madrid10Parohia Sfântul Anton de Padova a fost reprezentată la cea de-a XXVI-a Zi Mondială a Tinerilor, susţinută anul acesta la Madrid, de către trei tinere: Amalia-Maria Diac, Carmen-Cătălina Diac şi Andreea Gheţ. Au fost zile de sărbătoare frumoase, momente ce am dori să le împărtăşim şi celor ce au rămas acasă.

 

Întregul pelerinaj a fost în perioada 12-25 august 2011, din Dieceza de Iaşi pornind două autocare: unul din Iaşi şi unul din Bacău reunind în jur de 100 de tineri, împreună cu preoţi şi surori, plus ceilalţi tineri care au plecat cu alte congregaţii sau pe cont propriu. Părintele Felix Roca şi părintele Petrică Tamaş ne-au fost îndrumători pe drumul ce avea să ne conducă spre a aprofunda mai bine tema propusă, şi anume „Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos, tari în credinţă” (cf. Col 2,7).

Până la Madrid am avut ocazia să vizităm şi alte locuri. În prima zi ne-am plimbat prin Budapesta. Am făcut un tur de oraş prin Piaţa Eroilor, am trecut pe lângă Opera din Pesta, am traversat Dunărea, ce desparte Budapesta în Buda şi Pesta, chiar pe renumitul Pod cu lanţuri. Ajungând pe partea cealaltă a Budapestei, adica în Buda, am vizitat Bastionul Pescarilor, cunoscut pentru priveliştea ce ne-o oferă. De aici am văzut Parlamentul Maghiar şi Biserica Matthias.

Ziua a doua ne-a oferit ocazia să vizităm Bazilica Sfântului Anton din Padova. Aici am participat la o liturghie în limba italiană celebrată de un preot român stabilit acolo şi am văzut mormântul, dar şi relicvele Sfântului Anton de Padova. Nu au lipsit momentele de rugăciune pentru cei dragi.

La Genova am ajuns în a treia zi şi aici ne-au întâmpinat Surorile Zăpezii. Ele au în grijă un liceu catolic. Am celebrat împreună o liturghie, iar apoi au binevoit să ne servească cu un prânz şi un desert pentru a avea putere pentru mai departe. Tot în aceeaşi zi am vizitat şi Coasta de Azur, statul Monaco, plimbându-ne mai mult prin Monte Carlo. Reşedinţa principelui de Monaco se bucură de o privelişte nemaipomenită.

Deoarece eram un grup dornic să ne cunoaştem între noi, pe parcursul drumului am avut ocazia să ne împărtăşim scopurile cu care mergeam spre Madrid. Până la finalul pelerinajului aceste scopuri au fost atinse, pentru că mulţi dintre noi am venit cu ideea de a-l vedea pe Papa, unii pentru a lega relaţii de prietenie cu mai mulţi tineri, alţii pentru a se reculege.

Cu cât ne apropiam mai mult de destinaţie, întâlneam tot mai mulţi tineri din diferite ţări, dornici să-şi afirme tăria în credinţă. Toţi erau cuprinşi de o enormă bucurie.

Cazarea ne-a fost oferită de părintele Iosif de la parohia „El Bueno Pastor” din Madrid. Chiar dacă era noaptea, foarte târziu, am avut totuşi puterea de a participa la o liturghie în biserica respectivă.

Ziua următoare, 16 august 2011, era şi ziua de deschidere a programului pentru ZMT. Abia de acum începe adevăratul pelerinaj. La ora 20, în Plaza de Cibeles s-a desfăşurat Liturghia de deschidere a programului, prezidată de Cardinalul Antonio Maria Rouco Varela, Arhiepiscop de Madrid.

Dar până la Sfânta Liturghie am avut timp să ne plimbăm puţin prin centrul Madridului, făcând cunoştinţă şi cu alţi tineri din toate colţurile lumii. Dintre obiectivele vizitate enumerăm: Plaza de Cibeles, Plaza de Sol, Plaza Oriente, Palacio Real, Catedrala Almudena. Unii tineri au mai vizitat Grădina Zoologică sau Muzeul Prado.

Obişnuiţi deja cu aglomeraţia din ziua precedentă, ziua de 17 august 2011, a fost una mai organizată. Am luat micul dejun din timp şi am pornit spre prima cateheză ce avea să se desfăşoare în limba română, împreună cu ceilalţi români la Parohia „Ressureccion del Seńor”. Aici ne-am întâlnit cu Carmen-Cătălina Diac, ce venise cu cei din congregaţia „Don Orione” Iaşi.

Catehezele au avut ca subiect tema „Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos, tari în credinţă” (cf. Col 2,7). Ne-a vorbit despre acest lucru Preasfinţitul Virgil Bercea, episcop de Oradea. Înainte de a începe fiecare cateheză făceam rugăciunea de dimineaţă, iar după cateheză urmau mărturiile tinerilor, întrebările acestora şi totul se încheia cu Sfânta Liturghie.

Spre seară am vizitat stadionul Santiago Bernabeu pentru că era în drumul nostru spre întâlnirea cu toţi membrii Acţiunii Catolice din întreaga lume.

Aşa cum s-au rugat şi tinerii din parohia noastră, miercuri, 17 august 2011, aşa ne-am rugat şi noi în Madrid, la biserica „Nostra Signora de Guadalupe”, moment celebrat de Mons. Atilano Rodriguez, asistentul general al Acţiunii Catolice din Spania. Alături de tineri au mai participat şi Mons. Giacinto Marcuzzo, episcop auxiliar din Nazaret, responsabil cu pastoraţia tinerilor în Patriarhatul Latin din Ierusalim, dar şi episcopul auxiliar de Iaşi, PS Aurel Percă.

Pe data de 18 august 2011 a avut loc a doua cateheză în limba română. Episcopul auxiliar de Iaşi, PS Aurel ne-a vorbit la Liturghie despre importanţa lui Cristos în viaţa noastră, iar noi tinerii i-am răspuns prin cântece tinereşti fredonate în ritmul bătăilor din palme, căci cine cântă se roagă de două ori.

În Piaţa Cibeles, mai spre seară, a avut loc Liturghia prezidată de Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea. Ceremonia a fost mult aşteptată de tineri, străzile din apropiere fiind ocupate până la refuz.

Sfântul Părinte le-a mulţumit tinerilor că au venit în număr aşa de mare, îndrumându-i să se roage şi pentru cei care nu cred în Dumnezeu, dar şi pentru cei care s-au îndepartat de El. Participând la celebrări, cuvântul Domnului va răsuna în fiecare colţişor al oraşului gazdă, a mai spus Papa.

Printre mulţumiri s-au numărat şi cele pentru cardinalul Stanislaw Rylko, cardinalul Antonio Maria Ruoco Varela, pentru autorităţile naţionale, regionale dar şi locale, pentru episcopi, preoţi, seminarişti, persoane consacrate şi credincioşi veniţi cu scopul de a-l întâlni pe Cristos. Deoarece erau tineri din diferite ţări, Sfântul Părinte Papa ne-a transmis salutări în limba franceză, engleză, germană, italiană, portugheză şi polonă. La final, Sfântul Părinte Papa şi-a exprimat bucuria că se află între noi.

O ultimă cateheză a avut loc în ziua următoare, şi anume pe 19 august 2011, unde ambasadoarea României în Spania, Maria Ligor, ne-a onorat cu prezenţa. După cateheză ne-am plimbat prin parcul Retiro, ca mai spre seară să ajungem în Piaţa Colon.

Seara am participat cu toţii la Calea Crucii celebrată tot de Părintele Papa. Cântările dintre staţiuni au fost pe măsura durerii ce avea să o sufere Isus în cele 14 staţiuni, iar tinerii ce purtau crucea proveneau din diferite continente. Întreaga Cale a Crucii s-a desfăşurat pe principalele străzi ale Madridului, începând cu Piaţa Cibeles, continuând pe bulevardul Paseo de Recoletos şi încheindu-se în Piaţa Colon. Câţiva tineri din grupul nostru au avut prilejul de a-l vedea pe Părintele Papa Benedict.

Cu bagajele aproape gata, în cursul după-amiezii zilei de 20 august ne-am îndreptat spre aeroportul Cuatro Vientos pentru a participa la ultimele celebrări ce aveau să se desfăşoare în cadrul Zilei Mondiale ale Tineretului. Chiar dacă vântul şi ploaia ne-au încercat credinţa, noi am rămas calmi şi încrezători în Dumnezeu că totul va fi bine. Aşa cum am sperat, vremea s-a îmbunătăţit, iar apoi am continuat să ascultăm vorbele Sfântului Părinte.

Mesajul Părintelui Papa din Veghea de rugăciune a fost din nou pătrunzător. În societatea actuală avem nevoie să fim tari în credinţă, ascultându-l pe Isus: „După cum Tatăl m-a iubit pe mine tot aşa eu v-am iubit pe voi; rămâneţi în iubirea mea” (In 15,9). Iubirea lui Dumnezeu ne ajută atunci când suntem înrădăcinaţi în credinţă, găsind astfel izvorul bucuriei chiar şi atunci când suntem în suferinţă.

Prietenia trebuie menţinută prin conversaţii, prin faptul de a sta uniţi, prin împărtăşirea necazurilor, dar şi a bucuriilor cu cei apropiaţi. Sfântul Părinte ne-a invitat să ne rugăm în acea noapte şi pentru redescoperirea vocaţiilor, pentru cei chemaţi la sacramentul căsătoriei, dar şi pentru viitorii preoţi. Aşa cum se roagă Sfântul Părinte Papa pentru noi, aşa să ne rugăm şi noi pentru el, a mai spus, pe lângă alte cuvinte de salut în diferite limbi ale lumii.

După încheierea rugăciunii, înainte de culcare, aveai oportunitatea de a participa, în unele corturi din apropiere, la Adoraţia Euharistică. Împreună cu câţiva tineri din grupul nostru, am participat şi eu la o astfel de adoraţie şi astfel somnul sub cerul liber a fost unul liniştit.

Dimineaţa zilei de 21 august 2011 am început-o cu o rugăciune rostită împreună cu toţi tinerii prezenţi pe aeroport, pregătiţi fiind apoi de Celebrarea Euharistică finală. Ultimul mesaj transmis de Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a fost acela de a ne forma o relaţie intimă cu Cristos pentru a putea beneficia de liniştea sufletească. Această stare interioară trebuie s-o împărtăşim şi cu ceilalţi din jurul nostru, mai ales cu cei care doresc să-l cunoască mai bine pe Dumnezeu. Nu-l putem urma pe Cristos singuri, ci numai împreună cu ceilalţi, împreună cu întreaga Biserică.

Încărcaţi cu experienţele din Madrid, ne luăm la revedere de la capitala tinerilor şi a întregii Biserici, cu gândul că peste doi ani ne vom revedea în Brazilia, la Rio de Janeiro, unde va avea loc cea de-a XXVII-a Zi Mondială a Tineretului.

Sunt deja 10 zile de când hoinărim lumea împreună şi deja începem să ne cunoaştem din ce în ce mai bine. Trecând prin Barcelona, nu am putut evita intrarea în Catedrala realizată de Antonio Gaudi, şi anume Sagrada Familia. Stilul măreţ şi gotic al catedralei nu se poate compara cu cel al Sanctuarului din Lourdes, Franţa, vizitat în aceeaşi zi, dar mai spre seară.

Spre deosebire de forfota din jurul catedralei Sagrada Familia, Sanctuarul din Lourdes ne-a întâmpinat cu o linişte în care puteai să te reculegi pentru câteva minute. În faţa grotei unde au avut loc apariţiile Sfintei Fecioare Maria am participat la o Sfântă Liturghie, urmată de o adoraţie înaintea Sfântului Sacrament.

Ne continuăm pelerinajul şi ajungem la Domul din Milano, Italia, unde am dat de o ocazie nemaipomenită: am putut celebra o mică liturghie în capela centrală din Dom. Denumirea în italiană a Domului este „Duomo di Sancta Maria Nascente” şi în prezent este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Milano.

Ziua următoare am dedicat-o Vienei, Austria. Aici am vizitat catedrala Sfântul Ştefan, unde am urcat 343 de trepte pentru a ajunge în vârful unui turn. De sus am putut admira o parte din Viena. Opera de Stat din Viena am văzut-o doar din mers, pentru a ne rămâne mai mult timp să vizităm grădinile Palatului Schönbrunn.

Oboseala şi dorul de casă ne-au adus, dacă nu practic, măcar cu gândul, mai repede acasă. În ziua de vineri, 25 august 2011 am reuşit să punem piciorul pe pământ ieşean.

La această sărbătoare au fost prezenţi în jur de 1.800.000 de tineri din diferite ţări şi continente. Cei peste 1000 de tineri din întreaga Românie, atât romano-catolici, cât şi greco-catolici, s-au bucurat împreună de aceste zile pline de har.

Scopul Zilei Mondiale a Tineretului a fost atins: s-a văzut în tot Madridul cum tinerii îşi exprimau bucuroşi credinţa în Isus Cristos, exact cum i-a îndemnat şi Sfântul Părinte într-unul dintre mesajele rostite „Mergeţi în toată lumea şi predicaţi Evanghelia la toată făptura” (Mc 16,15). Am fost pelerini, însă de acum în colo ne luăm responsabilitatea de a fi discipoli şi misionari ai lui Cristos.

 

Andreea Gheţ