20110514-h-13-57-43-ziua-vocatiei-529Oficiul pentru Vocaţii împreună cu Seminarul Liceal „Sfântul Iosif” din Bacău, a organizat, o întâlnire cu toţi ministranţii din dieceză, la 14 mai 2011. Tema întâlnirii a fost „Veniţi şi vedeţi!” Au participat 480 de ministranţi, de diferite vârste, din 50 de localităţi ale diecezei, însoţiţi de peste 30 de preoţi.

Protagonistul unei minunate zi vocaţionale a fost, ministrantul, un copil înainte de toate care doreşte să-l slujească pe Isus Cristos la Sfânta Liturghie. 480 de copii şi adolescenţi din toata Dieceza de Iaşi, au răspuns afirmativ invitaţiei de a trăi “ziua Ministrantului” la Seminarul Liceal „Sfântul Iosif” din Bacău.

Plini de energie şi bucurie, patru ministranti ai Parohiei „Sfântul Anton de Padova ”  din Iaşi încurajaţi şi susţinuţi de pr. Alois Farţadi şi pr. Ionuţ Imbrişcă, au ales să sărbatorească ziua lor, într-un mod cu totul deosebit, apropiindu-se mai mult de Isus prietenul lor cel mai scump.

Ziua a avut un program bine structurat, surprinzând clar atenţia şi dăruirea ministranţilor. Pentru început au fost câteva bansuri pentru a destinde armosfera. Sfânta Liturghie a fost momentul culminant al zilei. Părintele Cristinel Fodor, în reflexia propusă referitoare la diferitele vocaţii ale omului, a trezit emoţii în inima ministranţilor prezenţi care îşi îndreaptă gândul şi viaţa spre Preoţie.

Părintele Anton Săbăoanu directorul Seminarului din Bacău avea să prezinte, pe scurt, câteva repere ale adolescenţilor care simt şi doresc ceva de la Sfânta Preoţie. Ştim cu toţii seminarul oferă o formare spirituală dar şi o formare umană.

Câteva eleve, de la Liceul Catolic din Bacău, îmbrăcate în port tradiţional românesc, ne-au încântat urechile cu muzică populară moldovenească. De asemenea nu a lipsit invitaţia adolescenţilor care vor să trăiască în preajma Bisericii, având posibilitatea, sa urmeze cursurile Liceului Catolic.

Câteva mărturii ale unor preoţi aveau să trezească interes şi mai mare în rândul adolescenţilor ce-şi îndreptau paşii spre sacramentul Sfintei Preoţii. Părintele Petrică Tamaş, cel mai hazliu dar şi cel mai serios, ne-a învăţat o mică zicală fiind ca o treaptă ce-l ajută pe adolescentul de astăzi să trăiască o viaţă după învăţătura Bisericii:

„Cine-i harnic şi munceşte
E curat şi străluceşte.
Cine-i leneş şi leneveşte
Sigur sigur rugineşte”

Câţiva clowni de la oratoriul „Don Bosco”, spre finalul întâlnirii, ne-au răpit un surâs.

Ziua s-a încheiat cu o scurtă rugăciune către patronul ministranţilor. Cei prezenţi au avut posibilitatea să mediteze foarte intens la vocaţia şi chemarea ce-au primit-o de la Dumnezeu. Poate în acest moment nu toţi copiii discern rolul acestei zile însă, în timp, lucrurile se vor aşeza şi sămânţa credinţei, ce-a prins rădăcini în inima copiilor de astăzi, va aduce roade în viaţa tinerilor de mâine.

În urma unei zile pline, călăuziţi de rugăciunile părintelui paroh Alois Farţadi şi a părintelui vicar Ionuţ Imbrişcă, ne-am întors acasă mulţumiţi ca l-am cunoscut mai bine pe Isus, prezent în persoana preoţilor.

Eduard GHERGHELUCĂ