Sâmbătă,10 noiembrie 2012, Acţiunea Catolică „Sf. Iosif”, a organizat la catedrala romano-catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, o zi de formare denumită „La 4AC – Mărturisitor Activ Coresponsabil Creativ”.

 

Un grup de tineri din parohia noastră au pornit spre catedrală dis-de-dimineaţă, unde aveau să aprofundeze tema noului an asociativ 2012-2013: „Redescoperim forţa, frumuseţea şi bucuria credinţei”, dar şi motto-ul: „Unde este credinţa voastră?” (Lc 8,25). La catedrală ei s-au întâlnit cu alţi tineri membri şi simpatizanţi ai Acţiunii Catolice.

Ziua a început cu câteva jocuri de cunoaştere şi cu o rugăciune, ca apoi părintele Daniel Iacobuţ, pornind de la motto-ul „Unde este credinţa voastră?” (Lc 8,25), să ne provoace să căutăm chipul lui Dumnezeu. Părintele ne-a evidenţiat faptul că pentru a-L găsi pe Tatăl nostru trebuie să avem credinţă, iar credinţa nu este altceva decat iubire.

Astfel ne-a povestit despre mitul lui Narcis: acest mit ne descoperă istoria tragică a unui tânăr înzestrat cu o frumuseţe fizică deosebită, dar incapabil de a răspunde iubirii altor persoane. Acesta sfârşeşte prin a se îndrăgosti de sine însuşi, în momentul în care îşi zăreşte chipul pentru întâia oară, reflectându-se în apa unui izvor. Narcis s-a îndrăgostit de acea imagine, murind de durere, fiindcă nu ajungea la tânărul din apă. Părintele a vrut să ne demostreze că şi în viaţa de zi cu zi suntem prea ocupaţi cu propria persoană, neglijându-i pe cei din jurul nostru. El ne-a propus un exerciţiu: în fiecare dimineaţă când ne trezim să spunem aşa: eu nu m-am născut ca să fiu frumos, eu nu m-am născut ca să am succes, eu m-am născut ca să iubesc!

După acest moment de formare am participat la Sfânta Liturghie, celebrată tot de părintele Daniel. A urmat o mică gustarică pentru a prinde forţe noi, deoarece aveau să urmeze două ateliere: Credinţa în zilele noastre (atelier I) şi Salutul tinerilor pentru tineri (atelier II). Ziua s-a încheiat cu o rugăciune.

Tinerii din parohia noastră, încă plini de energie, au participat şi la cea de a VI-a ediţie a campaniei „Un milion de stele”, organizat de Centru Diecezan Caritas Iaşi, cu scopul de a promova voluntariatul. Evenimentul s-a desfăşurat la complexul Palas, fiind prezenţi PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi şi părintele Marius Adam, directorul executiv al asociaţiei „Centrul Diecezan Caritas Iaşi”. De asemenea am avut ocazia de a asculta mărturia unui voluntar cu experienţă, care ne-a explicat ce înseamnă volantariatul şi cum ne poate ajuta acesta atât pe noi, cât şi pe cei nevoiaşi.

Dupa această zi bogată, din punct de vedere spiritual, am rămas cu gândul la îndemnul din Psalmul 27 „Din partea ta îmi spune inima: căutaţi chipul meu. Eu caut, Doamne, chipul tău!”.

 

Monica Barticel

[nggallery id=219]