Anul acesta am sărbătorit împreună cu întreaga dieceză de Iaşi Ziua Tineretului la Pildeşti. Tinerii din parohia noastră au plecat împreună cu tinerii de la parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iaşi.

 

Ziua tineretului, la nivel diecezan, s-a desfăşurat sâmbătă, 4 mai 2013, la Pildeşti, în parohia „Adormirea Maicii Domnului” care a reuşit să găzduiască aproximativ 3000 de tineri din 111 parohii, dintre care şi parohia noastră, parohia „Sfântul Anton de Padova” Iaşi. Tinerii noştri au plecat într-un număr de 40, împreună cu părintele vicar, Ovidiu-Ciprian Solomon şi cu alţi tineri de la parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” Iaşi.

Tema celei de-a XXI-a Zi a Tineretului a fost „Mergeţi şi faceţi ucenici din toate naţiunile” (Mt 28, 19). Ea a fost abordată şi de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, în predica sa. Alături de cei aproximativ 120 de preoţi a fost prezent PS Anton Coşa, episcop de Chişinău şi părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastoraţia Tinerilor, Copiilor şi Asociaţiilor din Dieceza de Iaşi.

Programul zilei a început cu o înviorare venită din partea tinerilor aparţinând parohiei „Sfântul Anton de Padova” Paşcani, care i-au pus în mişcare pe participanţii ce se îndreptau spre scena amplasată în aer liber pentru Festivalul Tinerilor, de după liturghie. Dar înainte de a începe Sfânta Liturghie s-a făcut o mică rugăciune, iar părintele Florin-Petru Sescu, responsabil al Centrului Misionar din Roman, a susţinut o cateheză cu tema întâlnirii. După îndemnul părintelui Florin, tinerii au început să se pregătească pentru Sfânta Liturghie, momentul cel mai important al zilei.

Predica PS Petru Gherghel i-a ajutat pe tineri să înţeleagă mai bine mesajul pe care Isus îl adresează şi anume acela de a merge în lume pentru a răspândi cuvântul lui Dumnezeu. Isus are nevoie de noi, tinerii, pentru a face lumea mai bună, dar şi noi avem nevoie de Isus pentru a deveni şi a-i face pe cei din jurul nostru mai buni.

Preasfinţitul i-a încurajat pe tineri să se folosească de metodele moderne din zilele noastre pentru a forma „societatea de mâine”. Apoi a făcut o analogie între răspunsul nostru şi cel al Preacuratei Sfinte Fecioare, Maria, pe care o sărbătorim în mod special în această lună mai. Răspunsul Sfintei Fecioare a fost unul promt: „Fie mie după cuvântul tău!”. Aşa să fie şi răspunsul nostru către Dumnezeu, cel care răspândeşte iubire şi bunătate pe întreg pământul.

Cântările de la Sfânta Liturghie au răsunat în toată biserica, făcându-i şi pe tinerii prezenţi să cânte din toată inima. Corul dirijat de părintele Ciprian Antălucă a fost susţinut şi de corurile din comunităţile vecine.

După Sfânta Liturghie a urmat pauza de prânz, timp în care tinerii au avut prilejul de a gusta sărmăluţele şi cozonacul pregătit de comunitatea din Pildeşti. A urmat apoi un alt moment aşteptat, şi anume Festivalul Tinerilor.

La Festival au fost tineri care şi-au mărturisit credinţa aşa cum PS Petru Gherghel tocmai îi încurajase: prin diferite metode moderne, cum ar fi teatru, dans sau chiar prin cântec. Unele momente au avut ca scop accentuarea faptului că este o sărbătoare şi anume cântecele şi dansurile populare care au fost binevenite în program.

Următoarea Zi a Tineretului va avea loc la Oneşti. Până atunci tinerii au timp să pună în practică ceea ce au învăţat în această zi.

 

Andreea Gheț

[nggallery id=232]