dsc04145În perioada 18-20 septembrie 2012, a avut loc la Pralea, un proiect de formare pentru studenți intitulat „Săptămâna Socială pentru Studenţi”, la care au participat 30 de tineri din dieceza de Iași. Un început al dorinței de a „vindeca” boala societății în care trăim. Acest proiect a fost coordonat de părintele Lucian Farcaș.

 

Se presupune că într-o comunitate, oamenii ar trebui să se ajute și să se sprijine. Pe aceste criterii a fost fondată și această săptămână. Pentru aceste cursuri au fost aleși studenții deoarece mintea lor e deschisă către noutăți care pot îmbrățișa mai ușor concepțiile despre viață și modul în care se poate trăi.

În acestă săptămână au fost cursuri despre Doctrina Socială a Bisericii în relație cu toate funcțiile unei societăți (politică, economie, cultură, religie, etc. ). Am învățat că putem privi lucrurile fie din perspectiva victimei, cea care suferă (a vedea), fie din perspectiva celui care arată cu degetul (a vedea, a judeca) sau din perspectiva Doctrinei Sociale a Bisericii (a vedea, a judeca, a acționa). Aceasta din urmă are toate elementele unui om nelipsit de Dumnezeu, educat și format creștinește, care acționează prin luptă și merge mai departe, spărgând barierele convenției de a face bine acolo unde alţii greșesc.

Împreună trebuie să ne gândim cu mare atenție la următoarea întrebare: Dacă, astăzi, în jurul nostru s-ar întâmpla o nedreptate, ce am face: am închide ochii sau am face ceva pentru a îndrepta?

Așa ne găsim poziția în societate, în credință, și în a urma exemplu dat de Isus prin istoria lui (pentru a vedea cum se trăiește pe Pământ).

I-am întrebat pe tinerii, de la Sfântul Anton, cu ce gânduri au venit după această experiență:

Sergiu Pal a spus: „În ceea ce mă privește consider că momentele trăite la Pralea au reprezentat un punct forte în dezvoltarea mea ca student. Aici am pus bazele unor noi prietenii, cunoscând mulți tineri dornici să afle mai multe despre Doctrina socială a Bisericii Catolice. Sper ca experiențele de acest gen să continue și personal chiar aș mai participa la o astfel de activitate.”

Anca Ciobanu a spus: „Am venit la această întâlnire din pură curiozitate, însă m-am ales în primul rând cu foarte mulți prieteni și în al doilea rând cu o mulțime de cunoștințe legate de Doctrina socială a Bisericii (cum vedem, cum judecăm și cum acționăm în orice situație). Iar plăcinta cu mere făcută de pricepuții noștri bucătari a îndulcit și mai tare întâlnirea noastră. Și pentru că întâlnirea a mers atât de bine, sperăm ca anul viitor să ne adunăm într-un număr cât mai mare.

Ionuț Savin a spus : „Datorită acestei experiențe am schimbat păreri și am cunoscut persoane noi. Am învățat lucruri noi despre Doctrina socială a Bisericii și mi-am facut o idee despre rolul Bisericii în societatea de azi, în special despre rolul Bisericii Catolice. A fost o experiență plăcută chiar dacă programul a fost puțin încărcat. Cu toate astea sper să mai particip și altădată.

Ana-Maria Lucaci a spus: „A fost o experiență roditoare în care am aprofundat o mare parte din principiile Bisericii și morala sa, ajutându-mă să mă îmbogățesc spiritual.

Mădălina Toma a spus: „Un nou început… o nouă viziune intelectuală și profundă asupra societății problematice de astăzi… semn al unei noi implicări în slujba persoanei umane atât de stigmatizată prin Negarea Creatorului” ce duce, implicit la negarea valorii creaturii…E SEMNUL UNEI NOI SPERANŢE!

 

Ioan Dascălu

 [nggallery id=212]