20110613-h-12-37-02-0Sf. Liturghie de hram a comunității noastre, ce-l are de patron și protector pe Sf. Anton de Padova, va fi celebrată luni, 13 iunie 2011, la ora 11:00. La sfârșitul Liturghiei, se va face și procesiunea cu statuia marelui făcător de minuni și rugăciunea de binecuvântare a copiilor și a crinilor.

Ritul binecuvântării crinilor şi al copiilor este unul foarte vechi în Biserică. Crinii, florile predilecte ale sfântului Anton, sunt semnul vieţii curate, oferite în totalitate lui Dumnezeu. Crinii devin astfel simbolul virtuţilor sfântului Anton şi invitaţie pentru creştini la o viaţă curată. Sfântul Anton a avut, de asemenea, o grijă deosebită pentru cei mici şi o iubire specială faţă de pruncul Isus. De altfel, statuile sfântului Anton de Padova sunt cunoscute prin faptul că sfântul poartă un crin în mâna dreaptă, iar cu cealaltă mână îl ţine pe Isus aşezat pe Sfânta Scriptură.

Sf. Anton de Padova, “unul dintre cei mai cunoscuţi sfinţi ai Bisericii Catolice”. Sf. Anton s-a născut într-o familie nobilă din Lisabona în jurul anului 1195. După o perioadă petrecută cu canonicii augustinieni, a intrat în rândul franciscanilor minori în speranţa de a merge în Maroc pentru a activa ca misionar. S-a îmbolnăvit însă şi s-a întors în Italia, unde s-a dedicat unei intense şi eficiente munci apostolice. A murit în Padova în 1231, şi a fost canonizat de Papa Grigore al IX-lea în 1232. Anton de Padova, a definit rugăciunea “ca o relaţie de iubire, care conduce omul la un dialog cu Domnul”, şi a descris patru “atitudini” care trebuie să o caracterizeze: “a ne deschide cu încredere inimile lui Dumnezeu, a sta de vorbă cu iubire cu El, a-i prezenta nevoile noastre, şi a-i aduce laudă şi mulţumire.

Este cinstit cu mare veneraţie  atât de credincioşii catolici cât şi de cei ortodocşi ca mare făcător de minuni.