schimb-experienta-66Pentru tinerii din parohia „Sfântul Anton de Padova” Iaşi schimbul de experienţă a fost unul special, deoarece au avut ocazia să experimenteze locuri şi persoane noi. Tinerii au avut parte de un program variat şi bine organizat.

 Schimbul de experienţă „Live your dream or… make your dream true!” a avut loc în perioada 4-12 iulie 2012, având ca punct de întâlnire parohia din Gnas, Austria. Cei 45 de tineri din Iaşi s-au întâlnit cu aproximativ 20 de tineri din Gnas, acest schimb de experienţă fiind coordonat de părintele Ionuţ-Eremia Imbrişcă şi părintele Claudiu Budău.

Înainte de a porni la drum tinerii s-au pregătit sufleteşte participând la sfânta Liturghie celebrată de părintele Florin-Petru Sescu, din seara de 3 iulie. După ce ne-am luat rămas bun de la părinţi, surori, fraţi şi de la părintele paroh, Alois Farţadi, am pornit cu autocarul spre destinaţie.

Drumul lung până la Gnas a fost trecut repede cu vederea deoarece s-a făcut un rozariu, semn de pregătire pentru pelerinajul din ziua de sâmbătă, la Mariazell. Câţiva dintre tineri au mai fost în Austria acum doi ani, aşadar s-a făcut o mică recapitulare despre ce îşi aduceau ei aminte de Austria şi Budapesta. Acest lucru avea să ne ajute şi la concursul de cultură generală din ziua de vineri. Tot în drum spre destinaţie s-au făcut şi câteva lecţii de germană pentru a învăţa expresiile uzuale. Şi bineînţeles nu puteu lipsi cântecele de voie bună.

Ajunşi la parohia din Gnas, miercuri seara, 4 iulie, tinerii de acolo ne-au întâmpinat cu un bun venit, chiar şi în limba română. Am luat cina împreună şi am început încet, încet să comunicăm în limba engleză.

A doua zi, joi, 5 iulie, am pornit într-un tur de recunoaştere a zonei şi am văzut sala de sport din Gnas, biserica şi un centru de locuinţe protejate pentru bătrâni. La acest centru le-am cântat bătrânilor de acolo câteva cântece în limba română. După-amiază ne-am relaxat într-un complex acvatic, iar seara am făcut o mică repetiţie pentru spectacolul de duminică.

Vineri, 6 iulie, după micul dejun, am cântat la o sfântă Liturghie în limba germană, chiar în biserica din Gnas, apoi am vizitat o capelă. Temperatura aerului era ridicată, astfel încât ne-am răcorit cu o îngheţată, ca mai târziu să mergem la un restaurant ţărănesc să servim prânzul.

Desertul l-am luat chiar la fabrica de ciocolată „Zotter”. După un scurt istoric al boabelor de cacao am pornit în goana după sortimente. Am degustat de la cea mai dulce ciocolată până la cea mai amară, de la ciocolată cu bucăţi de fructe până la ciocolată cu chilli. Aventura a fost absolut delicioasă. În curtea fabricii poţi să te plimbi şi să te relaxezi într-un parc cu aminale şi muzică de Bach.

În cursul serii ne-am întâlnit cu mai mulţi tineri din Gnas şi am făcut jocuri de cunoaştere amuzante, pregătite atât de noi, cât şi de ei. Am vizionat materiale video cu principalele atracţii turistice, tradiţiile şi obiceiurile din cele două ţări, fotografii şi filmuleţe despre activităţile desfăşurate în cele două grupuri de tineri, pe parcursul unui an.

A urmat apoi concursul de cultură generală. Grupul de tineri din Iaşi au răspuns la întrebări despre Austria, iar grupul din Gnas au răspuns la întrebări despre România. Seara tinerii au mai comunicat între ei şi încheierea serii a fost dată de câteva cântece la chitară.

Ziua de sâmbătă, 7 iulie, a fost dedicată mai mult sufletului, deoarece am făcut un pelerinaj până la sanctuarul marian din Mariazell, participând la o liturghie în limba română, într-o capelă alăturată. Gnadenkapelle (Capela Harului) adăposteşte icoana Maicii Domnului numită Magna Mater Austriae (Mama cea Mare a Austriei). Pelerini din toată lumea străbat drumul până la Mariazell pe jos, noi însă am fost cu autocarul.

Seara am participat la o altă sfântă Liturghie, de data aceasta în limba germană, în oraşul Bruck an der Mur. După o vizită în oraş ne-am întors acasă.

Şi a sosit ziua de duminică, 8 iulie, zi încărcată de emoţii. În această zi s-a celebrat hramul în biserica din Gnas, iar noi am pregătit din timp cântecele şi am cântat la sfânta Liturghie. După sfânta Liturghie am pus la punct ultimele detalii pentru spectacolul ce a avut loc la parohie. Ne-am pregătit pentru acest spectacol cu câteva săptămâni bune înainte oferindu-le diferite momente artistice, cum ar fi: dansuri populare cu tineri îmbrăcaţi în port tradiţional, cântece populare, o pantomimă comică, o pantomimă mai serioasă, iar la final câteva perechi au dansat un vals.

În dupa-amiaza zilei de duminică am vizitat principalele atracţii din oraşul Graz, al doilea oraş ca mărime din Austria. Am trecut pe lângă Grazer Schlossberg (Castelul de pe munţi) unde era şi un turn cu ceas. De sus se putea vedea foarte bine panorama oraşului cu insula artificială (Murinsel) de pe râul Mur şi Kunsthaus (muzeul de artă). Înainte de a îndrepta spre casă, am vizitat şi catedrala din Graz, unde am prins finalul unui concert de orgă.

În a şasea zi, luni, 9 iulie, ne-am pregătit pentru o drumeţie în natură împreună cu câţiva tineri din Gnas. Prima staţiune din lunga drumeţie a fost la o familie ce aveau o plantaţie de pomi. Aici am degustat sucul natural de mere şi am aflat că din mere se poate face şi vin. Ne-am continuat drumul până la staţiunea a doua, la o altă familie binevoitoare care ne-a servit cu suc rece, iar noi le-am cântat un cântec, două, acompaniaţi de chitară. Am mers mai departe şi am staţionat a treia oară. De data aceasta ne-am oprit pentru a servi prânzul la primăria din Poppendorf. După prânzul copios am jucat volei şi fotbal împreună cu tinerii din Gnas pe terenul de lângă primărie.

Ultima zi petrecută la Gnas a fost ziua de marţi, 10 iulie. După micul dejun am plecat să ne achiziţionăm ultimele suveniruri, iar seara ne-am adunat la o cină festivă împreună cu tinerii din Gnas, împreună cu parohul care ne-a găzduit şi împreună cu bucătăresele care ne-au gătit. Despărţirea a fost făcută în ritm de dans, deoarece după cină a urmat o mică petrecere, iar legătura cu tinerii din Gnas o vom ţine printr-un grup realizat pe facebook.

Miercuri dimineaţă, 11 iulie, am pornit spre Viena. Ghidul care ne-a prezentat capitala a fost părintele Lucian Farcaş. După ce am vizitat Domul Sfântul Ştefan, opera din Viena, muzeul de artă, Palatul imperial Hofburg şi alte atracţii din Viena am pornit spre Bad Deutsch Altenburg, locul de naştere al episcopului Anton Durcovici.

Împreună cu părintele Claudiu, părintele Ionuţ şi părintele Lucian am participat la o sfântă Liturghie în limba română, în biserica „Sfânta Elisabeta” din Bad Deutsch Altenburg, apoi ne-am deplasat la monumentul episcopului martir dr. Anton Durcovici unde am făcut o rugăciune pentru beatificarea lui. La biserica romano-gotică „Adormirea Maicii Domnului” am cântat un cântec şi am făcut o plimbare pe malul Dunării.

Seara ne-am continuat drumul spre casă. Am vrut să vedem şi capitala Budapesta pe timp de noapte, însă vremea nu ne-a permis acest lucru, aşadar în cursul dimineţii zilei de joi am ajuns la Oradea. După-amiaza ne-am relaxat într-un complex acvatic, seara am vizitat oraşul, iar vineri dimineaţă am pornit spre Iaşi cu oprire la Lacul Roşu.

În curtea bisericii ne aşteptau tinerii rămaşi acasă, părintele Alois, părintele Florin şi părinţii noştri. Înainte de a pleca fiecare la casele lor am făcut o poză de grup cu toţii şi am cântat un cântec.

 Andreea Gheţ

[nggallery id=206]