Două momente importante s-au întâmplat în ziua de 17 aprilie 2011: procesiunea către Catedrala din centru, cu prilejul intrării lui Isus în Ierusalim, denumită şi Duminica Floriilor, dar şi celebrarea celei de-a XXVI-a Zi Mondiale a Tineretului.

Asemenea drumului parcurs de Isus Cristos până la muntele Calvar am străbătut şi noi, tinerii, împreună cu întreaga comunitate drumul de la parohia noastră, „Sfântul Anton de Padova” Iaşi, până în centrul oraşului, la catedrala „Adormirea Maicii Domului”. Alături de întreaga comunitate s-au alăturat şi seminariştii de la mănăstirea „Don Luigi Orione”, dar şi creştinii de la capela „Sfântul Padre Pio” din Valea Lupului.

Procesiunea a început la ora 16:00, în frunte cu preoţii comunităţilor: părintele paroh Alois Farţadi, părintele vicar Ionuţ-Eremia Imbrişcă, părintele Alois Hîrja, părintele Valeriano Giacomelli, părintele Iosif Fechetă şi părintele diacon Marius Vereşoaie. Drumul nu a fost atât de chinuitor precum a fost cel al lui Isus, însă am încercat să simţim şi noi chinul suferit, recitând Calea Crucii, cu cele 14 staţiuni.

Înainte de a intra în curtea Catedralei, am aşteptat şi parohiile din Dancu, Tomeşti şi „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iaşi. Am intrat împreună cântând „O, Marie, o, preadulce Mamă”.

Liturghia a început la ora 17 şi a fost celebrată de PS Petru Gherghel, însoţit de părintele decan Iosif Dorcu, asistentul spiritual al Acţiunii Catolice, părintele Felix Roca şi un mare număr de preoţi. Episcopul a binecuvântat ramurile şi a citit evanghelia zilei. Evanghelie ce ne amintea de intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim. După aceste momente am intrat şi noi în biserică, am ascultat Patimile pe roluri şi predica rostită de părintele Iosif Dorcu. Au urmat apoi intenţiile şi ofertoriu prezentate de tinerii din diferitele parohii catolice ale Iaşului.

Duminica Floriilor este şi Duminica Tinerilor, deoarece în aceeaşi zi se celebrează şi Ziua Zonală a Tinerilor. Pe care o putem considera o pregătire trupească şi sufletească pentru Ziua Diecezană a Tinerilor, ce se va desfăşura anul acesta pe data de 1 mai, la Butea, dar şi o pregătire pentru Ziua Mondială a Tinerilor, ce se va desfăşura la Madrid, în perioada 16-21 august.

Cu această ocazie Episcopul de Iaşi i-a îndrumat pe tineri, la finalul liturghiei, înainte de binecuvântare, să urmeze drumul lui Isus, fie el greu şi chinuitor, câteodată. Tocmai deviza „Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos, tari în credinţă” (cf. Col 2,7) ne dovedeşte faptul că cine luptă împreună cu Cristos va reuşi să ducă până la capăt credinţa ce o purtăm în suflet. Tot la finalul acestei liturghii ne-am rugat şi pentru beatificarea şi recunoaşterea ca Sfânt a Părintelui Papa Ioan Paul al II-lea.

Am încheiat această zi împreună, gândindu-ne la faptul că indiferent de obstacolele întâlnite în viaţă, tăria noastră înrădăcinată şi întemeiată în Cristos, ne va ajuta să mergem mai departe.

Andreea GHEȚ

[nggallery id=157]