Această zi s-a desfăşurat la Mănăstirea Cavanis din Paşcani, pe data de 4 martie 2012, participând 10 parohii din zona Iaşi. Momentele formative au fost pentru latura caritativă şi latura liturgică din cadrul Acţiunii Catolice a Tinerilor, urmând ca în perioada următoare să se desfăşoare o altă zi de formare şi pentru celelalte două laturi: cultural-recreativă şi cea formativă.
Ziua de duminică, 4 martie 2012, a fost una de formare pentru 25 de tineri din Acţiunea Catolică „Sfântul Iosif”, zona Iaşi. Membrii laturilor caritativ şi liturgic au avut ocazia să se cunoască între ei şi să înveţe lucruri noi.
Au participat 10 parohii din zona Iaşi: „Adormirea Maicii Domnului” Iaşi, „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” Iaşi, „Sfântul Anton de Padova” Iaşi, „Sfântul Anton de Padova” Paşcani, „Fericitul Ioan Papa Paul al II-lea” Poiana Micului, „Fericitul Ieremia Valahul” Tomeşti, „Trupul şi sângele Domnului” Horleşti, „Preasfânta Treime” Gura Humorului, „Sfântul Ioan Nepomuk” Suceava şi „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul” Răducăneni.
Programul s-a desfăşurat la Mănăstirea Cavanis din Paşcani, judeţul Iaşi şi a început la ora 8:30 cu primirea participanţilor. A urmat apoi un joc de cunoaştere propus şi coordonat de Celina-Eugenia Dumitru, responsabila diecezană pe zona Iaşi. După o mică rugăciune de început ne-am împărţit în două grupuri: latura caritativă şi latura liturgică pentru un moment de formare.
Momentul de formare pentru membrii din latura caritativă a fost susţinut de asistentul spiritual zonal, părintele Ionuţ-Eremia Imbrişcă. Aici tinerii au învăţat de la părintele că a dărui înseamnă a dobândi. Putem dobândi viaţa veşnică dacă dăm mai mult decât avem obligaţia să dăm lui Cristos, care se află în omul nevoiaş, în bătrânii uitaţi prin azile, în oamenii cu probleme personale. Tot ceea ce faci pentru aproapele faci pentru Dumnezeu, care este iubire. Dăruieşte un zâmbet celui încercat de soartă, dăruieşte un sfat celui necăjit, roagă-te pentru cei răposaţi, fii alături de cei singuratici şi bolnavi, dă o mână de ajutor părinţilor tăi. Părintele Ionuţ le-a recomandat o carte, „Dăruind vei dobândi” scrisă de Nicolae Steinhardt, dar şi două filme intitulate: „Dă mai departe” şi „La citè de la joie”.
La momentul de formare pentru tinerii din latura liturgică s-a vorbit despre Sfânta Liturghie, Adoraţia Euharistică, Lectio Divina şi Rugăciunea Taizé, doar menţionându-se de Rugăciunea pentru Unitatea credincioşilor, Rozariul pentru Sfânta Fecioară Maria, Calea Crucii în Postul Mare şi Ştafeta rugăciunii. Informaţiile au fost distribuite de către Andreea Gheţ, responsabila zonală Iaşi, pe sectorul tineri din cadrul Acţiunii Catolice. Latura liturgică se ocupă cu momentele de rugăciune din cadrul unei parohii. Responsabilităţile membrilor sunt nenumărate. În cadrul Sfintei Liturghii ei trebuie să organizeze o oră de repetiţie pentru cântecele bisericeşti şi nu numai, trebuie să găsească persoane pentru a citi lecturile şi rugăciunea credincioşilor, să coordoneze ofertoriul atunci când este cazul. La momentele de Adoraţie, Lectio Divina sau Rugăciunea Taizé ei trebuie să aranjeze decorul, să se ocupe de cântece şi să găsească persoane dornice să citească un text deja pregătit.
După aceste două momente de formare a urmat o repetiţie a cântecelor pentru Liturghie, repetiţie coordonată de Marius-Lucian Balint, secretarul zonal al sectorului tineri, Iaşi. Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele vicar Emil-Ioan Robu din parohia „Preasfânta Treime” Gura Humorului, împreună cu părintele Ionuţ-Eremia Imbrişcă. Membrii laturii liturgice au pus în aplicare cele învăţate la momentul de formare şi au animat liturghia cu cântece, lecturi, intenţii şi ofertoriu.
Parohiile participante au avut şi o temă de pregătit pentru această zi de formare şi anume o prezentare power-point cu imagini şi detalii ale activităţilor desfăşurate la ei în parohie, în cadrul laturii caritative şi a laturii liturgice. Aceste prezentări au fost un fel schimb de experienţă al activităţilor prezentate în imagini.
Atelierele i-au pus un pic pe muncă, o muncă în echipe. Ei au avut de rezolvat un rebus, de organizat o Adoraţie, o Lectio Divina şi o Rugăciune Taizé.
La finalul programului s-au împărţit diplome de participare şi impresii ale participanţilor, dintre care menţionăm câteva:
– „această zi de formare a fost ca o chemare de la Dumnezeu pentru mine la o interiorizare mai profundă a cuvântului lui Dumnezeu şi o aprofundare de idei practicante pentru parohie.”
– „a fost un moment foarte bine organizat din care am avut multe de învăţat. Sper să mai existe multe asemenea activităţi pentru că ne unesc foarte mult. Mulţumesc!”
– „această zi de formare m-a făcut să îmi doresc mai mult să îi ajut pe cei din jurul meu fără să accept ceva în plus.”
– „a fost o zi în care am avut ocazia de a cunoaşte alţi tineri şi de a împărtăşi tipurile de activităţi desfăşurate în propriile activităţi.”
Această zi de formare a avut loc, deoarece a fost solicitată de preşedinţii zonali, considerând necesară o astfel de formare pentru fiecare latură în parte. Urmează ca în perioada următoare să se desfăşoare o zi de formare şi pentru celelalte două laturi: latura cultural-recreativă şi latura formativă.
Organizatorii acestui moment de formare le mulţumesc participanţilor pentru disponibilitatea şi participarea lor activă, însă e foarte important ca informaţiile să ajungă şi la ceilalţi membrii ai parohiei. Mult succes în continuare şi la o revedere cât mai numeroasă!
Andreea Gheţ
[nggallery id=188]
Lasă un răspuns