Suntem în luna decembrie, luna cadourilor. Cadou se poate considera şi un colind cântat din suflet pentru cei ce nu au posibilitatea să-şi petreacă sărbătorile Crăciunului aşa cum se cuvine. În situaţia aceasta au fost pacienţii spitalelor din Iaşi, a bolnavilor şi a bătrânilor din parohia noastră.
Printre gazdele ce au binevoit să primească colindele noastre tinereşti s-au numărat şi Surorile „Notre Dame de Sion”, Centrul Xaverianum, Institutul romano-catolic din Iaşi, Mănăstirea „Don Orione”, Episcopia romano-catolică din Iaşi, parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”. Angajaţii Direcţiei de Finanţe Iaşi, pacienţii, cât şi personalul spitalelor de Recuperare, UPU, Chirurgie, cât şi Clinica de Hematologie ne-au primit şi ei, dar şi câteva familii din cadrul comunităţii noastre.
Prima zi de colindă a fost data de 17 decembrie 2010 când dis-de-dimineaţă ne-am împărţit pe două grupe şi l-am ajutat pe părintele paroh, Alois Farţadi şi pe părintele vicar, Ionuţ-Eremia Imbrişcă să împartă pacheţele din partea Asociaţiei „Vincentiu de Paul”. Bătrânii şi bolnavii comunităţii noastre s-au bucurat când ne-au văzut, fiind o surpriză plăcută pentru ei.
Programul de seară din aceeaşi zi cuprindea gazde precum Surorile „Notre Dame de Sion”, Centrul Xaverianum, care în prezent este cămin pentru liceenii catolici, Institutul romano-catolic şi Mănăstirea „Don Orione”. Afară ningea cu fulgi mari, iar omătul ne îngreuna mersul pe jos, însă ciocolata caldă oferită de sora Iuliana şi sora Ecaterina ne-a mai încălzit puţin.
La Centrul Xaverianum ne aşteptau câţiva tineri din cămin împreună cu preotii Benone Lucaci, Claudiu Robu si Petrica Chelaru, iar la Institut coşul părintelui Wilhelm Dancă a fost plin cu laude, iconiţe şi bunătăţi. Este de menţionat că şi seminariştii au coborât să ne asculte. Nu putea lipsi o poză de grup în faţa ieslei din curtea Institului ca mai apoi să coborâm spre ultima gazdă din prima zi de colindat, şi anume Mănăstirea „Don Orione”. Aici ne-am încălzit vocile cu un vin fiert, pregătindu-ne pentru ziua următoare.
Nici bine nu ne-am odihnit că a şi venit ziua următoare unde făcusem loc, în agenda noastră, pentru concertul seminariştilor de la „Don Orione”. Concertul a avut loc pe data de 18 decembrie 2010, la ora 19, chiar în parohia noastră. Au avut un repertoriu frumos de colinde româneşti tradiţionale, dar şi internaţionale.
A urmat apoi o altă zi, 22 decembrie 2010, zi încărcată cu voie bună şi gazde primitoare. Printre gazdele deja programate să le colindăm s-au numărat şi câţiva pasageri ai RATP-ului care au ascultat colinda noastră până am ajuns la prima destinaţie: Spitalul Clinic de Recuperare din Nicolina. Dacă tot eram prin zonă, am trecut şi pe la parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” unde părintele paroh Petru Sescu, împreună cu vicarul Daniel-Nicu Butacu ne-au servit din bunătatea lor.
Am umplut din nou un autobuz RATP şi am colindat până am ajuns în centrul oraşului, unde aveam să mergem la Clinica de Hematologie. Dar cum la Hematologie puteam să mergem şi mai târziu, am hotărât să colindăm mai întâi personalul de la UPU din cadrul spitalului „Sfântul Spiridon” Iaşi.
Am avut concurenţă la Direcţia de Finanţe unde ne-am întâlnit cu mai mulţi Moşi Crăciun care cântau foarte frumos din instrumente, însă nici noi nu ne-am lăsat mai prejos. La Episcopia romano-catolică i-am încântat pe cei doi episcopi ai Diecezei de Iaşi, episcopul Petru Gherghel şi auxiliarul Aurel Percă, dar şi pe părintele paroh Iosif Dorcu, părintele Cornel Cadar şi pe părintele Petru Dorcu, bucurându-ne şi pe noi cu câteva vorbe dulci.
Înainte de a începe campania ce am propus-o familiilor din parohia noastră am tras o fugă şi pe la Spitalul de Chirurgie tot din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” Iaşi unde am colindat două etaje cu personal şi pacienţi. Campania de care am menţionat mai devreme s-a desfăşurat pe parcursul a două zile: 22 şi 23 decembrie 2010. Denumită „Ne primiţi cu colinda?”, această acţiune organizată de latura caritativă a Acţiunii Tinerilor Catolici propunea familiilor să primească tinerii colindători pe la case, în scopul strângerii de fonduri pentru persoanele nevoiaşe din parohia noastră. Familiile au fost binevoitoare şi ne-au primit, drept urmare dorim să le mulţumim pentru ajutorul acordat.
Copii au vrut şi ei să meargă cu colinda, aşadar în data de 23 decembrie 2010, începând cu orele dimineţii am pornit spre trei locaţii: Institutul romano-catolic unde am vizitat capela, Surorile „Notre Dame de Sion” unde nu a lipsit ciocolata caldă şi Mănăstirea „Don Orione” unde ne-am simţit ca în familie. Am cântat şi cu copii în autobuzul RATP-ului, iar urările de la pasageri nu au lipsit nici aici.
La parohia noastră au sosit şi colindători. Primii care au spart gheaţa au fost cei din parohia „Isus, Bunul păstor” Roman. Aceştia au sosit în data de 12 decembrie 2010 cu chitări şi colinde vesele. Pe data de 16 decembrie 2010 i-am primit pe tinerii din Centru Iaşi, pe data de 19 decembrie 2010 i-am primit pe tinerii şi copii din Fărăoani şi Oţeleni, dar şi pe tinerii din parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” Iaşi.
Chiar în ziua Crăciunului, pe data de 25 decembrie 2010, pentru copii cei mai cuminţi din parohie a sosit şi Moş Crăciun. După liturghia de la ora 9 dimineaţa copii s-au bucurat la vederea Moşului care abia mergea. Împreună cu preoţii prezenţi la liturghie, adică cu părintele paroh Alois Farţadi, părintele vicar Ionuţ-Eremia Imbrişcă şi părintele Eduard Pătraşcu, Moş Crăciun a reuşit să împartă cadouri tuturor copiilor prezenţi în biserică.
Am încercat cu bucuria din inimile noastre, dar şi cu bucuria celor ce ne-au ascultat să oferim un cadou oraşului întreg: o bucurie unică… cea a vestirii Naşterii lui Isus. Astfel ne-am pregătit noi, cei din parohia „Sfântul Anton de Padova” din Iaşi pentru marea venire.
Andreea GHEȚ
[nggallery id=149]
Lasă un răspuns