadrul liturghiei copiilor şi la ora 17, în timpul liturghiei tinerilor. Din faţa casei parohiale au pornit în procesiune 31 de copii nerăbdători şi 36 de tineri entuziaşti.

După predică a urmat momentul mult aşteptat şi emoţionant deasemenea. Preotul a binecuvântat cravatele şi insignele AC, iar preşedinta ACC-ului, Andra Sîrbu, cât şi a ACT-ului, Andreea Gheţ au dat citire membrilor care au depus adeziunea, aceştia răspunzând prezent atunci când îşi auzeau numele rostit.

Atât copii cât şi tinerii au promis în faţa lui Dumnezeu şi al comunităţii că se vor angaja, sub călăuzirea mai marilor Bisericii, că o să trăiască o viaţă în conformitate cu legea lui Dumnezeu şi al Bisericii, că vor mărturisi credinţa catolică răspândind învăţătura lui Cristos şi că o să colaboreze ca fraţii şi o să lucreze împreună pentru a îmbunătăţi spiritul de unitate şi caritate. După aceste promisiuni a urmat o rugăciune comună de întărire a dorinţei de a ieşi din anonimat, de a-l urma pe Cristos, de a colabora şi de a fi în unitate cu ceilalţi din jurul nostru.

La oferirea darurilor s-au adus la altar vinul şi pâinea, simbol al prezenţei lui Isus în mijlocul nostru, cămaşa albastră, cravata vişinie şi insigna reprezentând elementele caracteristice ale AC-ului, globul pământesc în miniatură, biblia şi rozariul ca semn al răspândirii Cuvântului lui Dumnezeu în întreaga lume după motto-ul „în slujba Bisericii, pentru binele lumii”, un panou cu activităţile desfăşurate în decursul unui an imortalizate în câteva poze precum şi un afiş cu tema şi motto-ul anului asociativ, un tablou reprezentând tema anului pastoral şi anume „Familie, devino ceea ce eşti!” şi nelipsitul buchet cu flori ca semn de mulţumire.

La finalul fiecărei liturghii nu a putut să lipsească vestita poză de grup cu toţi membrii, dar şi cu părintele paroh, Alois Farţadi, cât şi cu părintele Ionuţ.

Fie ca anul care tocmai a început să ne aducă activităţi numeroase şi roditoare, devenind astfel o familie şi mai unită. Călătoriile noastre să fie întotdeauna cu privirile spre cer, iar atunci când dorim cu adevărat să facem ceva, să ne putem îndeplini cererea.

Aşa să ne ajute Dumnezeu căruia să-i fie slavă şi cinste în vecii vecilor. Amin!

Andreea GHEȚ

[nggallery id=145]