Misiunile populare din parohia noastră continuă şi astfel am ajuns la ziua a VI-a, iar tema abordată de părintele Iosif Dorcu a fost : „Credința prin Euharistie”. Această zi a început cu Calea Sfintei Cruci organizată şi susţinută de membrii Corului Mare, urmată binenţeles de Sfânta Liturghie. La liturghie, celebrant principal a fost părintele Petru Dorcu, fost vicar al parohiei noastre, în momentul de faţă este vicar la Catedrala Romano-Catolică „Sfântă Fecioară Maria, Regină” din Iaşi. Alături de el a fost părintele paroh Alois Farţadi şi desigur, părintele Iosif Dorcu care a susţinut predica, aşa cum ne-a obişnuit de-a lungul acestei săptămâni de misiuni populare.

Părintele Iosif Dorcu a început predica cu o mică introducere despre sinagoga din Cafarnaum, unde Isus Cristos a rostit cele mai frumos discurs: „Eu sunt pâinea vieţii” (In 6, 35)

În continuare, părintele a adresat mai multe întrebări:

Prima întrebare a fost: „Care este cel mai sfânt „lucru” pe pământul nostru?”

La această primă întrebare, părintele a răspuns că mai sfânt decât Euharistia, nu este nimic, deoarece în Sfânta Euharistie este prezent Dumnezeu precum este prezent în ceruri. A mai completat spunând că Dumnezeu ne-a lăsat: hrană şi anume Sfânta Euharistie, ne-a lăsat-o pe Sfânta Fecioară Maria şi S-a lăsat pe Sine însuşi pe pământ.

A doua întrebare a fost: „De ce Isus Cristos l-a împărtăşit pe Iuda?”

Răspunsul la această întrebare a fost că nu Isus Cristos l-a împărtăşit, ci Iuda a băgat mâna în blid şi a furat pâine. Cu toate acestea, Dumnezeu s-a lăsat vândut pe pământ pentru a ne spăla pe noi, oamenii de păcate şi pentru a ne mântui.

O ultimă întrebare adresată de părintele predicator a fost: „Dacă într-o duminică nu este Sfânta Liturghie, care este sentimentul vostru din acel moment?”

Părintele ne-a împărtăşit o experienţă proprie şi anume: veneau oamenii la el şi îi spuneau că nu s-au simţit bine toată ziua, că seara nu s-au putut odihni, spuneau că le lipseşte ceva. Ei simţeau asta din cauză că în ziua respectivă nu au ajuns la Biserică şi nu s-au întâlnit cu Dumnezeu prin Sacramentul Sfintei Împărtăşanii. Părintele a concluzionat în ceea ce priveşte această întrebare, că nu poţi avea credinţă autentică fără Sfânta Euharistie şi fără Liturghie.

Părintele a continuat să ne spună că Sfânta Euharistie de 2000 de ani face minuni şi au avut loc mai multe convertiri datorită Euharistiei şi ne-a sfătuit să depăşim faptul că în Tabernacol este un obiect, ci acolo este prezent trupul lui Isus Cristos.

În încheiere, ne-a încurajat să găsim timp, minum 5 minute pentru a sta în Biserică să vorbim cu Isus Cristos şi  pentru a-L adora.

 

Andrieș Claudia

[nggallery id=226]