Sâmbătă, 1 iunie 2013, Parohia “Coborârea Duhului Sfânt” din Adjudeni a fost gazda „Sărbătorii Copiilor” la nivelul Diecezei de Iaşi. Tema întâlnirii a fost „Suntem mesagerii lui Isus!” Alături de 4500 de copii şi aproximativ 500 de animatori din 99 de parohii ale Diecezei de Iaşi, au participat şi 40 de copii din parohia noastră împreună cu animatorii lor şi părintele Solomon Ovidiu Ciprian.

 

Ziua de 1 iunie este Ziua internaţională a Copilului, când spre ei se îndreaptă toată atenţia şi bucuria societăţii, pentru că prin gingăşia lor, prin veselia lor, prin sinceritatea şi puritatea lor cuceresc orice inimă şi trezesc în suflete o adevărată speranţă pentru viitorul care le aparţine. Copiii Parohiei noastre au petrecut această zi deosebită împreună, la Adjudeni, unde au avut ocazia să experimenteze întâlnirea cu cei de vârsta lor, în jurul lui Isus, într-o atmosferă de sărbătoare, pentru a simţi cât mai bine apartenenţa la marea familie a Bisericii, prin trăirea prieteniei cu Cristos.

Aşadar, Ziua Copilului a început încă din zorii zilei pentru copiii parohiei noastre care, în ciuda vremii care nu se arăta a fi prea prietenoasă, s-au dovedit a fi foarte curajoşi, au înfruntat norii de pe cer şi la ora 7 s-au adunat în curtea bisericii pentru a merge împreună la sărbătoarea lor. Odată „îmbarcaţi” în autocar, părinţii şi somnul au rămas în urmă iar în autocar a rămas doar voia bună: am cântat, ne-am jucat iar când am ajuns la Adjudeni ne-am dezmorţit cu bansurile şi jocurile de înviorare pregătite pentru noi.

O zi bună şi o sărbătoare reuşită nu poate începe însă fără rugăciunea de dimineaţă, fără să îl chemăm pe Dumnezeu în mijlocul nostru. De aceea, după ce au ajuns toţi copiii aşteptaţi, sărbătoarea a început cu o rugăciune şi cu prezentarea temei de anul acesta:„Suntem mesagerii lui Isus!”; a continuat cu imnul pe care l-am cântat împreună cu corul copiilor din Adjudeni care au animat apoi şi Sfânta Liturghie. A urmat procesiunea, la care au participat peste 70 de preoţi din Dieceză, printre care s-au aflat și PS Petru Gherghel, procesiune ce a fost însoţită de aplauzele furtunoase ale copiilor prezenţi în biserică.

Sfânta Liturghie a fost celebrata de PS Petru Gherghel care la predică, a coborât în mijlocul copiilor şi a fost înconjurat de reprezentanţii parohiilor prezente la eveniment. Preasfinţitul le-a amintit copiilor că ei sunt cei pe care Domnul i-a chemat să îl vestească, să fie mesagerii Lui asemenea îngerilor:„Vreau să vă aduc aminte  un lucru minunat, dragi copii: îngerii au fost aleşi pentru a fi mesagerii lui Dumnezeu către oameni. Asta ştim despre arhanghelul Gabriel care a adus Mariei vestea cea bună că ea îl va naşte pe pământ pe Isus Mântuitorul. De atunci îngerii aduc mereu pe pământ vestea cea bună că Dumnezeu ne iubeşte, că Dumnezeu ne ocroteşte. Voi, dragi copii, sunteţi ca nişte îngeri trimişi să aduceţi oamenilor, părinţilor, societăţii, Bisericii, vestea cea bună a vieţii, a speranţei şi a fericirii, vestea cea bună că Dumnezeu se îndreaptă mereu spre oameni, spre lume, spre noi.”. În acest fel, PS Petru Gherghel le-a vorbit copiilor despre misiunea sfântă încredinţată lor de Dumnezeu, pentru lumea de azi şi pentru zilele ce vor veni şi a încheiat cu un frumos îndemn:„Nu uitaţi că trebuie să fiţi mereu mesagerii lui Isus Cristos, prietenul vostru, care vă iubeşte şi vă binecuvântează, precum o făcea odinioară cu copiii care se apropiau de el şi se aşezau pe braţele sale şi când le spunea tuturor: „Lăsaţi copiii să vină la mine, căci a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor”(Mt 19,14).”.

După Sfânta Liturghie, la ora prânzului, copiii au savurat sărmăluţele pregătite de gazdele acestei sărbători şi apoi ne-am adunat în faţa scenei pentru a asista la Festivalul copiilor. Rând pe rând, emoţionaţi, copii din parohiile Diecezei de Iaşi au avut ocazia să îşi împărtăşească talentul şi celor de faţă, în spectacolul organizat în cinstea lor. Sub privirile a mii de copii dar şi a PS Petru Gherghel şi a părintelui Aurel Iştoc, parohul comunităţii, copiii au urcat pe scenă şi ne-au oferit un adevărat spectacol ce ne-a făcut să cântăm şi să dansăm împreună cu ei. Parohia Sfântul Anton de Padova Iaşi a fost foarte bine reprezentată în spectacol de familia Giurgilă care ne-au invitat la „Hora din Deleni”.

La finalul Festivalului, după ce PS Petru Gherghel a oferit binecuvântarea de final a acestei zile deosebite şi după fotografia de grup, am pornit spre Iaşi având în suflet cel mai frumos dar: bucuria de a fi “mesageri ai lui Isus”. Astfel, copiii parohiei noastre au sărbătorit Ziua Copilului înconjuraţi de mii de copii de vârsta lor, de zâmbete şi bucurie, avându-l în inima pe Isus Cristos şi s-au întors în familiile lor cu dorinţa neclintită de a putea participa şi la anul la Sărbătoarea Copiilor care va avea loc în localitatea Valea Mare, din judeţul Bacău.

 

Andreea Ghergu

[nggallery id=233]