În perioada 7-14 iulie 2013 a avut loc în Parohia Sfântul Anton de Padova Iaşi campusul copiilor. Tema acestui campus a fost Credinţa, darul lui Dumnezeu. Timp de o săptămâna 70 de copii, îndrumaţi de animatorii parohiei şi coordonaţi de părintele paroh Alois Farțadi și pr. vicar Solomon Ovidiu-Ciprian, au avut ocazia de a se juca, de a dansa, de a afla informaţii noi şi interesante cu privire la oraşul nostru. Aceste zile însă au fost şi un bun prilej de a descoperi împreună ce este credinţa şi de a învăţa cum o putem trăi şi manifesta în viaţa de zi cu zi.

 

Cu ajutorul personajelor din scenetele pregătite de animatori şi prin intermediul catehezelor, copiii au înţeles mai bine ceea ce acest campus a vrut să îi înveţe: au descoperit pas cu pas ce înseamnă a avea credinţă. Participarea zilnică la Sfânta Liturghie, momentul central al fiecărei zile, ne-a apropiat mai mult de Isus, de Sacramente şi ne-a oferit ocazia de a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru darul credinţei pe care l-am primit în familiile noastre.

Campusul a început în mod oficial duminică, 7 iulie 2013, odată cu Sfânta Liturghie de la ora 9:00 la care au participat atât copiii entuziasmaţi, cât şi părinţii acestora. Această prima zi de campus a fost una scurtă şi timpul a zburat repede: s-a prezentat imnul, unul atractiv și îndrăgit repede de copii, s-a prezentat programul săptămânii, ne-am dezmorţit puţin cu un bans şi prima zi a fost gata, urmând să ne reîntâlnim luni dimineaţa, în a doua zi de campus cu surprizele ce ne aşteptau.

A doua zi de campus, mult aşteptată atât de copii cât şi de animatori, a început încă din zorii zilei cu forţe proaspete, pregătiţi pentru aventurile ce ne aşteptau. Astfel, după împărţirea pe cele patru grupe de vârsta şi după ce ne-am cunoscut prin intermediul unor jocuri de cunoaştere, am plecat spre destinaţia acestei zile de campus: Mănăstirea Don Orione. Activităţile de aici au început cu câteva informaţii despre locul în care ne aflam, unii pentru prima dată. Aceste informaţii ni le-a redat părintele Valeriano. Activităţile programate s-au desfăşurat pe terenul Mănăstirii unde: ne-am jucat, am învăţat noi bansuri, ne-am distrat, ne-am susţinut coechipierii în diferitele competiţii, am jucat fotbal… şi am încheiat prima parte a zilei cum nu se putea altfel: cu o rugăciune.

A doua parte a zilei, care include partea formativă a programului, a început la ora 15:00: am vizionat împreună sceneta pregătită de animatori pentru această zi, apoi a urmat prima cateheză pe grupe în care copiii au avut ocazia să se cunoască mai bine între ei dar şi să aprofundeze tema propusă de sceneta zilei: au învăţat să preţuiască darul credinţei pe care l-am primit de la Dumnezeu prin Jertfa şi Învierea fiului Său, dar oferit nouă prin intermediul familiei. De asemenea, în cadrul catehezelor pe grupe, copiii, împreună cu animatorii, au început încă din prima zi să se gândească la un program artistic pe care l-au pregătit de-a lungul săptămânii şi l-au prezentat la finalul campusului în faţa celorlalte grupe, în faţa părinţilor şi a preoţilor parohiei. Cateheza a fost urmată de repetiţia la cor pentru Sfânta Liturghie, momentul central al zilei. Sfânta Liturghie a oferit tuturor copiilor ocazia de a participa activ, prin animarea acesteia: unii au citit lecturi, au făcut psalmul pentru prima oară, alţii au făcut solo, au cântat împreună la cor şi au dovedit că au fost atenţi la cateheză prin răspunsurile date la predică. Toate acestea, împreună cu participarea la Sfintele Sacramente au adus roade bogate în sufletele tuturor.

A treia zi de campus am început-o la fel de matinal, dar cu alte surprize şi o nouă locaţie: Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” Iaşi. Odată ajunşi aici am început activităţile cu o rugăciune şi un cântec în Capela Seminarului, apoi am continuat ziua în aer liber pe teren, unde ne-am jucat până la prânz. A doua parte a zilei ne-a propus o nouă temă de cateheză prin intermediul scenetei pregătite pentru această zi: am învăţat că trăirea credinţei înseamnă împărtăşirea bucuriei de a fi liberi pentru Dumnezeu, iar cele zece porunci nu ne limitează libertatea, ci din contră, ne eliberează din robia păcatului. Ziua s-a încheiat cu Sfânta Liturghie la care am participat împreună.

A patra zi a venit cu o nouă surpriză pentru copiii care au participat la campus: prin intermediul a trei ghizi am avut ocazia să descoperim noi informaţii cu privire la istoria Iaşului, am învăţat lucruri pe care încă nu le ştiam, am fost în locuri în care nu am mai ajuns înainte. Sceneta şi cateheza din a doua parte a zilei ne-au ajutat să mai facem un pas spre a înţelege credinţa, nu ca pe ceva abstract, impus, confuz, ci ca pe o decizie ce trebuie reînnoită în fiecare clipă a vieţii deoarece credinţa se manifestă prin fapte şi nu prin vorbe. Am încheiat această zi, ca pe fiecare zi a acestui campus, mulţumindu-i lui Dumnezeu la Sfânta Liturghie.

Ziua de joi, a cincea de campus, ne-a propus pentru prima parte a zilei o nouă locaţie: Parcul Voievozilor. Aici am cântat imnul, am dansat şi ne-am jucat împreună cu copiii din parc, uimiţi şi dornici să se joace şi să se alăture mulţimii. După-amiaza acestei zile ne-a adus o nouă scenetă şi ne-a ajutat să descoperim adevărata comoară din spatele credinţei: dinamismul primirii şi dăruirii iubirii.

 

După patru zile în care ne-am plimbat, a venit timpul să o petrecem pe cea de-a cincea la parohie, să dansăm şi să ne jucăm, dar şi să ne pregătim  pentru spectacolul de duminică ce se apropia cu paşi repezi. Am făcut şi un ultim pas împreună cu animatorii din scenetă şi am descoperit că speranţa şi curajul se trag din credinţa care te face să mergi mai departe, chiar şi când răul şi dificultăţile te descurajează. Ziua de sâmbătă a fost de asemenea destinată pregătirii pe grupe pentru spectacolul de încheiere a campusului.

După o săptămană minunată petrecută împreună, în care ne-am jucat, am dansat, ne-am plimbat a sosit şi ultima zi a campusului. Cum orice perioadă petrecută într-un mod plăcut trece repede, aceste zile s-au scurs fără voia noastră şi am participat duminică, 14 iulie 2013, la Liturghia de încheiere a acestui campus. Aceasta a fost urmată de spectacolul pentru care în fiecare zi a săptămanii copii au muncit şi s-au străduit ca totul să iasă perfect.

Cu o urmă de regret în ochi, căci totul s-a terminat, dar şi cu hotărârea de a participa şi la următorul campus, toţi am fost câstigătorii acestui campus întrucât am făcut paşi importanţi spre a cunoaşte ceea ce înseamnă Credinţa, darul lui Dumnezeu.

 

Andreea Ghergu