Misiunile populare continuă la noi în parohie, iar în aceasta a șaptea zi de misiuni tema predicii abordată de părintele predicator, Iosif Dorcu, a fost “Maria, femeia creștină”. Sfântul Rozariu a fost condus de Acțiunea Catolică a Copiilor și Sfânta Liturghie a fost animată de corul mare al parohiei noastre. Preotii concelebranți au fost părintele paroh, Alois Fațardi, si Felix Măriuț. ,iar la scaunul de spovadă a stat părintele vicar, Solomon Ciprian, care ne-a ajutat să refacem legătura noastră cu Dumnezeu.

 

Părintele și-a început predica trimițându-ne cu gândul la Țara Sfântă, la Nazaret, locul de naștere a Sfintei Fecioare Maria și locul în care a petrecut cea mai mare parte din viață. Acest oraș sfânt, este un oraș așezat între coline, unde izvoraște și acum ca în vremea lui Isus, singurul izvor care astâmpără setea locuitorilor. Orașul, astfel descris de părintele predicator, este plin de prezența Mariei pentru că, argumentează părintele, ”fiecare străduță, fiecare piatră, fiecare drum a fost atins de piciorul Mariei”. Din central orașului se ridica o impunătoare biserică ”Buna Vestire” contruită pe trei nivele, adăpostind în ea locul în care îngerul Gabriel i s-a arătat Mariei. Plecând de la acest lucru, părintele Iosif Dorcu ne-a chemat să o descoperim pe Sfânta Fecioara prin credința și dragostea ei, ajutați fiind de câteva aspecte esențiale din viața ei.

Sfânta Fecioară Maria este un model de credință pentru fiecare, însă nu se limitează numai la atât. Părintele predicator a subliniat ascultarea ei față de Dumnezeu astfel ea acceptă fără reținere planul Său măreț. Știind riscurile la care se expune (nașterea unui prunc înainte de căsătorie era pedepsită cu moartea, respective uciderea cu pietre). Maria se încredințează Domnului având încrederea că o va proteja.

Părintele ne-a mai amintit un lucru esențial din viața Mariei, pe care și noi la rândul nostru trebuie să îl trăim, și este vorba despre dragoste. Vizita Maicii Domnului la verișoara sa Elisabeta care aștepta un copil, ne arată cât este de plină de caritate.

Și din nou, Maria se expune unor pericole și mai mari printre care se regăsesc: drumul lung de la Nazaret în Iudeea de cca 100km; un drum parcurs prin pustiu, sub arșița soarelui, fără a avea posibilitatea de a găsi un izvor la fiecare pas; un drum primejdios, renumit pentru tâlharii care ieșeau inaintea călătorilor ; trecerea printr-o țară străină, Samaria, a cărei locuitori nu erau prietenoși cu iudeii si lista poate continua.

Așadar, părintele a subliniat grija și dragostea Mariei pentru ruda ei, mai mult decât atât, pentru o persoană cu mult mai în vârstă decât ea, pe care ”lumea o credea sterilă, și iată că pentru Dumnezeu nimic nu este cu neputință”. După acest exemplu de dragoste, ne-a îndemnat părintele să facem și noi mărturii de iubire aproapelui nostru.

Un al treilea aspect menționat de părintele Iosif Dorcu a fost aproprierea Sfintei Fecioare Maria de noi creștinii, de lumea întreagă. Această apropiere este vizibilă nu numai prin locurile sfinte unde s-a arătat oamenilor simpli sau și-a arătat puterea ei măreață (Lourdes, Cacica, Bad Alteburg, Mariazell și altele) ci și fiecărui om care plin de încredere în puterea ei, înalță rugăciuni către ea. Părintele Dorcu a prezentat și cazul nostru, al moldovenilor catolici, care au rămas în credință în timpul comunismului cu ajutorul Rozariului, singura rugaciune care le-a întreținut focul credinței și i-a ținut uniți.

Alte două momente importante din viața Mariei sunt nunta din Cana Galileii și Drumul Calvarului. La nunta de la Cana, Maria i se adresează lui Isus în cel mai simplu mod: „Nu mai au vin.”, la care părintele subliniază din nou credința maicii în fiul ei și fiu al Lui Dumnezeu. Știind puterea lui Isus, Maria îl face doar atent lăsându-l să decidă el ce e de făcut.

De asemenea pe Golgota, Maria și apostolul Ioan sunt singurii care rămân cu Isus până la moarte. Acest fapt indică devotamentul și iubirea pentru fiul lui Dumnezeu. Părintele a pus accentul pe suferința Mariei ca mod de exprimare a dragostei făcând trimitere la toate mamele din lume care suferă alături de copii lor atunci când trec prin necaz.

În încheiere, părintele Dorcu ne-a îndemnat pe toți, catolici și ortodocși, să ne iubim unii pe alții, să trăim în pace împreună ca fii ai mamei noastre, Sfânta Fecioară Maria și să ne rugăm ei pentru unitatea bisericilor creștine.

 

Vernica Mihai Lucian

[nggallery id=227]