FullSizeRender(18)

Joi, 18 septembrie 2014, în comemorarea Sf. Iosif de Copertino (sfânt franciscan), patronul studenților, a avut loc, la Prăjești (Bacău), intrarea în noviciat a unui număr de 26 de tineri. După terminarea anului de postulandat la mănăstirea „Preasfânta Treime” de la Pârâul Rece (Brașov), unde au fost inițiați în viața franciscană, tinerii urmează să intre în etapa noviciatului, pentru a aprofunda spiritul franciscan și pentru a-și verifica vocația.

Din rândul acestora face parte și un tânăr din Parohia noastră – „Sfântul Anton de Padova”,  și anume Toma Raimund.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de ministrul provincial al fraților minori conventuali din România, fr. Emilian Cătălin, care a ținut și cuvântul de învățătură. Au concelebrat nu mai puțin de 50 de preoți, o mare bucurie și încurajare pentru candidații la noviciat. De asemenea, familiile și cei dragi le-au fost alături, uniți în rugăciune, cu emoții poate mai mari decăt ale tinerilor candidați.

Fiecare postulant a intrat în procesiune, nu fără emoție, purtând pe brațe haina franciscană (abitul) pe care urma să o îmbrace în timpul celebrării.

În cadrul predicii, fr. Emilian Cătălin a prezentat pe scurt etapele de formare în cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali din România, etapa Liceului Franciscan (Roman), etapa postulandatului și cea a noviciatului. Apoi, a prezentat idealul de viață franciscan, frumusețea fraternității, semnificația hainei religioase, în formă de cruce, cu care acești tineri vor din toată inima să se îmbrace cu și în Cristos. I-a invitat ca în acest an important din cadrul formării lor, care se dorește să fie cel mai frumos din viața lor, să fie atenți la șoapta Harului și să răspundă cu generozitate chemării Domnului.

Cel mai emoționant moment pentru cei 26 de tineri a fost, cu siguranță, îmbrăcarea hainei, fiecare fiind ajutat de către un preot. Au lăsat omul cel vechi și s-au îmbrăcat cu omul cel nou.

După Sfânta Liturghie toți cei prezenți au fost invitați la o masă fraternă, la care a continuat spiritul de bucurie, pace și recunoștință.

Îi suntem recunoscători Domnului pentru chemarea și răspunsul lui Raimund și a celorlați 25 de tineri novici franciscani, le suntem alături în rugăciune, mai ales în acest an special și unic din viața lor, dorindu-le perseverență, curaj și dăruire pe drumul pe care s-au simțit chemați și s-au angajat.

Un noviciat binecuvântat și plin de haruri!

A consemnat seminaristul Daniel Maria Antonio Saranci