Aproximativ 40 de tineri catolici din Parohia “Sf. Anton” din Iaşi au participat în perioada 25-30 iulie 2011 la un campus formativ-recreativ la Odorheiu Secuiesc. Bucuria, cântecul, rugăciunea, excursiile au fost ingredientele unei săptămâni de neuitat.
Campusul din acest an s-a dorit a fi o încurajare pentru tinerii care se implică deja activ în programul Bisericii noastre, făcând parte din corul tinerilor, din Acţiunea Catolică, participând la diverse activităţi organizate de parohie dar şi un punct de pornire pentru acei tineri care nu au avut curajul suficient pentru o astfel de implicare. A fost o săptămână în care tinerii au relaţionat foarte mult între ei şi o experienţă inedită, care va rămâne mult timp întipărită în memoria tinerilor parohiei noastre. Ei au fost însoţiţi în acest campus de părintele vicar pr. Imbrişcă Ionuţ.
După ce ne-am adunat toţi luni dimineaţă în curtea bisericii plini de energie şi bună dispoziţie, am intrat în Biserică unde pr. Alois Farţadi parohul comunităţii „Sf. Anton de Padova” din Iaşi ne-a acordat binecuvântarea la început de campus, apoi ne-am urcat în autocar şi am plecat spre locul unde aveam să ne petrecem şase zile minunate pline de râsete, jocuri, rugăciuni, soare, drumeţii şi multe altele.
Am plecat spre Lacul Sfânta Ana, destinaţia pentru prima zi de campus plini de entuziasm. Prima oprire a fost la Lacul Roşu pentru a admira frumuseţile locului dar şi pentru a savura micul dejun, iar cei doritori au avut timp şi de o scurtă plimbare cu barca pe minunatul lac. Apoi ne-am continuat drumul, urmând ca în jurul orei 16 să ajungem la Miercurea Ciuc unde am vizitat Mănăstirea Franciscană cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Biserica este realizată în stil baroc şi dispune de una dintre cele mai mari instalaţii de orgă din România. Alături de acesta se regăseşte un altar baroc şi o statuie a Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul. Într-un sfârşit (cam pe la ora 19) am ajuns la Lacul Sfânta Ana, unde am petrecut prima noapte la corturi. Seara s-a încheiat cu un grătar delicios apoi ne-am adunat cu toţii în jurul focului de tabără unde ne-am rugat şi am cântat până târziu.
A doua zi ne-am continuat drumul spre destinaţia principală a acestui campus Odorheiu Secuiesc, fiind cazaţi aici într-o minunată locaţie Casa Sf. Iosif a Congregaţiei Inimii Neprihănite. Casa Sf. Iosif a fost construită şi oferită de donatori elveţieni surorilor Congregaţiei Inimii Neprihănite, aceasta adăpostind un aşezământ de ocrotire şi îngrijire a copiilor şi bătrânilor defavorizaţi. Surorile şi colaboratorii lor se dedică cu mare nobleţe interioară în această activitate, făcând din ritmul casei o adevărată şcoală a Evangheliei. Aici am rămas timp de trei zile, unde ne-am rugat împreună, şi am avut parte de învăţături deosebite oferite de părintele Ionuţ Imbrişcă prin catehezele cu întrebări legate de societatea din zilele noastre, şi cele organizate pe categorii de vârstă.
Am putut vizita în aceste zile împrejurimile, printre care şi orăşelul medieval Sighişoara unde am urmărit o paradă a cavalerilor, piese de teatru şi alte programe folclorice. În a patra zi am fost la salina de la Praid, loc unde am putut desfăşura diverse activităţi cultural-recreative.
Ultima zi la Odorheiu Secuiesc a început la ora 5 cu Sfânta liturghie. De ce aşa devreme? Asta ne-am întrebat şi noi! Explicaţia vine din faptul că în această zi am colindat Transfăgărăşanul. Am urcat cu autocarul până la Lacul Bâlea, urmând ca mai apoi, să urcăm pe jos la Lacul Capra. A fost partea cea mai frumoasă a acestei drumeţii pe Transfăgărăşan, peisajul iţi tăia răsuflarea încă de la primii paşi, chiar dacă ceaţa ne-a cam dat de furcă. Toate acestea au încântat privirea însetată de frumos a tinerilor şi i-au făcut să-şi îndrepte gândul spre Dumnezeu, cel care a pus ordine în toate şi care i-a încredinţat omului un univers atât de frumos. Seara am instalat corturile la poalele muntelui, urmând ca mai apoi să mâncăm mult aşteptatul grătar, care ne-a mai liniştit după o zi aşa de agitată.
Sâmbătă în drum spre casă am vizat oraşul Braşov unde am petrecut trei ore minunate în cadrul unui parc acvatic. Seara târziu am ajuns acasă obosiţi şi dornici de un somn odihnitor.
Liturghia şi rugăciunile au constituit punctele de referinţă ale activităţilor cotidiene din acest campus. Prin rugăciune şi frumoasele activităţi organizate tinerii s-au simţit ca într-o adevărată familie. De fapt aşa ar putea fi caracterizată această săptămână: o săptămână în familie.
Le mulţumim organizatorilor pr. Alois Farţadi şi pr. Ionuţ Imbrişcă pentru că au făcut posibil acest campus, şi în special lui Dumnezeu pentru clipele frumoase petrecute împreună şi pentru vremea minunată de care am avut parte!
Sergiu PAL
[nggallery id=171]
Lasă un răspuns