Sâmbătă, 9 noiembrie 2013, a avut loc la Iaşi deschiderea Anului Asociativ în Acţiunea Catolică „Sfântul Iosif” Iaşi din Dieceza de Iaşi, parohia gazdă fiind „Adormirea Maicii Domnului” Iaşi. Întâlnirea a avut ca temă „Străluceşte în Acţiunea Catolică”, iar motto-ul a fost ales din Psalmul 34: „Priviți la El și veți fi luminați!” (Ps 34,6). La întâlnire au participat în jur de 150-200 de persoane, tineri şi copii, membrii ai consiliului director al Acţiunii Catolice din Dieceza de Iaşi, precum şi părintele Cristian Bârnat, asistentul spiritual al sectorului tineri din Iaşi.

Ziua de sâmbătă a fost una plină, întrucât programul a început încă de la primele ore ale dimineţii, atunci când au ajuns participanţii la Catedrala din Iaşi. Cum nu se putea altfel şi cei din parohia noastră şi-au făcut apariţia fiind prezenţi atât copiii, cât şi tinerii membrii ai Acţiunii Catolice.
Am început întâlnirea prin a ne înălţa rugăciunea într-un glas pentru a-l ruga pe Dumnezeu să avem o zi cât mai rodnică şi plină de bucurii. Toţi cei prezenţi am luat parte la un moment formativ ţinut de părintele Cristian Bârnat. A fost ca o scurtă cateheză din care am aflat semnificaţia şi importanţa strălucirii. Prin diferite analogii care au captat atenţia imediat, am văzut exemple de persoane care strălucesc, aşa cum trebuie să strălucim şi noi când îl avem pe Isus în inimile noastre, am aflat cum putem străluci: prin rugăciune, prin trăirea credinţei, printr-un comportament exemplar. Terminând cu o parabolă, pe care a adaptat-o mai apoi la contextul anilor în care trăim, părintele Cristian ne-a îndemnat să nu facem asemenea lucrătorilor din vie, ci să „ne corectăm” privirea, dacă nu este ca cea a lui Dumnezeu, pentru că atunci „când ochiul este luminos, tot trupul este luminos”.
Ziua a continuat cu o împărţire pe sectoare. Copiii au avut şansa să realizeze colaje, au dansat şi s-au jucat alături de cei patru clovni cu care s-au împrietenit. Tinerii au participat la grupuri de discuţie şi au jucat Bingo. Cele două sectoare s-au reunit pentru asamblarea simbolului anului asociativ: Steluţe pe Pământ. Pe fiecare steluţă a fost scris, de tineri sau copii, câte un cuvânt, cuvânt ce făcea referire la ceea ce trebuie să ne rămână nouă după ziua pe care am petrecut-o împreună, astfel pe steluţe au apărut cuvinte precum: Zâmbet, Bucurie, Fericire etc.
Aşa cum ne-am obişnuit, Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, nu putea lipsi din mijlocul nostru. Acesta ne-a făcut o vizită şi alături de el am înălţat spre ceruri rugăciunea Îngerul Domnului.
Rugăciune, cateheză, gruprui de discuţie, parcă ceva lipsea din ecuaţia aceasta, nu? Parcă întâlnirile noasre mai aveau ceva deobicei. Da! Momentul artistic. Câteva parohii care au luat parte la întâlnire au prezentat un moment artistic. Ce am făcut noi? Sceneta cu piticii! Sigur vă amintiţi sceneta pregătită pentru ziua părintelui Ciprian. Ei, nu puteam să păstrăm minunata scenetă doar pentru noi, aşa că tinerii din parohia noastră au readus la viaţă cei cinci pitici şi dansul lor.
Am încheiat sărbătoarea cu Sfânta Liturghie care s-a ţinut în catedrala veche. La predică părintele Cristian ne-a amintit că noi suntem cei ce construiesc biserica și că nu numele „Acţiunea Catolică” este cel care contează, ci spiritul său, spiritul pe care noi îl formăm. Toată slujba a fost animată de vocile vesele ale copiilor şi ale tinerilor care au participat la deschiderea anului asociativ.
Cu ce trebuie noi să ne amintim după o zi aşa de plină? Că mereu trebuie să strălucim, să sperăm şi să fim bucuroşi.

Ştefana- Alexandra Tiba

[nggallery id=238]