Duminică, 19 februarie 2012, tinerii şi copiii din parohia „Sf. Anton de Padova“ din Iaşi s-au întrecut în a organiza un program distractiv cu tema „Obiceiuri şi tradiţii de marţea grasă”.
Programul a început cu un moment de rugăciune condus de părintele vicar Ionuţ Eremia Imbrişcă. A urmat o scurtă prezentare legată de marţea grasă făcută de Cătălina Diac responsabil parohial al Acţiunii Catolice a Copiilor, care a scos în evidenţă originea acestei „sărbători”.
„In ţările catolice marţea dinaintea Miercurii Cenuşii este numită şi marţea grasă pentru a contrasta cu ziua care urmează acesteia şi marchează începutul postului.
Nu foarte multă lume ştie sau a auzit vreodată de Mardi Gras, dar dacă aterizezi pe continentul American începi să înveţi o groază de lucruri noi legate de aceasta.
Mardi Gras se referă la o serie de festivităţi, care încep imediat după Epifania Domnului şi se încheie cu Miercurea Cenuşii. Termenul vine din franceză şi înseamnă Marţea Grasă, făcând referire la ultima seară când se serveau mâncăruri bogate în grăsimi înainte de Postul Paştelui care începe în Miercurea Cenuşii. Cei care participă la festivităţi poartă măşti şi costume împodobite cu pene, în culorile Mardi Gras-ului: mov, verde si auriu. Au loc competiţii sportive, parade şi seri cu cântece şi dans. Aşadar şi noi ne-am adunat azi aici pentru a sărbători Marţea grasă printr-un carnaval cu prinţi, prinţese şi alte personaje faimoase din poveşti. Să profităm de aceste momente şi să începem prin a prezenta costumele“.
Tinerii din Acţiunea Catolică au pregătit cu multă migală câteva surprize pentru copii. Mai întâi au reprezentat în mod teatral o poveste intitulată Cenuşăreasa, care i-a introdus pe copii în lumea basmului. Au continuat prin cântece la chitară, scenete, ghicitori, jocuri şi concursuri care i-a determinat pe copii să fie într-o continuă competiţie. Nu puteau să lipsească dansurile şi bansurile pregătite de animatori care au completat împreună cu prăjiturile şi sucurile cadrul acestei sărbători.
La final părintele paroh Alois Farţadi a felicitat iniţiativa tinerilor din Acţiunea Catolică de a fi alături de copii, mulţumind în acelaşi timp celor care au organizat această sărbătoare. De asemenea părintele i-a invitat atât pe copii cât şi pe tineri să se apropie mai mult de Cristos în timpul special al Postului Mare. Deşi doar unii au ieşit învingători în urma concursurilor care s-au desfăşurat cu toţii au primit câte ceva şi au plecat acasă bucuroşi de momentele frumoase pe care le-am petrecut împreună.
pr. Ionuţ Eremia Imbrişcă
[nggallery id=187]
Lasă un răspuns